Societat

Front comú dels alcaldes del Delta per salvar l'Ebre

Rebutgen el pla hidrològic de conca perquè consideren que és un “atac” als interessos socials, ambientals i econòmics de les Terres de l'Ebre

Fan una crida a la mobilització el 30 de març

Els alcaldes dels municipis del delta de l'Ebre i els presidents dels consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià han constituït un front institucional per oposar-se al Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. “És un atac als interessos socials, ambientals i econòmics del Delta i de les Terres de l'Ebre en general”, exposen els batlles, que han decidit actuar de manera conjunta perquè s'incremente el cabal ambiental al tram final de l'Ebre. Un cabal que deu mesos a l'any no arribarà als 100 metres cúbics per segon, fet que agreujarà els problemes de regressió i subsidència del Delta.

“Sectors productius com ara els de l'arròs, la pesca i l'aqüicultura quedaran greument perjudicats en un futur si no aconseguim que s'incremente el cabal ambiental”, va manifestar l'alcalde de Sant Jaume d'Enveja, Castor Gonell, que va convocar la resta d'alcaldes per formar el front institucional. “No només suposarà un perjudici per al Delta, per la qual cosa oferim a la resta d'ajuntaments de les Terres de l'Ebre que s'hi sumen”, va dir Gonell.

Els alcaldes de l'Ebre reclamen que el cabal mínim ambiental sigui el que va determinar la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre i que és d'entre 7.000 i 12.000 hectòmetres cúbics anuals, contra els poc més de 3.000 previstos en el pla de conca. Aquest és el cabal que reivindica també la Generalitat, que portarà el pla de conca a la Comissió Europea, perquè considera que podria vulnerar la directiva comunitària d'aigua. “Donem suport a la queixa del govern a Europa, així com al recurs que presentarà a la justícia”, va dir l'alcalde de Sant Jaume.

A més de la batalla administrativa i jurídica, els alcaldes aposten per la mobilització social per aturar el pla de conca. I, en aquest sentit, fan una crida a la ciutadania perquè participe en la manifestació que ha convocat la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) pel 30 de març i que anirà de Sant Jaume a Deltebre.

D'altra banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, es reunirà avui a Madrid amb el ministre d'Agricultura i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, per parlar sobre el cabal ambiental de l'Ebre. Fa dies el ministre Cañete es va mostrar obert al diàleg i a incrementar el cabal del riu.

LA DATA

30.03.14
Manifestació
contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Sortirà de Sant Jaume i acabarà a Deltebre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona