Societat

Busquen suport als consistoris contra la pobresa energètica

La plataforma fa arribar mocions als ajuntaments perquè es condoni el deute a les famílies sense recursos

L'Aliança contra la Pobresa Energètica, formada per diverses entitats socials i veïnals, busca el suport dels ajuntaments en la seva croada per evitar que es talli el subministrament d'aigua, electricitat i gas a les famílies sense recursos. La plataforma reclama als consistoris que es posicionin i garanteixin per mitjà d'un acord de ple “una protecció real a les persones que no poden pagar els rebuts”.

En un comunicat titulat contundentment Menys burles i més solucions: ningú sense beure, rentar-se, escalfar-se ni veure-s'hi a la nit, l'aliança demana als ajuntaments que es posicionin per protegir les llars en risc o situació d'exclusió. Recorden que mantenir unes condicions de vida dignes de climatització i disponibilitat de mínims d'aigua potable a la llar és un dret; proposen que els costos de les bonificacions vagin a càrrec de les distribuïdores i que “com a principi de precaució” no es produeixi cap tall sense que es pugui demostrar que aquella llar té capacitat econòmica per fer front al rebut bàsic. A més, s'insta l'administració competent a elaborar una auditoria per valorar la despesa real d'un servei bàsic i eliminar els actuals sobrecostos.

L'Aliança contra la Pobresa Energètica torna a denunciar que molt poques famílies s'han pogut acollir a la treva hivernal que va decretar al desembre el govern i avisa que tampoc podran pagar ara el deute acumulat. “Nefast, confús i inoperatiu” són alguns dels adjectius que utilitzen per qualificar el decret. De fet, el Parlament va aprovar en marc del ple de la pobresa de fa quinze dies ampliar a tot l'any la treva –que no es talli l'electricitat, l'aigua ni el gas a les persones sense recursos–, tot i que l'aliança veu coixa la mesura, perquè el deute s'ajorna, però no es condona.

L'AMB no tallarà l'aigua als pobres

El ple de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar ahir no tallar el subministrament d'aigua a cap usuari que acrediti problemes per pagar els rebuts, perquè és un bé bàsic i imprescindible. El ple va donar llum verda a un protocol pel qual si un ciutadà declara a la companyia subministradora o als serveis socials municipals que no pot fer front a les factures, o simplement deixa de pagar, s'investigarà si es pot beneficiar de les tarifes socials metropolitanes, que es van aprovar a la tardor, i que permeten arribar a reduir fins a un 25% la quota fixa del servei.

Així, s'obre la possibilitat a fer que el servei sigui més barat per a famílies sense recursos i a negociar ajornaments del pagament. A més, un ajuntament pot decidir si es fa càrrec del deute de l'usuari, si així ho recomanen els serveis socials. L'objectiu de totes aquestes mesures, segons fonts de l'AMB, és “garantir l'accés de tots els usuaris a l'aigua, que és un bé bàsic i essencial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

El CAP de les Borges Blanques farà radiografies, una llarga reivindicació veïnal

barcelona
societat

Acord per apujar els sous als metges d’urgències de l’Hospital de Mataró

Argentona
societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

barcelona
infraestructures

Liciten les obres del vial per accedir al polígon de Gandesa des de la C-43

GANDESA
habitatge

El Govern recorre contra l’Estat per ignorar l’índex català de preus del lloguer

barcelona
MEDI AMBIENT

Els impulsors de la consulta sobre el polígon recorren a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ