Societat

Prevenint des de l'escola

La Fundació IMO i l'Obra Social La Caixa col·laboren en la realització de revisions oculars gratuïtes a infants amb vulnerabilitat socioeconòmica

L'any passat es van realitzar 478 controls i es van entregar 67 ulleres

22,4 %
d'infants diagnosticats amb patologies oculars ocultes en les 478 revisions realitzades l'any passat en tres escoles de Badalona.

Una desena de nens de l'escola Cervantes de Barcelona esperen impacients el seu torn en una improvisada saleta d'espera. A l'habitació contigua, una doctora realitza una rutinària revisió oftalmològica a un company, mentre en una altra un alumne recita, sota la supervisió d'una especialista, els dibuixos que aleatòriament es van projectant en una petita pantalla. En aquest precís moment han passat pel recorregut un total de 28 alumnes de la cinquantena que s'espera que ho facin en el dia d'avui. D'aquests, quatre ja tenen mesurades i encarregades les ulleres que els han estat prescrites i que rebran gratuïtament d'aquí a un mes gràcies a l'associació Abre sus Ojos.

La Fundació de l'Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO) va firmar l'any passat un conveni amb l'Obra Social La Caixa per tirar endavant un programa anual de revisions oculars dirigit a infants d'entre 3 i 8 anys en situació de vulnerabilitat socioeconòmica i risc d'exclusió social.

El programa, iniciat el febrer del 2013 a l'escola Josep Boada de Badalona, va atendre alumnes d'un total de tres escoles de la ciutat catalana seleccionades pel Consorci de Badalona Sud. La renovació enguany del conveni de col·laboració ha permès, entre altres coses, afegir a la campanya l'escola Cervantes del districte barceloní de Ciutat Vella.

Les revisions realitzades l'any passat van permetre diagnosticar patologies ocultes en el 22,4% dels infants atesos, i es va detectar que l'anisometropia, l'ambliopia, l'estrabisme i els errors refractius són les malalties oculars més comunes entre l'alumnat.

Entre el dilluns 28 d'abril i el dimecres dia 30 es calcula que les especialistes explorin un centenar de preescolars de l'escola barcelonina, edat en què els infants millor responen als tractaments, segons les professionals. “Moltes vegades els pediatres s'equivoquen en enviar-nos nens més grans, de set o vuit anys”, revela l'oftalmòloga pediàtrica Charlotte Wolley, que precisa: “Amb sis anys el sistema visual és ja madur” i, en conseqüència, “no respon tan bé als tractaments”. Les doctores asseguren que s'han trobat amb casos en què, des de l'àmbit familiar, es prohibeix l'ús de gotes durant la inspecció mèdica o, fins i tot, en els casos més extrems, es rebutja directament la revisió ocular. “Si no s'utilitzen gotes, una revisió oftalmològica pot quedar incompleta en la majoria dels casos”, alerta l'optometrista Laura González, que afegeix que hi ha hagut vegades en què l'ús del col·liri era imprescindible, però no es tenia el consentiment patern: “En aquests casos hem hagut de parlar personalment amb els pares per fer-los saber que els seus fills les necessitaven i, tot i que finalment hi accedeixen, costa més perquè nosaltres hem fet aquest esforç d'insistir-hi”, reconeix l'especialista.

El control ocular dels infants és molt important perquè els problemes en la visió repercuteixen en el rendiment escolar. “Els nens amb problemes de graduació moltes vegades no mostren interès per la lectura ni per les activitats d'aprenentatge en
general, pel fet que els costa molt més mantenir l'atenció”, subratlla González, i la doctora Wolley matisa: “Hi ha nens que aparentment són molt dispersos, i
es creu que és qüestió de caràcter, però de vegades és un tema de visió.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins