Societat

Creu Roja busca un milió per pagar alimentació infantil

L'entitat humanitària convoca institucions, empreses i ciutadans per construir una gran aliança contra la pobresa infantil

Es reforcen les beques menjador i les targetes per a suport alimentari

Un milió d'euros per aconseguir distribuir 100.000 ajuts alimentaris per a infants durant aquest any. Aquest és l'objectiu de l'aliança humanitària per a l'alimentació infantil que la Creu Roja a Catalunya va presentar ahir en un acte a l'Auditori de la Fundació RBA, a Barcelona. De fet, res que l'entitat humanitària no fes fins ara, empesa per la crisi. Però sí que fa un pas endavant i és un pas doble: aconseguir més diners per pal·liar la malnutrició infantil i alhora conscienciar la societat que hi ha un veritable problema.

“Ningú hauria de passar per això. Ningú hauria de no tenir diners per poder comprar menjar cada dia”, es lamenta una de les usuàries de Creu Roja que participa en un vídeo de promoció de l'aliança. “És el moment d'aplegar tot tipus d'esforços i recursos per enfortir els programes d'alimentació”, va plantejar el president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, que va insistir que es farà mantenint sempre la dignitat de les persones i buscant fórmules perquè siguin sempre les famílies les que alimentin els seus infants.

En vista d'un gran problema es necessita imaginació i també moltes complicitats. L'ONG busca ara el suport de ciutadans, empreses –El Punt Avui és una de les firmes col·laboradores–, administracions i altres agents socials i econòmics. Tot plegat per aconseguir que els 57.200 ajuts alimentaris infantils que la Creu Roja va distribuir el 2013 es converteixin aquest any en 100.000. Es reforçarà el programa que ajuda a cobrir la quota del menjador escolar d'infants en risc i també el de les targetes de prepagament que es distribueixen entre famílies amb menors en situació vulnerable perquè puguin comprar aliments en comerços de proximitat. “És posar més benzina al que ja estem fent. No es pot baixar la guàrdia”, resumia fa uns dies un dels membres de l'entitat.

Més enllà de les beques menjador en l'època escolar –tant a escoles com a instituts– i del suport econòmic d'emergència per comprar menjar a l'estiu, Creu Roja reforçarà la distribució de menjar entre els menors que assisteixen als seus centres a la sortida de l'escola per fer-hi els deures, activitats de lleure i berenar. “Veiem que hi ha necessitat. Ho veus quan un nen et demana dos entrepans i un se'l guarda per dur-lo a casa”, admetia una educadora.

En la mateixa línia, el coordinador de l'entitat, Enric Morist, va subratllar la situació d'“emergència social” que es viu a Catalunya. Segons l'Idescat, el 29,4% dels infants catalans viuen en risc de pobresa, mentre que el percentatge de la població en general és del 20,1%. “No podem permetre –va dir Morist– que la falta d'aliments saludables afecti els infants en l'àmbit físic ni en l'emocional.”

LES FRASES

Fem una crida per a l'alimentació infantil i per a una actuació humanitària internacional
Josep Marquès
president creu roja a catalunya
En vista d'un desafiament humanitari com aquest hem d'estar a l'altura
Enric Morist
coordinador de la creu roja a catalunya
Els infants han de tenir una alimentació equilibrada, però també satisfactòria. Ha de ser en família
Blanca Raidó
nutricionista de la creu roja a catalunya

Treball en xarxa en vista d'un desafiament humanitari

Fa 150 anys que la Creu Roja fa actuacions humanitàries complementàries a les accions de les administracions i independents. Guerres, catàstrofes naturals i crisis econòmiques. L'entitat posa ara sobre la taula la gravetat de les carències alimentàries que viuen els infants de moltes famílies sense recursos i proposa teixir una xarxa de complicitats per posar-hi remei. “En vista d'un desafiament humanitari hem d'estar a l'altura”, va indicar ahir el coordinador de l'entitat a Catalunya, Enric Morist.

“Tardarem anys fins que la balança de gent amb necessitats vagi a menys”, va reconèixer el president, Josep Marquès. Posar en marxa aquesta aliança humanitària per a l'alimentació infantil és un pas més per a l'entitat, que, els últims anys, s'ha vist empesa per la necessitat de canviar de línies d'actuació. El resum seria que ha aparcat una mica l'acció exterior per destinar més recursos a les famílies de Catalunya que les estan passant molt magres com a conseqüència de la crisi. Entre els beneficiaris de la Creu Roja, set de cada deu reconeixen que no poden garantir una alimentació adequada i saludable als seus fills i un 38% diuen que no poden pagar la quota del menjador escolar. El 2012 la Creu Roja va atendre gairebé 269.000 persones en projectes de lluita contra la pobresa, un 42,8% més que el 2010.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot