EL PUNT CASTELLER

Arriba l'hora de la veritat

Les quatre colles capdavanteres es preparen per a un Sant Fèlix de gamma extra

Nervis, passió i els castells més importants de la temporada. La diada de Sant Fèlix ja està aquí i les colles capdavanteres ja estan preparades per saltar a la plaça de la Vila de Vilafranca i oferir el millor de si mateixes. Una diada que enguany, a més a més, s'escau en diumenge i garanteix un major nombre d'efectius a les colles foranes i un ple absolut en la plaça més castellera. Aquesta no és, però, l'única novetat d'aquest any, i és que, per primer cop des de l'any 1996, les colles arriben a aquesta cita sense que cap d'elles no s'hagi embutxacat un castell de gamma extra. Tot i que aquesta dada ofereix certs dubtes, el que està clar és que per Sant Fèlix no hi ha impossibles i prova d'això és el programa que porten preparat les quatre colles. Comencem pel més agosarat, el dels Castellers de Vilafranca. Els locals tenen en cartera ni més ni menys que cinc castells de gamma extra. En espera de les últimes proves, s'espera el quatre de nou amb el pilar com a castell de sortida. Tot seguit, encara més emocions, perquè els verds preparen el tres de deu amb folre i manilles i el tres de nou amb el pilar. Si algun d'aquests castells falla, tenen a la recambra el dos de nou amb folre i manilles i, com no podria ser de cap altra manera, el pilar de vuit com a cloenda.

La supercatedral vermella

Parlar de la Joves de Valls per Sant Fèlix és parlar de cinc de nou. Aquest és el gran objectiu dels vermells, que volen repetir l'actuació de l'any passat. Tot i que no hi ha res tancat, sortirien de tres de nou per recupera la confiança amb aquest castell i preparar-se per al cinc de segona ronda. Si tot va bé, els vermells provarien després el primer quatre de nou amb folre de la temporada i no descarten, tampoc, estrenar el pilar de set.

La Vella s'emmanilla

Qui també vol seguir els passos del darrer Sant Fèlix és la Vella de Valls, que els darrers anys s'ha mostrat efectiva amb els castells amb folre i manilles. Així, els rosats volen començar la diada amb el tres de nou amb folre. L'aposta seguiria amb el dos de nou amb folre i manilles, i es completaria amb el quatre de nou folrat. Independentment de recuperar o no l'enxaneta titular, els del Portal Nou podrien sorprendre també amb un pilar de vuit amb folre i manilles.

Posant fil a l'agulla per al tres

Tot sembla indicar que la caiguda amb el tres de vuit amb el pilar de diumenge passat a Igualada no variarà els plans d'uns Minyons de Terrassa que volen apostar clarament pel tres de nou amb el pilar, un castell que tan sols ells han aconseguit carregar. Així, aquest castell es pot convertir en un dels protagonistes de Sant Fèlix i en un motiu de pugna entre vilafranquins i terrassencs. La resta del programa malva, en espera dels darrers assajos, es completaria amb el tres i el quatre de nou amb folre i amb un més que factible pilar de vuit.

Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
Dissabte 29 a les 14,30h, a la plaça de la Vila, vigília de Sant Fèlix amb els Castellers de Vilafranca i els Xicots de Vilafranca.
Sitges (Garraf)
Dissabte 29, a les 18.30h, al Cap de la Vila, diada de festa major amb la Colla Jove de Castellers de Sitges, els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró.
Granollers (Vallès Oriental)
Dissabte 29, a les 18h, a la plaça de la Porxada, diada de festa major amb els Xics de Granollers i els Bordegassos de Vilanova.
Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
Diumenge 30, a les 12.30h a la plaça de la Vila, diada de Sant Fèlix amb els Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
Dilluns 31, a les 15h, a la plaça de la Vila, diada de Sant Ramon amb els Xicots de Vilafranca i els Castellers de Vilafranca.
XIULETS

Tard i calorós

Tot i que els organitzadors volien que aquest any la diada de l'Arboç comencés puntual, la tradició es va imposar i el primer castell es va alçar amb mitja hora de retard, just després dels versots dels diables. Ara bé, ni això ni la calor no van aconseguir deslluir una diada castellera que és un dels reclams, juntament amb els dimonis, d'una festa major de l'Arboç que està a punt de ser considerada festa patrimonial d'interès nacional. Així doncs, visca la convivència entre aquestes dues expressions de la nostra cultura; ara bé, posem-nos d'acord amb els horaris!

L'ANÈCDOTA

Des del sofà de casa

Els que no vulguin passar calor aquest diumenge tenen la solució, i és que TV3 emet la diada de Sant Fèlix en directe. Ara bé, gaudir de l'ambient de la plaça de la Vila s'ha de fer almenys un cop a la vida.

APLAUDIMENTS

Orgasme tarragoní

Les colles tarragonines es mereixen un aplaudiment dels grossos després que els Xiquets i la Jove de Tarragona estrenessin el tres de nou. El millor Sant Magí de la història es va completar amb els primers quatres de set amb el pilar d'enguany descarregats pels Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Xiquets del Serrallo. Tots contents, i el que és més important, ni una sola llenya.

RÀNQUING CASTELLER

POSICIÓ I COLLA MILLOR ACTUACIÓ PUNTS 1 Castellers de Vilafranca
3de9f, 4de9f, 3de8p 11057 2 Colla Joves Xiquets de Valls
3de9f (c), 5de8, 3de8p (c) 8750 3 Colla Vella dels Xiquets de Valls
5de8, 3de9f, 4de8p 8377 4 Colla Jove Xiquets de Tarragona
5de8, 3de9f, 2de8f 7441 5 Capgrossos de Mataró
3de9f, 4de8p, 2de8f 6836 6 Minyons de Terrassa
3de9f, 4de9f, 3de8p (c) 6795 7 Xiquets de Tarragona
2de8f, 3de9f, 4de8 5150 8 Castellers de Sants
3de8, 2de8f, 5de7 4185 9 Castellers de Lleida
4de8, 2de7, 3de8 3844 10 Castellers de Barcelona
2de7, 4de8, Pde6 3839 11 Castellers de Terrassa
4de8, 2de8f (c) 2844 12 Xiquets de Reus
5de7, 4de7p, 4de8 2614 13 Sagals d'Osona
4de8 (c), 5de7, 3de7s 2593 14 Marrecs de Salt
5de7, 2de7, 3de7s 2513 15 Nens del Vendrell
2de7, 5de7, 4de7p 2461 Dades facilitades per www.moncasteller.cat

Revolució tarragonina

Carles Herèdia

Les colles tarragonines han protagonitzat tots els moviments gràcies a les diades de Sant Magí i el Catllar. La Jove de Tarragona, amb un tres de nou descarregat i un altre de carregat, ha desbancat als Capgrossos de Mataró de la quarta posició i ha entrat en el grup de les quatre colles més destacades, deixant-ne també fora els mateixos Minyons de Terrassa, que diumenge a Igualada no van aconseguir recuperar el terreny perdut. Els matalassers, per la seva banda, amb el dos de vuit i el tres de nou estrenats, han avançat els Castellers de Sants, en plenes vacances. A la part alta cal destacar la lluita entre la Joves i la Vella de Valls per la segona plaça, amb uns rosats que de mica en mica van esgarrapant punts, en espera d'un Sant Fèlix que aclarirà les coses i que també pot suposar una forta pujada pels Minyons de Terrassa. Per cert, els Capgrossos de Mataró tornen a escena aquest dissabte i poden recuperar la posició perduda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Regne Unit

Detenen dues veteranes activistes per atacar la Carta Magna

Barcelona
Afganistan

Les inundacions a Baghlan deixen uns 300 morts

Barcelona
SOCIETAT

Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona, el segon cop en deu anys

TARRAGONA
MEDI AMBIENT

Primera instal·lació fotovoltaica amb doble orientació est-oest a la UdL

LLEIDA
SOCIETAT

La Transéquia genera un impacte econòmic al Bages de 300.000 euros

MANRESA

Mor el conductor d’un cotxe en un xoc frontal amb un autocar

SALDES
MEDI AMBIENT

Tarragona, distingida com a municipi compromès amb la biodiversitat marina

TARRAGONA

Foc forestal a Batea que s’estén cap a l’Aragó

BATEA

Manresa reprèn les obres de rehabilitació de la Torre Lluvià

MANRESA