Societat

medi ambient

Les castanyes del Montseny, en perill per una vespa xinesa

Es va detectar el 2012, però aquest any els efectes són molt visibles

La solució pot ser un paràsit de la Xina

El Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau va néixer fa quatre anys. Es proposava professionalitzar un sector que no estava regulat i que incloïa, entre altres coses, la recollida i distribució de castanyes amb l'autorització prèvia dels propietaris de les finques. De fet, la zona del Montseny-Guilleries concentra pràcticament el 80% de les castanyedes de Catalunya. “En la primera campanya en vam recollir 500 quilos, i l'any passat ja vam arribar als 10.500”, explica el seu responsable, Joaquim Solé. Una progressió meteòrica que aquest any, però, pot quedar estroncada.

La responsable és l'anomenada vespeta del castanyer, un insecte que té l'origen a la Xina i que cria exclusivament als branquillons d'aquests arbres. “La vam detectar per primera vegada el 2012, però ha anat a més i ara ja està fent molt mal; gairebé segur que no podrem repetir la producció de castanyes de l'any passat”, es lamenta Solé. La vespa pon els ous just al punt de floració dels castanyers, on van apareixent una gran quantitat de bulbs on es formen les larves de les futures vespes. Quan maduren, trenquen la carcassa i s'alliberen. Però mentre hi creixen impedeixen que surti la flor i el fruit del castanyer. Segons Solé, la presència de l'insecte afecta sobretot els castanyers més joves, on més larves estan apareixent. Els efectes són evidents a simple vista. El responsable de Castanya de Viladrau demana que s'estableixi algun protocol, sigui intervenint directament en els arbres –hi ha tractaments amb injecció a través de la saba– o intentant foragitar les vespes de les zones afectades. Admet que el primer tractament és difícil, “si no és per a uns quants arbres concrets d'unes finques concretes”.

Agricultura n'està al corrent i des del 2012 té identificada la vespa. Solé diu que el més probable és que davant del dèficit de castanyes –hi continua havent molta més demanda que oferta– la importació pot haver afavorit l'arribada de l'insecte. Tot i que al Montseny-Guilleries és on hi ha més castanyedes, és a la serra de Prades on es recull una major densitat de castanyes, i encara no s'hi ha detectat.

Pendents d'un paràsit de la Xina

Els efectes de la vespeta del castanyer (de nom científic Dryocosmus kuriphilus) ja s'estan fent evidents també a Cantàbria i Galícia. El Departament d'Agricultura assegura que la millor solució per al problema, d'acord amb el que s'ha comprovat en altres països, és per la via biològica, a través de l'acció d'un paràsit que ataca la vespa, el Torymus sinensis. “El problema és que no el tenim perquè també ve de la Xina”, assenyalen fonts del departament. Importar-lo per a aquesta finalitat implica negociar-ho amb el Ministeri d'Agricultura, “que és el que fem actualment”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS