Societat

VICENTA PALLARÈS

PRESIDENTA DE LA FEDERACIÓ DE CATIFAIRES DE CATALUNYA

“Les catifes de flors també ens omplen d'identitat”

La federació catalana, constituïda l'any 2005, presidirà el V Congrés Internacional de Catifaires, que se celebrarà a Roma entre el 26 i el 29 de juny

La presidenta de la Federació de Catifaires de Catalunya anima la gent a anar a veure les catifes que es facin al poble més proper, “ja que, si no en fem cas, no resistiran el pas del temps”

Art efímer
Va aprendre a fer catifes de flors als 15 anys. Havia de ser el relleu per preservar la tradició a Caldes de Montbui quan pel Corpus les catifes omplien l'avinguda. Però el 1969 Caldes va deixar de fer-ne. Es van recuperar el 1996. Avui, amb 67 anys, és la presidenta dels catifaires i lluita per “reivindicar un art efímer”.
L'impacte visual i la bellesa que transmet a la persona que la mira és el que la fa perdurable

La Federació de Catifaires de Catalunya presidirà el V Congrés Internacional de Catifaires, que se celebrarà a Roma entre el 26 i el 29 de juny. Coincidint amb la festivitat del Corpus, la seva presidenta, Vicenta Pallarès, reivindica el valor artístic, cultural i identitari de les catifes de flors i anima tothom a admirar-les, “perquè, si no en fem cas, no resistiran el pas del temps”.

No en fem prou cas, de les catifes de flors?
Quan es parla de catifes de flors, es pensa en la Garriga o Sitges. Però molta gent no sap que molts pobles n'omplen els carrers pel Corpus. No tenim cap cens com poden tenir els castellers o els diables, però és clar que hi ha una massa molt extensa de gent que s'hi dedica.
I per què no tenen la mateixa visibilitat o el mateix suport?
Són grups que s'uneixen un mes abans del Corpus i desapareixen l'endemà. En molts casos, no tenen ni associació.
Quantes associacions estan federades actualment?
La federació es va constituir l'any 2005. L'any 2002, Foment de Turisme de Sitges i Acció Cívica Calderina de Caldes van competir en un concurs a Itàlia. D'allà va sortir la voluntat d'unir els grups de catifaires. Ara en som una dotzena.
Quin és el principal valor d'una catifa?
L'impacte visual i la bellesa que transmet a la persona que la mira és el que la fa perdurable. També ens omplen d'identitat, perquè formen part del nostre ADN cultural.
Parleu d'art efímer. Les catifes de flors són una manifestació artística o peces artesanals?
El IV Congrés Internacional de Catifaires, que es va celebrar a Barcelona l'any 2012, va servir per definir les catifes com una obra d'art i no només com una tradició o una peça artesanal. Han de tenir creativitat, enginy, originalitat, complexitat en el procés i s'han de fer amb flors naturals...
Quan comença la tradició catifaire?
Va lligada a la processó del Corpus. Al segle XVIII, els carrers no estaven asfaltats i s'hi tiraven flors i arbrat per dignificar l'espai. Després, els gremis van començar a reproduir els seus logos amb flors. La primera imatge és un quadre amb una catifa de flors a Sitges l'any 1887.
Per què es van deixar de fer?
L'any 1969, l'Església va prohibir les celebracions de les processions i així es van acabar també les catifes. Només a Sitges i la Garriga es van continuant fent. A Caldes, la regidoria de Cultura i les associacions de veïns van recuperar la tradició l'any 1996, i l'any 1999 es va constituir l'Acció Cívica Calderina. Des d'aleshores, l'activitat ha anat creixent.
Es fan només amb flors?
Cada poble té la seva pròpia tècnica. A Argentona, per exemple, les fan damunt d'un llit de terra que cobreix l'asfalt. Algunes es fan amb flors senceres, d'altres amb pètals, es poden perfilar amb cordó, amb terra negra... A Arbúcies tenen una varietat de flors i un disseny i una combinació cromàtica extraordinaris.
Com serà la catifa que fareu a Roma durant el V Congrés?
Tindrà 9 metres de llarg i 3,8 d'ample i un valor simbòlic molt important. El disseny l'ha fet Joan Utset, de Blanes. Tindrà els pinacles de la Sagrada Família, el Pantocràtor, la muntanya de Montserrat amb la Mare de Déu i la senyera que embolcallarà els quatre elements. I hi haurà presents totes les tècniques.
Quan trigueu a fer una catifa com aquesta?
Començarem a les sis de la tarda del dia 28 i la voluntat és haver acabat a les dues de la matinada, però ja sabem que aquella nit no dormirem. És una peça molt difícil d'elaborar.
Quanta gent hi participarà?
En el Congrés, hi participaran 1.400 catifaires de diversos països del món. De Catalunya hi anirem 40 o 50 persones.
La gent jove fa catifes?
A tot arreu hi ha molta gent jove fent catifes. El problema és el relleu en la responsabilitat. I també que la federació treballa molt, però amb uns recursos minsos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar amb bigues de ferro per garantir-ne la seguretat

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona