territori

Desarticulat un grup amb presència a Reus que venia mercaderia sostreta a través d'un entramat societari

Els acusats robaven camions sencer si l'amagaven en zones segures a l'espera de trobar un comprador

Els Mossos han desarticulat un grup dedicat a la venda de mercaderia sostreta de camions, generalment de l'àmbit de la deixalleria i les ferralleries, i vendre'l posteriorment a tercers a través d'un entramat societari d'empreses pantalla. Els acusats robaven camions sencers amb la seva càrrega i els traslladaven en llocs segurs a l'espera de trobar un comprador interessat en la mercaderia. Un cop se'n disposava d'un, es concertava el lloc i la forma de lliurament i es contactava amb el testaferro, que facilitava la facturació falsa necessària per materialitzar l'operació a canvi d'una comissió. Els Mossos han detingut quatre persones i atribueixen diversos delictes a tres més.

En concret, als detinguts i a tres persones més se'ls atribueix un delicte de blanqueig de capital, falsedat documental i diversos delictes contra el patrimoni.

L'última càrrega sostreta recuperada per la policia van ser 265 caixes de canvi noves de vehicles valorades en més de mg milió d'euros, que estaven emmagatzemades en una deixalleria de Reus i que tenien origen el robatori d'un camió a Terrassa.

La investigació es va iniciar l'any 2013 quan la policia va detectar diverses partides de mercaderia procedents de robatoris a camions que eren ofertes a empreses relacionades amb el món de les deixalleries. El seguiment va permetre saber que els lladres venien productes a través de diverses societats sense activitat mercantil aparent, fet que va aixecar les sospites policials en relació a un possible entramat empresarial fraudulent per donar cobertura legal aparent a la venda de mercaderia sostreta.

L'estructura empresarial tenia com a objectiu dificultar la traçabilitat entre el seu origen i la seva darrera destinació. En algunes ocasions, els investigadors van poder acreditar fluxos ficticis de diners entre les empreses amb la finalitat de simular moviments monetaris corresponents a operacions comercials que en realitat no es duien a terme. En aquest sentit, els Mossos han tingut moltes dificultats per determinar la relació entre el producte original i la seva destinació final perquè abans passava per nombroses societats i intermediaris.

L'organització comptava amb un testaferro, a qui també es va poder localitzar, que estava directament vinculat a l'entramat societari, format per més de tretze empreses. Aquesta persona ja tenia antecedents per fets similars i treballava amb un gran nombre de clients que habitualment sol·licitaven els presumptes serveis de l'estructura empresarial.

L'operatiu policial, que va coordinar el Jutjat d'Instrucció número 3 de Sabadell, es va dur a terme el passat 3 de juliol. Els Mossos van fer cinc entrades i perquisicions en immobles i empreses de Barcelona, Reus i Vilanova i la Geltrú, van detenir quatre persones blanqueig de capital, falsedat documental i diversos delictes contra el patrimoni i atribueix els mateixos delictes a tres més. A més, van recuperar 23 tones de mercaderia sostreta. Es tracta de sis homes i una dona d'edats compreses entre els 26 i els 57 anys i són quatre persones de nacionalitat espanyola, dos ucraïnesos i un rus.

Els agents també han practicat requeriments judicials de documentació de naturalesa mercantil i comercial a sis societats mercantils que havien fet operacions comercials amb les empreses pantalla controlades pel testaferro en els dos darrers exercicis fiscals.

La investigació no es dóna per tancada a l'espera d'analitzar la gran quantitat de documentació intervinguda. Tots els acusats han quedat en llibertat amb càrrecs després de declarar davant del jutge.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

El col·lapse general a Rodalies afecta també al metro de Barcelona

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona