Osona/Ripollès

El DAAM concretarà en pocs dies els ajuts per a la gestió dels purins

Són 3,3 milions per als ramaders catalans afectats pel tancament de les plantes de purins.

En pocs dies ha de sortir la convocatòria oficial dels ajuts que el passat 21 d'octubre va anunciar el Departament d'Agricultura, Alimentació, Ramaderia i Medi Ambient (DAMM) per als ramaders catalans afectats pel tancament de les plantes de desimpacte de purins. De fet, aquesta petició –que surti la convocatòria ja– la feia encara aquest dijous el sindicat Unió de Pagesos. Aquests ajuts es componen de 3,3 milions d'euros atorgats pel govern espanyol per a la gestió immediata dels purins que són en forma de subvenció i una afegida d'1,9 milions d'euros per a la instal·lació de sistemes de tractament. Aquesta darrera, atorgada per la Generalitat, és en forma de préstec. Els ramaders que vulguin podran demanar l'ajut per diverses solucions: des de fer nou emmagatzematge de purins amb basses noves o portar els purins a altres terres, i en aquest cas, amb un camió amb GPS, l'administració pagaria el cost més enllà de 10 quilòmetres d'on és la granja. Serien mesures immediates, però també hi haurà ajuts per a tractaments de purins, com els separadors de sòlid i líquid que redueixen en un 15% el nitrat que hi ha al purí.

Són solucions per millorar la situació actual, però l'objectiu és aconseguir que es faci la reducció de nitrat amb mesures més duradores i que es faci una bona fertilització. Pel que fa a les plantes tancades que hi ha a Osona –la de les Masies de Voltregà i la de l'Esquirol–, Manel Romans, conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal d'Osona, ha explicat que per ara no hi ha cap projecte ni per posar-les en funcionament ni per fer-ne cap altre ús, segons els han explicat els propietaris, l'empresa Dresser-Rand, que estan oberts a “escoltar propostes” (fa un mes es va fer públic que la multinacional alemanya Siemens ha arribat a un acord per comprar Dresser-Rand que es completarà l'estiu de l'any 2015).

Les plantes van tancar al febrer de forma provisional –que va acabar sent definitiva– perquè el govern va canviar el decret de les primes d'electricitat. En reduir l'ajuda, a les plantes no els sortien els números i van tancar. D'això fa vuit mesos i ara ja s'hauria de saber on van els purins que anaven a les plantes.
A partir d'ara, i més enllà dels ajuts esmentats, el govern ja preveu nous ajuts en el marc del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020, una eina que els ramaders coneixen bé i que segons Carles Mencos, responsable d'Unió de Pagesos a Osona, “és més fàcil d'accedir. El que passa és que ja s'hauria d'haver convocat”. La Generalitat té previst també posar en funcionament una oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes i en aquest sentit es farà els dies 17 i 18 de desembre una jornada a Vic.

L'administració també està adequant algunes normes que han quedat antiquades, com ara el barem per mesurar el nitrat en funció del pinso que els animals mengen, ja que ara aquest aliment ajuda a reduir el nitrat. Alhora s'estan revisant barems com el nombre de nitrat que pot anar a la terra, en funció de si és terra humida o seca.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona
salut

L’hospital del Mar demostra la conveniència de tallar el fre lingual

Barcelona
SAlut

Bellvitge fa la primera reducció d’estómac robòtica del país

L’Hospitalet de Llobregat
SOCIETAT

Les entitats d’ajut reclamen polítiques socials efectives als nous Parlament i govern

barcelona