MOLINS DE REI (Baix Llobregat). VILALBA DELS ARCS (Terra Alta)

Passió popular

L'escenificació de la vida, mort i resurrecció de Jesucrist és quelcom més que un espectacle. La Passió és art i és doctrina

LES ACTUALS PASSIONS SÓN UNA EVOLUCIÓ DELS ANOMENATS MISTERIS
HI HA PAQUETS TURÍSTICS PER PROMOCIONAR LES CIUTATS I L'HOSTALERIA

Artesania escènica, vivència, art i doctrina: la representació teatral de la vida, mort i resurrecció de Crist basada en els Evangelis aixeca el teló el primer diumenge de Quaresma. Olesa, Esparreguera, Cervera i Ulldecona són alguns dels municipis de referència pel que fa a la representació teatral de la Passió, però aquest drama sacre també es pot veure a Molins de Rei, Vilalba dels Arcs, Mataró, Llagostera, Olot, Sant Climent Sescebes o Reus, entre altres localitats.

Moltes mans són les que mouen la Passió, el macroespectacle més representat a Catalunya. A part dels actors que passen pels escenaris (més de 700 a Olesa, 500 a Esparreguera, 400 a Cervera, 200 a Ulldecona i 120 a Molins de Rei), milers de col·laboradors treballen cada any per tirar endavant aquestes obres espectaculars. Són els encarregats de vestuari, maquillatge, so, llum, música i utillatges.

Tot i que es tracta d'uns muntatges de caràcter aficionat que beuen d'una llarga tradició que ha anat passant de pares a fills durant generacions, les entitats aboquen esforços per millorar any rere any les funcions: incorporen novetats, matisos, millores per adaptar-se als nous temps. Més enllà del teatre i de la tradició, més enllà de la fe i de la història, la Passió és un fet social que aplega un gran nombre de persones i té més de 500 anys d'història.

Les actuals passions són una evolució dels anomenats misteris, una representació dramàtica d'origen medieval en què s'escenificaven passatges de la vida de Jesús, de la Mare de Déu o d'alguns sants. Posteriorment, els actes sacramentals es van convertir en peces teatrals, i de les esglésies es van portar a les places públiques i després als teatres.

La Passió més antiga d'Europa és la de Cervera, amb documentació que data del 1481. El 1995 va ser declarada d'interès nacional. La capital de la Segarra i Ulldecona són els dos únics municipis que escenifiquen la Passió en català i en castellà. Fins i tot el municipi del Montsià disposa de dos textos diferenciats. La Passió d'Olesa, en canvi, sempre s'ha representat en català. El 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva tasca en la conservació i difusió de la cultura catalana i perquè combina esperit popular i evolució teatral.

Només a Esparreguera la representació ha mantingut al llarg dels anys l'estructura original, i es representa en 35 escenes dividides en dues parts: la primera al matí i la segona a la tarda. Això permet oferir paquets turístics per promocionar la ciutat i l'hostaleria, com també es fa en els darrers anys a Cervera, Ulldecona i Olesa.

Dies

4, 5, 18 i 19 d'abril, a les 18.30 h

Lloc

Teatre de la Joventut Catòlica (plaça de Mercè Rodoreda, 1)

Més informació

www.lapassiodemolinsderei.cat

Dies

9 d'abril (dijous sant), a les 21.30 h

11 d'abril (dissabte sant), a les 16.30 h

Lloc

Adaptació lliure pel poble

Més informació

www.lapassiodevilalba.com



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.