Societat

Desapareix una excursionista que va caure al riu Llierca

La noia, de 20 anys i veïna de Girona, es va veure arrossegada pel cabal d'aigua, a Montagut

Es va trobar una jaqueta que podria ser seva enganxada en unes branques

Avui es reprendrà la recerca

Les incomptables incidències que el temporal de llevant va causar al llarg del cap de setmana a les comarques gironines, i que fins ahir al migdia s'havien limitat als desperfectes materials, es van veure agreujades per la fatídica desaparició d'una veïna de Girona de 20 anys que va caure al riu Llierca, al terme de Montagut i Oix. La noia és d'origen llatinoamericà i resident al barri de Santa Eugènia. Va ser arrossegada pel cabal d'aigua mentre feia una excursió amb tres persones més (anava amb un company de feina i dues filles d'ell, que són menors). L'home també va caure al riu mentre l'intentaven creuar, si bé en el seu cas va aconseguir sortir-ne, després que l'aigua l'arrossegués 400 o 500 metres. Va anar a buscar immediatament les filles i va demanar ajuda. Quan passaven pocs minuts de les dues de la tarda, va trucar al 112 per alertar del succés. Segons va comunicar, la noia va anar a parar de manera accidental dins l'aigua mentre estaven fent senderisme a la zona de Sadernes, a l'altura del pont de la Muntada, i va desaparèixer riu avall empesa pel corrent.

Ràpidament, els bombers van muntar un dispositiu de recerca. Es van desplaçar fins allà dues dotacions del grup de suport en actuacions especials (GRAE) de muntanya, que són experts en rescats en llocs de difícil accés. Hi van acudir, a més, efectius del GRAE subaquàtics, tres patrulles dels Mossos d'Esquadra, una ambulància del SEM i un helicòpter dels bombers. El mitjà aeri, però, no va poder actuar i va haver de girar cua a causa de les difícils condicions meteorològiques. A més de la pluja i el fort vent, baixava amb gran intensitat el cabal del Llierca, que recull l'aigua provinent de Sant Aniol d'Aguja i de l'Alta Garrotxa. Les tasques de recerca de la jove es van haver de suspendre a partir de les sis de la tarda per la falta de llum i pel temporal, que no va deixar treva.

El dispositiu està previst que es reprengui avui, quan es confia que l'helicòpter pugui sobrevolar la zona. De moment, l'únic rastre de la senderista que va ser localitzat ahir pels bombers és una jaqueta vermella que podria ser seva. La peça de roba va quedar enganxada en unes branques que donen al riu.

També a la Garrotxa, els bombers van participar en el desallotjament d'una colla de joves que estaven en una casa de colònies de Sant Privat d'en Bas. El grup estava compost per 12 infants i 5 monitors, que estaven de convivències el cap de setmana. La seva previsió era marxar a la tarda, si bé a les nou del matí van avisar que havien quedat incomunicats arran de l'acumulació d'aigua als accessos de la casa. Dues dotacions dels bombers s'hi van dirigir amb una autoescala i un camió. L'aigua no va entrar dins de la casa, però els grans bassals impedien que els vehicles poguessin arribar a l'edifici. Els efectius van desplegar l'autoescala i la van fer servir de pont, per on van anar passant els nois i noies i els monitors per creuar pel damunt del baixant d'aigua i arribar fins a una zona més segura. Paral·lelament, els bombers, coordinats amb el SEM i l'hospital de Figueres, van desallotjar residents de la Fundació Altem del Far d'Empordà, dedicada a l'atenció de persones amb discapacitat, que van ser desplaçats a un pavelló habilitat al centre sanitari.

LES XIFRES

20
anys
té la jove que ahir va desaparèixer riu avall empesa pel corrent del Llierca mentre feia senderisme.
3
personés
més anaven d'excursió amb la noia que va ser arrossegada pel cabal. Un acompanyant va donar l'avís.
2
dotacions
del GRAE de muntanya i una dels subaquàtics es van mobilitzar, així com un helicòpter, que no va actuar.

Mor d'un atac de cor mentre el socorrien

El temporal també va causar inundacions en poblacions de la Catalunya del Nord. Un dels successos de més gravetat va tenir lloc a Ribesaltes, al Rosselló. Un home de 73 anys que circulava en cotxe va morir després que el seu vehicle fos arrossegat per l'aigua en un vial municipal. Segons les autoritats franceses, l'ocupant de l'automòbil va ser víctima d'un atac de cor quan els equips de socors l'intentaven reanimar. Les fortes precipitacions, a més, van deixar molts carrers inundats i van causar múltiples danys materials a Barcarès, Sant Llorenç de la Salanca, Argelers de la Marenda, Portvendres i Perpinyà. La forta crescuda del riu Aglí, a més, va obligar a ordenar l'evacuació preventiva d'unes 2.000 persones dels dos costats de la riba. D'altra banda, a la demarcació de Girona, els efectius d'emergències van rescatar un home de dins d'un rec, a Madremanya. L'afectat presentava signes d'hipotèrmia. L'operatiu que es va muntar va ser important perquè, inicialment, es creia que hi havia una altra persona dins. Amb tot, els cabals del Ter i el Fluvià van ser els que van continuar comportant més risc, ja que van assolir, en conseqüència, el nivell d'alerta o perill. Tal com es va fer dissabte, a més, es va continuar amb les maniobres de desguàs del pantà del Pasteral i de Susqueda. En aquest darrer, l'aigua va començar a sobreeixir, tot i que de manera controlada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES