Educació subvenciona amb 25 euros cada alumne perquè reutilitzi els llibres de text

Més de 30.600 estudiants de 142 centres se'n beneficien

Un total de 23.872 alumnes de primària i de secundària del Camp de Tarragona i 6.758 més de les Terres de l'Ebre es beneficiaran aquest curs 2009/2010 del programa cooperatiu per al foment de la reutilització de llibres de text i material curricular que convoca el Departament d'Educació de la Generalitat, després que aquest hagi resolt atorgar la subvenció als centres de què formen part. Són 142 centres (101 de públics i quatre de concertats al Camp de Tarragona, i 37 a les Terres de l'Ebre) que s'han presentat a la convocatòria per a aquest curs, que ha estat dotada de 765.750 euros. D'aquesta manera, es finança l'adquisició dels llibres de text amb 25 euros per a cada alumne.

No obstant això, l'objectiu del programa no només és l'estalvi en material escolar per a les famílies, sinó la regulació de l'ús dels recursos i l'educació per a la conservació i reutilització del material. Així, per participar en el programa hi ha d'haver el compromís explícit del consell escolar de cada centre per formar-ne part durant un període mínim de tres cursos escolars, tot i que han de renovar la sol·licitud cada any. Això significa que la vida útil de cada llibre de text és de tres anys.

Els centres poden adquirir els llibres de text al seu proveïdor, donar-los d'alta a l'inventari del centre i fer el préstec als alumnes. Aquests són, de fet, els responsables del bon ús i la conservació dels llibres, que hauran de retornar al centre quan s'acabi el curs, i aquest els revisarà per reutilitzar-los el curs següent. L'escolar es fa responsable, doncs, dels llibres encara que pertanyin a l'escola o institut, i si en fa un mal ús o els perd, se li pot exigir el pagament del cost del material.

Els centres que fa anys que s'han acollit al programa de reutilització tenen més estoc de llibres que poden destinar al préstec a l'alumne i, per tant, a la reutilització. De fet, l'estalvi pot ser considerable, si es té en compte que un lot de llibres de text pot arribar a costar 300 euros. En els cursos de primària varien més de preu (entre 150 i 300 euros), mentre que a secundària costa entre 250 i 300 euros tot el lot, tot i que depèn del nombre de volums necessaris per a cada curs.

Els ajuntaments hi contribueixen

Paral·lelament als centres escolars i instituts que s'acullen al programa que impulsa la Generalitat, hi ha municipis que també financen la compra de llibres o en promouen la reutilització a través d'ajuts. Per exemple, a l'Hospitalet de l'Infant i Vandellòs destinen 50.000 euros només als alumnes dels centres públics, que poden sufragar així la meitat del cost, en el cas dels alumnes d'infantil i cicle inicial, o rebre els llibres en préstec de manera gratuïta els més grans. L'Ajuntament de Benifallet va més enllà i paga a les famílies del CEIP Llorenç Vallespí i Vidiella la totalitat del cost dels llibres escolars. Altres municipis, com ara el de l'Ametlla de Mar, Mont-roig, els Pallaresos o l'Arboç, també apliquen fórmules per sufragar costos o reutilitzar material.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA