Societat

Catalunya bat rècords de temperatures amb l'octubre més càlid des del 1940

L'Aemet preveu un principi del 2015 més suau i amb més precipitacions

Les temperatures càlides han batut rècords aquesta tardor a Catalunya, amb el mes d'octubre més calorós des de l'any 1940, encara que també el més sec de l'any, amb escasses precipitacions.

Aquest mes es van registrar temperatures de 33,1 graus a la ciutat de Tarragona el dia 21 d'octubre, el mateix dia en què a Reus (Baix Camp) es van arribar als 32,5 graus, Castelló d'Empúries, 31,4 graus el dia 9; Sabadell, 30,2 el dia 20, i Igualada, 30 graus el dia 18.

Així ho ha constatat avui el delegat de l'Agència Estatal de Meteorologia a Catalunya (Aemet), Antonio Conesa, en roda de premsa a Barcelona, on ha fet un balanç climàtic i hidrològic de la tardor, de tot el 2014 a Catalunya i ha avançat una previsió meteorològica del temps per als pròxims deu dies.

Nadal anticiclònic

Per a la setmana que ve de Nadal i Sant Esteve, la predicció de l'Aemet és que continuï el temps estable i anticiclònic, amb pocs núvols i sense pluges, llevat d'alguna feble al Pirineu occidental.

El bon temps no s'estendrà, no obstant això, a les zones planes de les depressions interiors, especialment la de Lleida, on és probable que es formin boires cada vegada més extenses i persistents.

Hivern suau

Per al primer trimestre de l'any vinent 2015 es preveu que les temperatures assoleixin valors superiors als normals i també s'esperen més precipitacions, ha indicat Conesa.

“Això no vol dir -ha precisat el delegat de l'Aemet a Catalunya- que no faci fred aquest hivern però, en el seu conjunt, s'esperen temperatures suaus”.

Quant a la neu, Conesa apunta a que es trobarà en els punts alts de les muntanyes, si es confirmen finalment les temperatures, que es preveuen suaus aquest hivern.

Pel que fa a la tardor d'aquest any, que finalitzarà dilluns que ve quan entre al calendari oficialment l'hivern, a Catalunya la temperatura mitjana s'ha situat en els 15,7 graus, superior en 2,5 graus centígrads al valor de referència del període 1971-2000.

Aquesta temperatura només s'havia superat fins ara en tres ocasions: aquest any, el 2011 (15,6 graus) i el 2006 (15,7 graus), les tres a l'actual segle, una situació que demostra que “ja estem dins del tan anunciat canvi climàtic”.

Sobre precipitacions, aquesta tardor ha estat el més humit des de 2005, especialment a les comarques de l'Alt Empordà (Girona) i el Segrià (Lleida), amb valors que han superat puntualment en 2,2 vegades el valor normal.

Les pluges han oscil·lat entre valors superiors als 500 mm a Girona i inferiors a 160 mm a l'interior de Lleida, segons dades facilitades per l'Aemet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva