Osona/Ripollès

Dos exfranquiciats d’Osona presenten una querella per estafa al supermercat Dia

A la querella, presentada als jutjats de Vic, s’hi han adherit 12 franquiciats més.

  • VÍDEO: 181126

En total són 20 les persones o societats que signen la querella per estafa contra Distribuidora Internacional de Alimentació S.A. (DIA). D’Osona hi ha dues unitats familiars. Són el matrimoni format per Josep Miquel Luque i Montse Estévez, que van tenir dues franquícies del Dia fins fa un any i mig, i la formada per Verónica Velasco i José Andrés López, que van tenir la botiga de Roda de Ter fins fa poc més de tres setmanes. A la querella, que es va presentar dilluns al Jutjat número 2 de Vic, s’hi han sumat altres exfranquiciats de Catalunya, el País Basc, Alacant i Valladolid, i se’n poden fer ampliacions, segons explica l’advocat David Perales, que s’ha especialitzat en problemàtiques referents a les franquícies.

La querella intenta provar amb diversos documents que hi adjunta que l’empresa enganya persones que signen ser-ne franquiciat amb la promesa d’un marge de prop del 13% de beneficis i que al final del cicle no hi ha mai beneficis i sovint pèrdues. Segons Perales, que porta a Espanya una altra querella ja en curs contra l’empresa Yves Rocher, Dia fa falsificació de documents, albarans falsos, manipulació de codis de productes i l’“obligació de promocions i regals a càrrec del franquiciat. Amb la qual cosa mai queda un marge”. A més considera que l’estafa és de forma continuada perquè quan un franquiciat plega, “sovint sense recuperar res de la inversió”, busquen algú altre “a vegades entre els mateixos treballadors, a qui els donen l’opció de no pagar-los la indemnització a canvi d’agafar la franquícia” perquè la torni a assumir. D’aquesta manera “i amb els avals que demanen, ells no assumeixen cap risc i tenen diner que no han de demanar als bancs”. La querella també planteja els delictes d’amenaces, coaccions i maltractament psicològic perquè la majoria d’afectats es trobaven, en “demanar explicacions, que se’ls amenaçava de treure’ls la botiga”. Josep Miquel Luque va assumir dues d’aquestes botigues a Torelló perquè va pensar que podria recuperar la inversió, cosa que no va passar. L’última la va deixar fa un any i mig. “Per una van trobar uns altres franquiciats i l’altra la gestionen ells”. La de Roda, que va deixar Verónica Velasco, també l’ha reassumit el mateix Dia. Tant Luque com Perales són conscients que el procés pot ser llarg, però consideren que s’ha fet el primer pas “per evitar que continuïn amb aquest sistema tan enganyós”.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Incentius als tècnics de la bústia d’avisos per accelerar les respostes

girona
societat

El Vall d’Hebron ha fet 125 cirurgies urològiques pediàtriques amb robot

Barcelona
la bisbal d’empordà

Més de 40 espectacles i una aposta pel circ inclusiu en la Fira del Circ al Carrer

LA BISBAL D’EMPORDÀ

L’ACA inverteix 20 milions per recuperar pous i captacions subterrànies

PERELADA

Territori preveu obrir la variant d’Anglès a partir del setembre

ANGLÈS
religió

La Catedral de Tortosa posa en marxa una guia interactiva

tortosa
societat

La Sagrada Família diu que buscarà “una solució” perquè els veïns es quedin al barri

Barcelona

Reobren la platja de Torre Valentina un cop recuperat el passeig malmès

CALONGE I SANT ANTONI
societat

Protestes a Sabadell per la nova taxa de tractament de residus comarcal

Sabadell