Societat

La fiscalia denuncia García Prieto pel saqueig de la Fecac

L'expresident s'hauria apoderat d'almenys dos milions d'euros procedents de la venda de begudes en la Fira d'Abril

Hauria desviat més de 600.000 euros de subvencions públiques

La fiscal Àngels Negre ha presentat un demolidor escrit al jutjat de guàrdia de Barcelona en què acusa Francisco García Prieto d'enriquir-se il·legalment a costa d'una gestió fraudulenta a la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (Fecac), entitat que va dirigir durant 27 anys. Al costat de García Prieto també es denuncien dos fills seus, Manuel i Francisco; l'exsecretària de la junta, Maria Àngels Ortega; un dels exvicepresidents de l'entitat, Menuel Terrino, i tres empresaris que haurien col·laborat en una trama de factures falses: Manuel Calderón, Enrique Girona i Bernardo José Aranaz. S'haurien embutxacat més de 2 milions d'euros.

La denúncia arriba nou anys després que la mateixa fiscalia, aleshores dirigida per José María Mena, investigués la gestió de García Prieto i arxivés el cas en considerar que no hi havia indicis de delicte. L'arxivament es va dictar el 2006 i un any després, el 2007, el jutjat d'instrucció número 28 de Barcelona va obrir una altra investigació arran d'una denúncia per mala gestió al capdavant de la Fecac que finalment també va ser arxivada. Malgrat els dos arxivaments, durant aquests anys les sospites de mala praxis i corrupció a la direcció de l'entitat no han cessat.

La denúncia que signa la fiscal Negre apunta a la possible comissió de delicte continuat d'apropiació indeguda, frau en subvencions i falsedat documental. Demana que s'imposi una fiança als acusats, que no concreta, i que es decreti un embargament dels seus béns. En el relat de fets, totes les principals administracions públiques de Catalunya hi surten perjudicades, ja que hi ha indicis que García Prieto va enganyar la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i el de Santa Coloma, així com la Junta d'Andalusia i també La Caixa per cobrar subvencions que justificava amb factures d'activitats que no s'havien dut a terme i amb l'excusa de la romeria del Rocío o concerts de nadales, entre altres.

La gran via d'enriquiment il·lícit de García Prieto hauria estat el control de les begudes comercialitzades en la Fira d'Abril almenys des del 2008. Totes les ampolles passaven per un magatzem central que permetia controlar i adulterar la comptabilitat. Així, se l'acusa de pactar uns descomptes amb la cervesera Damm que després no repercutia a les casetes on es venia el producte i la diferència, més 429.000 euros, se l'hauria embutxacat.

Segons el relat de la fiscalia, entre el 2008 i el 2013 García Prieto s'hauria apoderat d'1,2 milions d'euros a través del control del magatzem central. En aquesta pràctica hi haurien ajudat els seus fills Francisco i Manuel. Entre les pràctiques il·legals denunciades hi ha l'ús de la targeta Visa de la Fecac per pagar, per exemple, la reparació del seu vehicle, o la simulació d'un robatori per valor de quasi 8.000 euros en l'edició de la Fira del 2011. Amb l'ajuda de la secretària, García Prieto també hauria manipulat documents per aparentar que els comptes de l'entitat havien estat aprovats per l'assemblea general, i ni els havia presentat a discussió. També hi ha pagaments opacs de la fundació a l'associació Fecac, totes dues sota el seu control.

La denúncia que ara arriba al jutjat –el cas ha recaigut al jutjat d'instrucció número 15– arrenca d'una denúncia presentada per antics membres de la junta de García Prieto després que aquest abandonés la presidència de l'entitat, a mitjan 2013. La investigació que per encàrrec de la fiscal han dut a terme els Mossos d'Esquadra ha consistit en desenes d'interrogatoris, alguns de moltes hores de durada, i s'han acumulat més de dotze caixes de documentació. Entre l'última documentació incorporada hi ha l'auditoria que la nova junta de la Fecac, presidida per David Salinero, va encarregar i en la qual s'han detectat irregularitats. En el transcurs d'aquestes diligències García Prieto va negar-se a declarar .

LES XIFRES

600.000
milions d'euros sumarien les subvencions desviades per l'expresident i l'antiga cúpula de la Fecac.
1,2
milions d'euros
serien els fons desviats entre el 2008 i el 2013 per García Prieto per la venda de begudes a la fira.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Estat destina 700.000 euros a reparar els danys del temporal al litoral gironí

GIRONA
societat

Minut de silenci a Vic per rebutjar la mort d’una veïna presumptament a mans de la seva parella

Vic

Creix un 11,8% les persones grans de la Garrotxa que reben ajuda per falta d’autonomia

olot
societat

Vuit detinguts a l’Hospitalet d’una banda que robava coure a empreses

hospitalet de llobregat
EL CONSISTORI

Els comuns denuncien que per sanejar la depuradora de Mataró es paga quatre cops més cara l’electricitat

mataró
llengua

El govern aprova el decret per als projectes lingüístics de centre

barcelona
Societat

Mor Jim Harris Simons, matemàtic i llegenda de Wall Street

societat

Els somnis dels infants gironins omplen el carrer Nou

girona

Mataró tindrà una nova roda de fira de 30 metres i més dies amb descomptes

mataró