Societat

La Crònica

El carnaval de Torelló mai decep

La gran rua arriba presidida per dos
actes: el Pullassu i les Senyoretes i Homenots

Torelló ha tornat a ser un any més la capital de l'alegria, la disbauxa i la diversió amb la Gran Rua del Carnaval de Terra Endins. La festa, que aquest any arriba a la 37a edició, és la més important de la població osonenca. No se la perd cap pescallunes, com s'anomenen els habitants de Torelló, ni tampoc cap osonenc, perquè tothom hi té cabuda i se la fa seva. S'hi reuneix gent molt diversa, tant grans com petits, però tots tenen en comú que van disfressats i que tenen moltes ganes de passar-s'ho bé. I, per les cares que fa tothom, s'aconsegueix.

Després de dues nits de festa, amb el Pullassu dijous i les Senyoretes i Homenots divendres, ahir va arribar el dia més esperat: el de la gran rua. Aquest any s'hi han pogut veure fins a 22 carrosses i comparses, que tot i que han estat menys que en altres edicions (en algunes ocasions s'havia arribat a la trentena) les han format al voltant de 3.000 persones. D'aquestes carrosses, cinc competien en la categoria B, de menys de vuit metres de llargada, i disset ho van fer en la categoria A, que són les més grosses. Cada carrossa està dedicada a un tema i, evidentment, mai falten les referències a l'actualitat, sobretot a la política. N'és un exemple la que duia per nom Cap al futur, amb il·lusió, amb una clara referència al president de la Generalitat. La monarquia també ha rebut en diverses ocasions, com va ser el cas de la carrossa que es presentava als assistents amb el títol Cansats de tanta porqueria, hem optat per la nostra monarquia. També n'hi ha hagut de més tecnològiques, basades en jocs com el Candy Crush i d'altres d'inspirades en disfresses que mai fallen en un carnaval com són els arlequins. Moltes de les comparses passegen les seves carrosses pels diversos carnestoltes que se celebren a la comarca com ara el de Roda de Ter i el de Centelles, però on es llueixen especialment és a Torelló, perquè un jurat, enfilat a dalt d'un balcó, pren nota de tots els detalls i ben entrada la matinada dóna el veredicte de quina ha estat la més bonica, la més original i la més treballada. Els dies previs a la rua, des de l'organització ja assenyalaven que la decisió seria difícil, perquè aquest any les carrosses són de molta qualitat, sobretot pel que fa als efectes especials. Val a dir que els carrossaires comencen a preparar els muntatges després de l'estiu: hi treballen durant molts mesos. A banda de construir la carrossa amb molta imaginació i originalitat, també elaboren les disfresses i inventen coreografies per ballar-les durant el recorregut. Ho fan tot des de zero. I és tanta la tradició que es podria dir que els habitants de Torelló es divideixen en funció de les comparses a les quals són fidels any rere any i entre les quals hi ha una rivalitat sana per convertir-se en la més ben valorada. Per tots aquests ingredients, tant si es forma part d'una comparsa com si s'és visitant, el carnaval de Torelló és diversió garantida. El que és estrany aquell dia és el que no va disfressat, perquè, a diferència d'altres rues catalanes, en aquesta els visitants en formen part. Molts s'enganxen al darrere de les carrosses a ballar la música que fa sonar a tot drap el punxadiscos de la comparsa. Entre el públic, s'hi ha pogut veure des dels personatges més dolços de Disney fins a monstres i feres ferotges, passant per mariners, pollastres, guerrers de l'espai i d'altres que ja són tot un clàssic com els indis, els pistolers i els pallassos.

La rua del carnaval arriba presidida per dos dies de celebracions. El tret de sortida el dóna cada any el Pullassu, una cercavila ludicosexual i festiva amb un ritual que gira al voltant d'un membre viril –d'aquí ve el nom– i que desferma tots els elements i comportaments necessaris per garantir les següents nits de carnestoltes. Un dels actes que fan singular el carnaval de Torelló és el que es viu la nit abans de la rua: les Senyoretes i Homenots. Per unes hores, els homes i les dones s'intercanvien els papers disfressant-se del sexe oposat. L'acte, que aquest any ha arribat als 30 anys, es caracteritza per la lascívia dels participants, que desfilen amb els seus modelets en una passarel·la de 25 metres.

Per tot plegat, el Carnaval de Terra Endins de Torelló mai decep. És un dels més populars i multitudinaris del país. De fet, sempre està situat en les primeres posicions dels rànquings dels carnavals més ben valorats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia