Societat

Personalitats públiques catalanes rebutgen les mega-rotondes de Menorca

La campanya #SOSMenorca rep el suport de Joan Manuel Serrat, Joaquim Maria Puyal i Andreu Buenafuente, entre d'altres

L'associació ecologista GOB Menorca demana “sentit comú sense malmetre el paisatge”

Diverses personalitats públiques catalanes van mostrar aquest dimecres el seu suport a la campanya #SOSMenorca contra la construcció de quatre rotondes de dos pisos en un tram de 9,5 quilòmetres a la carretera principal de l'illa.

El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB Menorca) va presentar el Manifest per la coherència paisatgística de la carretera general de Menorca a l' Espai Mallorca de Barcelona . L'acte va reunir alguns dels representants del món de la cultura, la comunicació o l'empresa que s'han sumat a la iniciativa des de Catalunya, com els periodistes Marçal Sintes i Lídia Heredia, els economistes Miquel Puig i Guillem López Casasnovas, i la presidenta de la Fundació Palau de la Música, Mariona Carulla.

Entre les personalitats públiques catalanes que han signat el manifest del GOB Menorca hi ha també el cantautor Joan Manuel Serrat, el presentador Andreu Buenafuente, periodistes com Joaquim Maria Puyal, Iñaki Gabilondo, Josep Maria Ureta o José Luis Gallego, el cantant Cris Juanico, l'actriu Àngels Gonyalons, o l'economista Alfred Pastor. Alguns d'ells han mostrat el seu suport amb vídeos publicats a la web .

El manifest, que es pot consultar i signar a internet , reclama que “totes les forces polítiques es comprometin a (…) abandonar el model de macro rotondes de dos pisos i que optin per mesures de major sentit comú (…) sense malmetre el paisatge com s'està fent”.

El col·lectiu ecologista va iniciar fa més de dos anys la mobilització per aturar la construcció de quatre grans rotondes (de fins a 110 metres de diàmetre i dos nivells) en el projecte de remodelació de la carretera Me-1, coneguda com la carretera general de Menorca. Aquesta via, de 44 quilòmetres de llarg, uneix l'illa de Llevant a Ponent.

En concret, el Consell Insular de Menorca té previst construir sis rotondes en el tram entre Maó i Alaior, de 9,5 quilòmetres, quatre d'elles de dos pisos. Les obres de remodelació d' últim tram ja van començar el passat mes d'octubre.

Dos pisos

El president del GOB Menorca, Jaume Obrador, i el responsable de Territori, Miquel Camps, es van desplaçar a la capital catalana per explicar les alternatives al projecte de remodelació que l'autoritat insular té previst per a la principal via de l'illa.

L'organització ecologista rebutja especialment la construcció de les quatre mega rotondes projectades en un tram de poc més de cinc quilòmetres, que consideren un “error ambiental i d'estratègia econòmica”. Aquests enllaços són de doble altura, es faran sobre sòl rústic i s'ubicaran cada 3 quilòmetres a Biniai, l'Alcaidús, l'Argentina i a l'entrada d'Alaior.

Camps va remarcar que les rotondes de doble nivell no estaven previstes en la proposta inicial que va guanyar el concurs a l'any 2012. El projecte de l'empresa Mediterránea de Ingeniería Civil SL va rebre un informe tècnic ambiental en contra força crític amb les modificacions posteriors, que van suposar un augment del 40% del pressupost.

Projecte sobredimensionat

L'associació ecologista adverteix que la gran transformació que suposa els quatre enllaços pot provocar un important impacte paisatgístic. A més, afirma que la intervenció projectada està “greument sobredimensionada” en relació a les necessitats reals.

“La prosperitat no passa per fer obres innecessàries que donen deutes i infraestructures que no es fan servir”, assegura.

L'entitat subratlla la importància d'evitar que els errors que s'estan cometent entre Maó i Alaior es puguin reproduir en altres trams de la via que creua bona part de l'illa.

A més d'aquesta associació, també rebutgen les mega rotondes la Federació d'Associacions de Veïns de Ferreries, l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica i els Escoltes de Menorca. Totes les organitzacions contràries al projecte s'apleguen en la Plataforma de Ciutadans per un Diàleg sobre la Carretera General.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Manifest crític amb la gestió de la seguretat a presons

Barcelona
societat

Alerten d’estafes telefòniques per cobrar impostos municipals a Granollers

GRANOLLERS

Mataró impulsa una campanya contra els estigmes de la salut mental

mataró
girona

L’Ajuntament comença la campanya anual de control del mosquit tigre

GIRONA
societat

Arrenca el Rec.0 d’Igualada reivindicant la compra presencial

Igualada
PALAFRUGELL

S’obre el Parc Territorial, una nova zona verda de 10.000 metres quadrats

PALAFRUGELL

L’hospital crea una consulta especialitzada en el control de l’asma greu

Viladecans
MEDI AMBIENT

Els pagesos del Baix volen més aigua

barcelona
girona

Endesa crea una anella elèctrica al barri de Montilivi per reforçar el servei

GIRONA