Vallès Oriental

La Força de Vilamajor encara la segona campanya arqueològica

Amb les noves prospeccions es vol trobar més informació de l’antiga església

El Centre d’Estudis de Sant Pere de Vilamajor (CESP) ha començat la segona fase de les prospeccions arqueològiques a la Força de Vilamajor.

En aquesta nova actuació, els arqueòlegs del Centre s’han marcat com a objectiu trobar més informació dels fonaments de la Torre Roja i resseguir el mur de l’antiga església, amb l’esperança de trobar-ne l’absis. “Ara excavarem dins la torre i també mirarem quina continuïtat té aquest mur, per veure cap on ens porta. Ja sabem que l’església antiga està sota la nova, però ara volem saber si l’absis de la vella està fora o dins de la nova”, explica Higini Herrero, del Centre d’Estudis.

Després dels primers treballs, ja poden assegurar que primer es va construir l’església preromànica i que després se li va fer el campanar enganxat al costat. “Segurament després van fer l’església romànica, de la qual encara no se n’ha trobat res, com una ampliació d’aquesta. La romànica posteriorment es devia desmuntar per fer ja l’actual”, explica Herrero.

L’actuació, que es preveu que duri diverses setmanes, es fa amb el vistiplau de la parròquia, l’Ajuntament i la Generalitat. Els treballs es concentraran a l’interior de la Torre Roja, però paral·lelament a aquests està previst que en comencin uns altres al pati dels xiprers de l’església, conegut com a “cementiri vell”. “Els treballs que ja han començat estan molt acotats entre l’església i el campanar, però amb aquests nous ampliarem molt més l’àmbit”, especifica Herrero. En aquest cas, intentaran establir algun conveni amb estudiants de la Universitat de Barcelona.

TREBALL DE VOLUNTARIS

Els treballs d’excavació a la Força els fan arqueòlegs voluntaris del CESP que s’hi dediquen les estones que poden després de fer les seves feines. “Per tant, hem de tenir en compte que el ritme és més lent que en altres excavacions”. Els resultats d’aquests nous treballs esperen presentar-los públicament dins les Jornades Europees del Patrimoni que se celebraran a principis d’octubre.
Herrero comenta que després d’aquestes tres primeres fases, i segons el que es trobi, els treballs continuaran. “Com que no s’hi havia fet mai cap actuació arqueològica, està tot per fer”, afirma.

En la primera fase de les excavacions, la memòria de la qual ja ha estat entregada a la Generalitat, es va obtenir informació dels fonaments de l’església actual i es van localitzar les restes d’un mur de grans dimensions i una necròpoli que es relaciona amb l’antiga esglesiola preromànica de Sant Pere de Vilamajor, datada entre els segles VI i IX.

Aquests primers treballs es van centrar en una àrea de nou metres quadrats entre l’església i la Torre Roja. Entre els objectes que es van trobar hi havia molts ossos procedents dels antics cementiris, ceràmica i vaixelles dels segles XVI i XVII, claus de ferro, eines, collarets, penjolls o una creu d’uns cinc centímetres.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona