Societat

Tres municipis amb centre penitenciari reben ajuda extra

A la Roca del Vallès, Sant Esteve Sesrovires i Sant Joan de Vilatorrada, els jutjats de pau tenen més volum de feina

Un jutjat de pau d'un municipi que tingui un centre penitenciari al seu terme no té pas la mateixa càrrega de treball que un altre. Per això, els ajuntaments de la Roca del Vallès, Sant Esteve Sesrovires i Sant Joan de Vilatorrada reben, a més a més de la subvenció que els pertoca per nombre d'habitants, un complement. Aquesta assignació addicional el 2015 s'ha fixat en 2.500 euros per a l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada (el 2014, van ser 2.300), 8.500 euros (5.700, l'any passat) per al de Sant Esteve Sesrovires i, en el cas de la Roca del Vallès, la xifra s'ha mantingut igual, en 9.000 euros.

Al jutjat de pau de Sant Esteve Sesrovires (municipi amb una mitjana de 1.500 interns tant a Brians 1 com a Brians 2) reconeixen que tenen molta activitat relacionada amb els presos. El jutge de pau, Albert Gómez, explica que, dels poc més de 7.000 exhorts que tramiten l'any, 6.750 estan vinculats a la presó. “Quan expliques que els divendres firmes entre 250 i 300 exhorts no s'ho creu ningú”, diu Gómez. El 2014, les seves despeses van pujar a 9.563 euros, de què 3.900 (40%), van ser només per a segells i 2.500 euros, per a material d'oficina. Tot just el 8 de març passat, van cobrar la subvenció del 2013. “Sempre hi ha hagut un retard, però amb la crisi s'ha agreujat més.”

A Sant Joan de Vilatorrada, el 2014, van fer prop de 2.700 exhorts penals, de què el 80% estaven relacionats amb el centre penitenciari Lledoners, on el jutjat de pau també fa molta tasca pròpia del registre civil: des de celebrar casaments fins a gestionar documents relacionats amb temes de pàtria potestat i parentius. “Aquí hi ha un auxiliar que només porta les qüestions relacionades amb la presó; com a mínim un dia s'hi va a citar”, explica Sílvia Lorente, la jutgessa de pau.

Al jutjat de pau de la Roca, on el primer semestre han fet 2.500 exhorts referents només al centre de Quatre Camins, “l'ajut que rebem és insuficient” i tan sols cobreix el 70% de la despesa. En servei de taxi per anar a la presó ja gasten uns 2.800 euros anuals, segons Manuel Álvarez, regidor d'Hisenda de la Roca, conscient que el jutjat es troba en un estat deplorable a causa de les humitats.

LA XIFRA

6.750
exhorts
dels 7.000 que tramiten l'any al jutjat de pau de St. Esteve Sesrovires estan vinculats a la presó de Brians.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Condemnen els membres d’una xarxa de prostitució a diverses penes presó

barcelona
infraestructures

Aigües de Mataró renova la xarxa de cinc carrers del barri de Cirera

Mataró
societat

Desconvocada la vaga de Nestlé després d’aconseguir millores al conveni

girona
societat

Detenen un home a Vic per la mort de la seva parella, desapareguda des d’abril

barcelona
transports

La tuneladora reprèn els treballs al tram central de l’L9

barcelona
estat espanyol

L’Audiencia Nacional jutja el jubilat de les cartes bomba

barcelona

La fiscalia alerta cal demostrar el trastorn mental de la dona que va matar la filla a Sant Joan Despí

barcelona
medi ambient

Barcelona passa de fase de sequera a fase d’excepcionalitat

barcelona
transports

L’aeroport del Prat suma 4,6 milions de passatgers a l’abril, un 9,5% més

barcelona