Societat

El nou Windows 10 surt avui amb vocació de sistema total

Microsoft vol rescabalar-se dels errors en les antigues versions i permet l'actualització gratuïta per als ordinadors amb Windows 7 i 8

El programari també serà compatible amb tauletes i mòbils

Microsoft llança avui a tot el món la nova versió del seu ubic sistema operatiu, Windows, una de les marques més populars del món tot i els maldecaps que sovint provoca als seus usuaris. Després que amb les versions 7 i 8 no aconseguís enganxar-se a la revolució mòbil, a la qual va arribar tard, el gegant nord-americà ha saltat directament a Windows 10, en un intent de buscar la perfecció amb un sistema operatiu compatible amb tota mena de dispositius electrònics, fins i tot els que no tenen pantalla.

El programari estarà disponible inicialment per a ordinadors, però pròximament arribarà a tauletes, mòbils, la consola Xbox i ulleres de realitat virtual. Microsoft espera que aquesta vocació universal atregui usuaris, empreses i creadors d'aplicacions més que no pas la diversitat anterior. Així doncs, preveu haver instal·lat Windows 10 en mil milions d'aparells en un parell d'anys. Actualment, es calcula que les diferents versions són presents en 1.500 milions de dispositius, bàsicament PC.

Per primer cop, Microsoft ofereix l'actualització a Windows 10 gratuïta per als usuaris de Windows 7 i 8. Per a la resta, la versió bàsica val 119 euros. És una de les moltes novetats del nou sistema que exposem a continuació.

Botó d'inici

Sembla una nimietat, però la seva desaparició en les versions anteriors va generar una autèntica allau de crítiques. Ara es recupera la clàssica icona a la barra inferior per visualitzar ràpidament les aplicacions o els últims documents oberts.

En espera del català

El programari estarà disponible en 110 idiomes diferents, però el català no figurarà entre els disponibles en el moment del llançament. “Ho estarà durant els pròxims mesos, encara que no podem confirmar la data”, deien ahir portaveus de Microsoft.

Assistent de veu

Si els mòbils executen accions amb comandes de veu, per què no ho haurien de fer els ordinadors? Windows 10, doncs, incorpora (en molts menys idiomes) l'assistent personal de Microsoft, Cortana, equivalent al Siri d'Apple. Ara serà més intuïtiu i avançat per aprendre de l'usuari i proposar-li coses.

Multiplataforma

Windows 10 funcionarà amb la videoconsola Xbox One i permetrà fer streaming dels jocs a altres dispositius amb Windows. En el cas dels Surface, un híbrid de tauleta i ordinador, només amb el fet de retirar el teclat el sistema reconeix que ha de treballar en mode tàctil i ajusta les funcionalitats per usar-lo de la manera òptima i més natural. 

Nou navegador

L'Internet Explorer acumulava un cert descrèdit i Microsoft vol plantar cara a Chrome i Firefox amb Edge, un navegador més ràpid i lleuger amb noves funcionalitats inspirades en les pantalles tàctils, com ara destacar parts d'un article tocant la pantalla per enviar-les ràpidament als contactes.

Seguretat biomètrica

Si es té el hardware compatible, es podrà fer un reconeixement biomètric facial en 3D amb Windows Hello, que reconeix el propietari i evita haver d'introduir contrasenyes.

La versió final?

Pel que sembla, aquest seria l'últim gran llançament de programari de Microsoft, que després només voldria fer un sistema de petites però constants actualitzacions.

190
països
de tot el món tindran avui a l'abast la nova versió del sistema operatiu en DVD, USB o per descàrrega.
1
botó
d'inici tornarà a estar disponible a la pantalla, després que la seva desaparició resultés força controvertida.
1.000
milions
d'aparells funcionaran amb aquest sistema operatiu entre avui i el 2018, segons estimen els analistes.

La venda d'ordinadors cau al món i puja a l'Estat

Malgrat els intents de Microsoft per obtenir una bona quota de mercat en el sector dels smartphones i les tauletes, sembla complicat que la companyia de Redmond (EUA) pugui competir d'igual a igual amb Apple o Google, que van veure abans la necessitat d'afegir-se a la revolució mòbil amb IOS i Android, uns sistemes plenament acceptats i amb una oferta d'aplicacions clarament superior ala de Windows. A escala mundial, la venda de tauletes i mòbils intel·ligents està menjant una gran quota de negoci als ordinadors, en què la pèrdua de vendes no para. Segons dues de les consultores tecnològiques més prestigioses, Gartner i IDC, la venda d'ordinadors al món va caure el segon trimestre del 2015 entre un 9,5 i un 11,8%. En canvi, a l'Estat espanyol es va registrar un increment de gairebé el 4% en el mateix període.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES