Societat

Jané defensa els Mossos i preveu detencions a Salou

El conseller d'Interior reitera que “no hi va haver contacte” amb el venedor mort i lamenta que es difongués una versió falsa

No descarta que els agents incorporin càmeres per evitar dubtes

El conseller d'Interior, Jordi Jané, va defensar ahir sense matisos l'actuació dels Mossos d'Esquadra contra el top manta a Salou, així com durant els aldarulls posteriors arran de la mort del senegalès Mor Sylla. En compareixença a la Diputació Permanent del Parlament, Jané va lamentar el decés del venedor ambulant, així com que s'equiparés la versió policial o la seva pròpia paraula amb la de “suposats testimonis” o fins i tot “algun delinqüent”, afavorint així el posterior clima de tensió.

“Els Mossos van fer una investigació autoritzada, ben documentada i molt precisa que va dur a una acció sorpresa simultània en tres pisos, on esperàvem detenir un gran nombre de persones. Van fer el que tantes vegades se'ns demana, anar cap a l'origen, cap als que importen el material i no cap als venedors”, va argumentar basant-se en algunes dades de l'operació: dotze detinguts i la confiscació de 3.900 euros en efectiu i 5.094 objectes per ser venuts –falsificacions de joies, roba i bosses– amb un valor de mercat de més de 93.000 euros.

Pel que fa a la mort de Mor Sylla, el conseller dóna “absoluta veracitat” a la versió d'una agent dels Mossos que, en el moment d'irrompre al pis, va ser qui es va aproximar més al venedor del top manta mort. “Es va enfilar a la barana per escapar-se, ella li va dir que no es tirés, però va relliscar i caure sense que hi hagués cap contacte físic.” “Vaig parlar amb ella mirant-la als ulls i encara estava corpresa per no haver pogut fer-hi res”, hi va afegir, confiant que la versió policial, avalada per tres testimonis externs, es validarà judicialment.

De fet, Jané va explicar que fugir dels escorcolls és un fet habitual: “En un dels altres pisos intervinguts en la mateixa operació un dels detinguts va saltar per una finestra al pati interior, on va ser capturat.”

Ampliant diligències

El conseller d'Interior també va avalar l'actuació del comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, durant els aldarulls posteriors, que van tenir tallada la línia de tren durant moltes hores: “Va ser una actuació basada en la congruència, l'oportunitat i la proporcionalitat. Apostar per la mediació i no per una acció més contundent va evitar que el conflicte es generalitzés en el temps i l'espai per Salou, amb milers de visitants en ple agost”.

Amb tot, Interior considera que els fets vandàlics són “absolutament inacceptables” i ahir va ampliar les diligències als jutjats de Tarragona amb material gràfic sobre els fets. “Segurament hi haurà detencions”, va pronosticar el conseller. En els disturbis posteriors a l'escorcoll van resultar ferits 27 agents, 3 manifestants, 5 ciutadans aliens als fets i el conductor de la funerària, que va haver de ser intervingut quirúrgicament. A més, la valoració dels danys materials supera els 175.000 euros.

En resposta als diferents grups parlamentaris, Jané va dir que veu bé que els agents duguin càmera en aquestes accions, si bé el seu desplegament és costós. El comissari en cap dels Mossos li ha transmès que als agents els agradaria que quedessin gravades les intervencions, perquè garantirien que no es dubtés de la seva actuació. Va quedar en suspens, però, com cal lluitar coordinadament contra el top manta, un fenomen “transversal i polièdric”.

LES FRASES

Dins dels pisos es falsificava i es feien importacions. Hem fet el que sovint ens demanen, perseguir l'origen i no la gent que ven al carrer
Una agent que era a prop va dir-li que no es llancés. Va relliscar sense que hi hagués contacte físic i es va precipitar. No hi vam poder fer res
Si el ‘top manta' s'estén no podrem parlar d'estat del benestar. Ens cal trobar solucions de seguida
Jordi Jané
Conseller d'interior
El que necessitem és mà de ferro amb les màfies i mà estesa amb les persones afectades
Eva Granados
Portaveu del PSC
Conseller volem que garanteixi que el ‘top manta' no es converteixi en el tot s'hi val
Josep Enric Millo
Portaveu del PP

Detingut un venedor per ferides lleus a dos agents

La Guàrdia Urbana de Barcelona va detenir ahir al matí un venedor del top manta acusat d'agredir lleument dos agents de la policia local en una operació en contra de la venda il·legal. Els fets van passar en un mercat ambulant de la Trinitat Nova. Un cotxe de la Guàrdia Urbana que patrullava als voltants del mercat es va acostar a dos venedors que hi estaven venent de manera irregular. Un d'ells va fugir corrents, però l'altre es va enfrontar als agents. Durant el forceig el venedor va agredir els agents. Un d'ells va rebre un cop a la barbeta i l'altre es va fer un tall al braç. Tots dos van acudir a la mútua, on van rebre assistència, però van ser donat d'alta immediatament. Enmig de la polèmica per les diverses agressions i enfrontaments que hi ha hagut entre policies i venedors, la Urbana, que ha demanat als seus agents que no s'arronsin, està elaborant un protocol d'intervenció per abordar aquest tipus d'operacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

barcelona
infraestructures

Liciten les obres del vial per accedir al polígon de Gandesa des de la C-43

GANDESA
habitatge

El Govern recorre contra l’Estat per ignorar l’índex català de preus del lloguer

barcelona
MEDI AMBIENT

Els impulsors de la consulta sobre el polígon recorren a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ
estat espanyol

El TC avala la llei que penalitza l’assetjament a les dones que avorten

barcelona

Restauren 21 activitats extractives que havien quedat abandonades

olot