Vallès Oriental

REPORTATGE

Les notícies de la Garriga publicades per EL 9 NOU durant 25 anys, en 19 àlbums

Montse Lapuerta retalla i guarda tota la informació que el diari publica del seu poble

Si algú pot saber ràpidament d’alguna notícia de la Garriga publicada per EL 9 NOU en els darrers 25 anys és Montse Lapuerta, mestra d’Educació Infantil a l’escola Puiggraciós fins aquest estiu, que s’ha jubilat.

Les té totes ben guardades per ordre cronològic en 18 àlbums plens del tot i amb el que fa 19 a mig fer. La feina de recopilar les notícies locals li ve des del primer número d’EL 9 NOU, el 8 de setembre de 1989: “Quan va néixer EL 9 NOU del Vallès em va fer molta il·lusió i ens en vam fer subscriptors de seguida. Vaig pensar que era una bona eina per estar ben informats tant del poble com de la comarca. I en veure que la vida de la Garriga i de la nostra gent hi sortia, vaig veure la necessitat de recollir tots els articles i fer-ne àlbums” diu Lapuerta, una dona que participa molt activament en la vida del seu poble a través, per exemple, d’associacions i entitats com La Garriga Secreta, l’Associació Cultural Corpus la Garriga, La Garriga Balla, Club d’Atletisme les Tortugues (Secció dels caminaires), Amics de Palomera...

La feina de Lapuerta és de formigueta i requereix unes hores que ha de buscar després de les moltes altres activitats que fa: “Retallo notícies sobre la Garriga, notícies comarcals que incloguin la Garriga, articles que escriuen garriguencs, articles i fotos d’actes que es fan, política, la Mitja la Garriga-Granollers...”. Detalla el procés com un ritual: “Quan arriba EL 9 NOU el començo a llegir pel davant i vaig llegint i aquell dia no faig res. Quan tots l’hem llegit, el diari va a la pila de retallar per quan li toqui ser retallat. Aleshores busco les coses que en el seu dia vaig llegir, les retallo i les enganxo a l’àlbum. A vegades se’m acumulen els diaris però sempre acabo trobant temps. Sobretot quan tinc vacances o caps de setmana”.

“ELS ÀLBUMS SÓN UNA PETITA HISTÒRIA LOCAL”

El retalla i enganxa de Montse Lapuerta és totalment manual, i això que ja estem plenament entrats a l’era virtual i les notícies es podrien guardar en format digital: “Els temps avancen i tot sembla més fàcil tecnològicament, però després de 25 anys, em fa pena parar, no puc llençar o reutilitzar el diari amb tot el que diu de la Garriga. Digueu-me nostàlgica, però els àlbums són com una petita història local!”, opina.

Entre d’altres, als àlbums s’hi recullen en forma de notícia “els canvis polítics dels darrers 25 anys, les festes de Corpus, articles d’opinió, vida cultural (concerts, actes que s’han fet... les festes majors) publicacions de llibres...”. Lapuerta ho retalla i ho enganxa tot, però té les seves preferències: “No sempre em llegeixo el diari a fons, però no perquè no m’interessi, el que passa és que no sempre hi ha el temps necessari, llegeixo els titulars i si m’interessa tota la notícia o l’article, vaig a fons. Potser l’apartat d’economia i esports són els que passo una mica de llarg, sempre que la notícia no sigui de la Garriga, naturalment”.

Ella mateixa ha sortit moltes vegades a les pàgines d’EL 9 NOU “tant en fotos d’actes com per haver-hi participat activament. Fins i tot m’heu publicat algun article d’opinió. També he sortit per ser membre de La Garriga Secreta o de Corpus, Pati Mòbil quan en formava part...”.

Lapuerta està decidida a seguir amb aquest mètode manual de retallar i enganxar als àlbums: “De moment aniré fent. Si ho he fet sense tenir gaire temps, ara que en tindré més serà més lleuger, no se’m acumularà la feina”.

La recopiladora de les notícies de la Garriga continuarà tenint la copiosa col·lecció d’àlbums a casa seva mateix: “De moment ho vaig fent. I més endavant, si hi ha alguna entitat a qui li pugui interessar, ho cediré ben gustosament”, conclou.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona