Societat

Salvador Giménez Valls assumeix el bisbat de Lleida

En la seva presa de possessió reconeix que és membre d'un poble amb “trets específics”

En l'homilia es compromet a servir “immigrants i refugiats” i esquiva el litigi per l'art de la Franja

La catedral nova de Lleida va acollir ahir la cerimònia en què Salvador Giménez Valls va prendre possessió com a nou bisbe de Lleida, en substitució de Joan Piris. Giménez prové de la diòcesi de Menorca, on ja va prendre el relleu de Piris quan aquest va ser nomenat bisbe de Lleida, fa set anys. També comparteixen un altre punt: el seu origen valencià. El nou responsable de la diòcesi és de Muro d'Alcoi i el seu antecessor, de Cullera.

En l'homilia, el nou prelat va fer referències a l'actualitat. En concret, es va comprometre a servir “immigrants i refugiats” i va reconèixer ser membre d'un poble amb “trets específics”.

Ara bé, en l'homilia no va fer cap referència al litigi per l'art de la Franja, un conflicte que s'allarga des que el 1995 es va segregar el bisbat de Lleida i 115 parròquies aragoneses de la Franja i l'arxiprestat de Montsó van passar a formar part del bisbat de Barbastre. Els bisbes de Barbastre i d'Osca reclamen que se'ls entreguin les peces que actualment són al Museu de Lleida, però fins ara la diòcesi lleidatana al·lega que les obres estan catalogades per la Generalitat i que hi ha un consorci d'institucions que protegeix la unitat de la col·lecció del museu.

La cerimònia de presa de possessió va començar a les cinc de la tarda, però una hora abans els cardenals, arquebisbes i bisbes que van assistir a la celebració van sortir de l'Acadèmia Mariana i van anar a peu fins a la catedral.

Entre les autoritats eclesiàstiques presents hi havia tres cardenals –Ricardo Blázquez, president de la Conferència Episcopal Espanyola; Antonio Cañizares, cardenal arquebisbe de València, i Lluís Martínez Sistach, cardenal arquebisbe de Barcelona–, els arquebisbes de Tarragona, Urgell, Madrid i Saragossa, i una vintena de bisbes més. D'autoritats civils van acudir-hi l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; el conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.

El nunci del Vaticà, Renzo Fratini, va oficialitzar la presa de possessió de Giménez.

Per exprés desig del nou prelat, es va fer una col·lecta durant la cerimònia per al fons d'ajuda als refugiats.

Un bisbe amb un ampli recorregut

Giménez va néixer a Muro d'Alcoi el 31 de maig del 1948. El 1960 va ingressar al seminari de València i el 1973 va ser ordenat sacerdot. És batxiller en teologia per la Universitat Pontifícia de Salamanca i llicenciat en filosofia i lletres per la Universitat Literària de València. Va exercir diversos càrrecs pastorals a Alacant i va ser bisbe auxiliar de València. També ha format part de diverses comissions de la Conferència Episcopal Espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

La pagesia alerta que el pas sota el tren a Santa Susanna amaga l’interès per fer una marina seca

SANTA SUSANNA
societat

Tercer dia de recerca de l’home desaparegut mentre es banyava

roses

La UB assegura que els acampats no interferiran a la zona de votació

BARCELONA
societat

Arrenca una nova edició de Temps de Flors, amb cues de gent des de primera hora del matí

girona

Tracten 32 palmeres per evitar la presència de l’escarabat morrut

SABADELL

Mor una dona de 80 anys atropellada al passeig de Fabra i Puig

BARCELONA
societat

El Cercle Empresarial recull 10.000 euros per al Banc dels Aliments

girona
societat

L’Ajuntament tanca la carpeta del projecte fallit del ‘Bloom’

girona

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt