Societat

La cuita del préssec, la nova aposta de la fira d'Alfarràs

La 23a Fira del Préssec de Pinyana, que se celebra aquest cap de setmana, inclou quatre sessions sobre el procés d'elaboració del préssec en conserva

Una manera d'aprofitar els productes de l'hort, de no llençar menjar i d'assegurar-se aliments per a l'hivern és fer-ne conserves. Préssecs, prunes, albercocs, gerds, cireres, figues, tomàquets i albergínies són alguns dels aliments de temporada als quals podem allargar la vida en forma de melmelada, confitura o gelea. “No és un procediment complicat, però necessita temps. Potser és per això que els joves van deixant de fer-ho. Nosaltres hem volgut introduir un element nou a la fira, la cuita del préssec, amb la intenció de recuperar el gust per les conserves”, explica Kleber Esteve, alcalde d'Alfarràs.

Durant els dos dies que dura la 23a Fira del Préssec de Pinyana, es mostrarà al visitant el procés d'elaboració del préssec en conserva. En total, s'han programat quatre sessions (avui dissabte i demà diumenge, a les 12 i a les 19 hores). Aquesta és la principal novetat d'una edició que aplegarà una quarantena d'expositors i que, segons assenyalen els organitzadors, podria rebre la visita de prop de 10.000 persones.

El conseller del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Jordi Ciuraneta, serà l'encarregat d'inaugurar la fira. Ho farà avui dissabte a les 11 hores. Al llarg del matí es farà la presentació i el tast de vermuts casolans catalans, a càrrec de Lluís Perucho, i el concurs gastronòmic. En aquesta edició es valorarà l'elaboració de postres amb pasta fullada i préssecs de Pinyana.

El programa d'activitats inclou per avui un taller gastronòmic amb el cuiner Ivan Vilanova Bardají, un tast guiat de caves amb Pep Escudero i el concert del grup Fullstop a la plaça de Sant Pere. Per demà destaquen la xerrada Bioconstrucció i salut en l'habitatge, un taller tast de begudes aromàtiques i noves tendències de cuina moderna aplicada a les elaboracions casolanes, així com la presentació del pastís commemoratiu. La cloenda de la fira anirà a càrrec de Josep Presseguer, director general de la Cooperativa de Fruits de Ponent.

LA DATA

03.10.15
Arrenca
la 23a Fira del Préssec de Pinyana, que estarà oberta tot el cap de setmana, amb la presència d'uns 40 expositors.

LA XIFRA

10.000
visitants
passaran per Alfarràs entre avui i demà per gaudir de la fira, segons preveuen els organitzadors.

Negociacions per la marca Préssec de Pinyana

m.j.r.

El canal de Pinyana rega unes 13.000 hectàrees de l'Horta de Lleida. “Fa més d'una dècada, un particular va registrar el nom Préssec de Pinyana, i Alfarràs va quedar sense nom per al seu préssec i per a la fira”, recorda l'alcalde. En vista d'aquests fets, es va buscar una alternativa: Préssec de la Ribagorçana, i durant molts anys la fira s'ha conegut així. Fins que una resolució de la Unió Europea els ha donat la raó a mitges. La marca només es pot fer servir per anunciar la fira i la venda de sucs, conserves, congelats i confitures. D'aquesta manera, en l'edició de l'any passat Alfarràs va poder recuperar per a la Fira del Préssec la marca Pinyana, que està consolidada i que té el suport de les administracions. “Malgrat tot, no podem promocionar la venda en fresc del préssec de la zona. Això ens obliga a seguir negociant amb aquest particular [el veí d'Alfarràs, Tomás Latorre] fins que arribem a un acord o iniciem un litigi”, conclou Kleber Esteve.

El préssec de Pinyana es pot consumir cru com a fruita o dins d'altres plats, no forçosament postres, com ara carns blanques (aviram i porc). També es recomana per fer melmelades i confitures casolanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA