Vallès Oriental

Lliçà de Vall reforma els pous de glaç per fer-los més accessibles

En el pou cobert de Can Gurri s’hi ha instal·lat una passarel·la que permet creuar-lo

Amb l’objectiu de millorar la seva accessibilitat i fer-los visitables, l’Ajuntament de Lliçà de Vall ha acabat aquests dies les obres de rehabilitació dels pous de glaç de Can Gurri.

L’estrena de la reforma coincidirà amb la celebració, aquest cap de setmana, de la cinquena edició de la Festa del Glaç.

La rehabilitació més rellevant, segons ha explicat Jaume Monteis, regidor d’Urbanisme i Patrimoni Històric, s’ha fet al pou cobert, el que encara manté la cúpula. S’han canviat les reixes que hi havia per unes portes, i entre aquestes s’ha col·locat una passarel·la metàl·lica que creua el pou i permet veure’n tant el fons com la cúpula, després d’instal·lar-hi il·luminació. “Fins ara, els visitants només podien treure el cap per la reixa i no es veia gairebé res, tot era molt fosc”, explica el regidor. A més, també s’hi ha fet una neteja de totes les herbes que hi havia a les parets i a la cúpula, i s’han reparat les esquerdes. A l’exterior n’hi havia una en un mur de reforç i al contrafort. Aquest pou fa uns 7 o 8 metres de diàmetre, i uns 10 o 12 de fons.

L’actuació en el segon pou, el que està al descobert, ha consistit en la col·locació d’una barana de fusta i una xarxa de niló per evitar caigudes al seu interior. La barana està inclinada cap enfora per impedir que la puguin escalar. A més, s’ha instal·lat una tanca de protecció per separar l’entorn dels pous del desnivell que hi ha al costat i que dóna al bosc. Aquesta barana també és de fusta perquè quedi més integrada en el paisatge rural.

Aquesta rehabilitació permet fer les visites molt més accessibles amb l’objectiu d’entendre quina funció feien en el passat aquestes construccions i com s’hi emmagatzemava el gel. “Després de molts anys d’estar mig abandonats, està molt bé tenir-los ara tan accessibles”, comenta el regidor.

CONDICIONAMENT DE L’EXTERIOR

A les rehabilitacions dels pous s’hi ha de sumar les tasques de condicionament del seu entorn, on hi ha un bosc d’alzines. “S’ha arranjat, s’ha netejat i s’ha il·luminat”. Igual que en la il·luminació interior, s’han utilitzat llums tipus LED que funcionen amb plaques solars. A l’exterior, concretament, s’hi han col·locat dues faroles. D’aquesta manera, l’Ajuntament s’ha estalviat haver de portar una línia elèctrica fins a la zona.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat