Osona/Ripollès

Subirachs torna a ‘La fàbrica’

El cantant recupera a Centelles poemes de Martí i Pol que havia cantat a finals dels anys 60.

Jordi Sarrate recordava quan, a finals dels anys 60, ell mateix i un llavors joveníssim Rafael Subirachs anaven pel món “donant la bona nova de Miquel Martí i Pol: ha nascut un poeta!”. L’artista centellenc havia il·lustrat amb 21 gravats els poemes de la primera versió de La fàbrica, i el cantautor vigatà els havia convertit en cançons, mentre que l’actor Joan Anguera els recitava. Han passat més de 45 anys des de llavors, i ara els gravats de Sarrate es poden veure des de diumenge passat a l’exposició “Mar de poetes”, a El Marçó Vell de Centelles. La inauguració va tenir com a protagonista Rafael Subirachs, que tornava a agafar la guitarra i cantar els versos del poeta de Roda. Com en els vells temps.

Hi ha una part de la memòria, però, que ja s’ha perdut irremissiblement. Aquelles cançons originals de La fàbrica –que per obra i gràcia de la censura s’havien de presentar en públic com La creació– mai no van quedar anotades ni gravades. Corria l’any 1967 “i estàvem encara en una etapa prèvia als cassets”, va haver de recordar Subirachs. “Era un treball jovenívol, recordo que jo imitava Jacques Brel”. Pocs anys més tard, tornaria a inspirar-se en Martí i Pol per compondre quatre cançons amb versos de Cinc esgrafiats a la mateixa paret. Aquestes sí que van quedar gravades, per sort, en el disc Àlbum Subirachs, i les ha pogut recuperar: “La setmana passada les vaig escoltar i les vaig escriure en partitura per primera vegada”. No em parleu de somnis, He après a no queixar-me, Som una nosa i La sirena van sonar en el petit i nostàlgic recital, fent memòria d’aquella Estampa Popular de la Plana amb què un grup d’artistes i escriptors osonencs va protestar, l’any 1968, contra l’acomiadament de treballadors de Can Serra de Manlleu.

ESTELLÉS I DESCLOT

L’exposició a El Marçó Vell també inclou, a banda de les de Martí i Pol, obres que Jordi Sarrate ha dedicat a altres poetes com Miquel Desclot i Vicent Andrés Estellés. Art i literatura es donaven la mà en els Quaderns El Bordiol, edicions impulsades pel mateix Sarrate. “A través dels llibres he establert lligams amb els poetes, em van servir per anar creixent i fer-me estèticament”, explicava diumenge. L’exposició es pot veure fins al 29 de novembre i es complementa amb altres activitats paral·leles: aquest diumenge (6 tarda) Joan Anguera recita els versos d’Estellés i el dia 8 Miquel Desclot, els seus propis.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Meteorologia

El pla Inuncat es manté en prealerta

Barcelona

Es vol fomentar l’ús del català en el sector de la bicicleta

girona
societat

Nova protesta dels funcionaris de presons a Brians

Sant Esteve Sesrovires

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró