Societat

El fort mestral entorpeix la pesca del calamar de Salou

Les embarcacions no van poder sortir a la mar a pescar ni dimecres ni dijous

La participació en la Festa del Calamar de Salou forma part de la tradició de moltes famílies de pescadors

El temps ha jugat una mala passada als pescadors que han participat a la Festa del Calamar de Salou. En dos dels sis dies que ha durat el concurs les embarcacions no van sortir del port. Xavier Bernaud, pescador aficionat, afirma que ni dimecres ni dijous la trentena de barques participants no van poder sortir a causa del fort mestral. “Normalment s'acostumen a pescar entre 6 i 14 exemplars en un dia, però enguany no arribem ni de bon tros a aquestes xifres”, explica Bernaud. “Aquest no està sent un bon any pel concurs”, assegura aquest pescador, i assenyala que no tot depèn de la climatologia i de la voluntat: l'èxit de la pesca és qüestió de sort.” Bernaud reconeix que també cal tenir paciència i conèixer quins són els punts on es poden trobar més exemplars.

Els germans Cap de Sucre –Rogelio i Pepito– són dos veterans a la Festa del Calamar de Salou i coincideixen dient que el temps els ha jugat una mala passada. “La pesca forma part de la tradició familiar i –per nosaltres– la nostra vida és el mar”, explica el Rogelio, que ha estat guanyador del concurs en edicions passades. El concurs, que celebra la 41a edició, va cloure aquest cap de setmana.

L'art de pescar calamars

La tècnica de pesca del calamar és coneguda com “pesca amb pajaritu”, que consisteix en un ham de plom amb punxes que es pot arribar a llançar un miler de vegades en una mateixa tarda. Els també veterans Manolo Tomás i Joan Bernal presumeixen de tenir totalment controlada aquesta tècnica. Amb més de 80 anys, aquests dos pescadors no abandonen el que ha estat el seu ofici i la seva afició. Com els germans Cap de Sucre, tots ells han vist néixer el concurs i hi
han participat any rere any. Però reconeixen que aquesta no és una cita per competir sinó, més aviat, una trobada entre amics i aficionats a la pesca.

En aquesta edició, un centenar de pescadors s'han inscrit al concurs organitzat per l'Ajuntament de Salou. Enguany, però, al marge de la festa que es desenvolupa al voltant de la pesca, s'ha buscat obrir aquesta tradició del municipi a la ciutadania i a les escoles, organitzant un seguit d'actes que busquen ampliar-ne la difusió entre els salouencs. Dissabte, doncs, els participants van poder portar les seves famílies a la sortida.
I per primera vegada, el diumenge al migdia, a l'Espigó del Moll, es va donar el tret de sortida a la part més popular d'aquesta festa, amb l'actuació dels Gegants de Salou, la Morera de Salou i La Galera de la colla de diables de Cambrils com a convidada. També es van instal·lar diversos inflables per als més petits, i el grup d'havaneres Port Salou va amenitzar la festa amb un concert. Per acabar, va tenir lloc una degustació de calamars a la marinera al mateix espigó, al preu de dos euros, que aniran destinats íntegrament a entitats socials del municipi.

A part dels actes organitzats al llarg de la setmana, també s'han pogut degustar diferents plats i menús, amb el calamar i el pop com a plat principal, que diversos establiments del municipi han elaborat especialment per a les jornades.

LA FRASE

No tot depèn del clima. L'èxit de la pesca del calamar és una qüestió de sort
Xavier Bernaud
pescador aficionat al concurs de calamar de salou
La pesca forma part de la tradició familiar. La nostra vida és el mar
Rogelio Cap de Sucre
veterà pescador de salou

LA XIFRA

32
embarcacions
són les que aquest any han participat en la 41a edició de la Festa del Calamar de Salou.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JULIÀ DE RAMIS

Els Roca obriran el restaurant de la Fortalesa de Sant Julià el 16 de maig

SANT JULIÀ DE RAMIS
SALT

L’Espai Gironès celebra el 19è aniversari repartint més de 1.200 regals

SALT
CASTELL I PLATJA DA’RO

La primera llavor de la cooperació Guíxols-Vall d’Aro, al mercat laboral

CASTELL I PLATJA D’ARO

Nova càtedra en sostenibilitat a la UPC de Terrassa en col·laboració amb TÜV SÜD

TERRASSA
GIRONA

Uns 900 infants participaran en la 16a edició de la Fira de la Ciència

GIRONA
recerca

Un estudi de la UAB obre la porta a noves teràpies contra el Parkinson

Cerdanyola del Vallès
GIRONA

Més de 700 multes per dificultar l’accés a la via pública en menys de 15 dies

GIRONA
Educació

Famílies de Barcelona reclamen modificar els criteris de preinscripció a I3

Barcelona
administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses