Societat

Memòria històrica

Recorden els bombardejos feixistes al Camp

La vida a la Selva durant la Guerra

Un documental tracta de la vida quotidiana dels selvatans durant els bombardejos feixistes a través de diversos testimonis

L'historiador Axel Baiget ha volgut donar-hi veu “a les víctimes dels 40 anys de la dictadura”

Mitjançant una quinzena de testimonis de 83 a 92 anys, el documental Por al cel. La vida a la Selva durant els bombardeigs feixistes al Camp de Tarragona (1936-1939), fet per la periodista Marta Trill i l'historiador Axel Baiget, tracta de la vida quotidiana dels selvatans durant els bombardeigs al Camp de Tarragona entre 1936 i 1939. El documental, estrenat divendres passat al castell de Paborde de la Selva del Camp, ha estat editat per Canal Camp.

Segons explica Axel Baiget, l'objectiu del documental és narrar com els selvatans van afrontar aquest període bèl·lic en què (per primer cop a la història) la rereguarda va ser objecte d'una gran mortaldat a causa dels atacs aeris amb bombes. El disseny d'un Pla de Refugis, les conseqüències d'un bombardeig, la pèrdua de familiars, el trasllat de l'hospital de Reus a la Selva o la construcció del camp d'aviació, són alguns temes del documental a partir de la veu dels testimonis.

Els 45 minuts de la peça expliquen a través “d'històries personals” una sèrie de temes que permeten entendre “la història general” durant aquell període, segons Baiget que, alhora, posa èmfasi a afirmar que es tractava de defugir “la fredor històrica” que la narració d'experts podia oferir. De la quinzena d'informants, una dotzena van viure la Guerra Civil Espanyola mentre que els tres restants són fills de membres de la Junta de Defensa Passiva, que donen dades sobre els seus progenitors i la seva actuació. Els fills d'aquests membres de l'organisme que organitzava la defensa viuen, actualment, fora vila.

Bombardejos feixistes al municipi

El terme de la Selva del Camp va ser objecte de tres bombardejos, tot i que allunyats del nucli antic. En un d'aquests atacs, els feixistes van bombardejar el camp d'aviació de la Montoliva o de Vilallonga, fet que va provocar dos morts malgrat que no eren residents del poble. A més a més, Baiget ha localitzat dos selvatans més que van morir en dues de les altres operacions aèries que es van fer a Reus i a Barcelona, tot i que no descarta que hi pugui haver altres víctimes que no estiguin comptabilitzades. L'historiador explica que “el documental vol ser un acte de justícia a les persones sense veu durant els 40 anys de la dictadura feixista”. Baiget també precisa que el documental s'anomena Por al cel perquè en “una societat pagesa com la de la Selva el 36” els habitants tenien el cel com a referència per decidir les tasques agrícoles i, perquè durant aquesta etapa, “tenien la por col·locada allà dalt, des d'on venia la mort”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto