Societat

L'aturada de BCN World crea inquietud al territori

Els alcaldes de Tarragona i Salou alerten que faran pressió per evitar que el macrocomplex d'oci i joc quedi descartat

La plataforma Aturem BCN World, pendent de la decisió final de la CUP

Preocupació i indignació al Tarragonès després que la negociació al Parlament de Catalunya sobre la investidura del nou president de la Generalitat hagi posat sobre la taula la paralització del macrocomplex d'oci i joc conegut popularment com a BCN World. L'oferta de Junts pel Sí a la CUP de suspendre la tramitació del pla director urbanístic que ha de fer possible el projecte a tocar del parc temàtic Port Aventura ha provocat les queixes de diferents representants polítics i econòmics, mentre que alguns sectors de CDC fan una crida a la calma.

El nou escenari arriba just quan el pla director està a punt de tancar el període d'informació pública (ahir mateix els ajuntaments de Vila-seca i Salou van aprovar les seves dins del període d'audiència als municipis afectats). “Sabíem que la CUP i ERC hi estan en contra, i que per tant estaria damunt de la taula”, va reconèixer ahir el portaveu de la plataforma Aturem BCN World, Joan Pons. Els opositors al projecte van valorar positivament la notícia però es mantenen cauts en espera de l'assemblea de la CUP de diumenge i la seva concreció, que hauria d'implicar la publicació oficial de la suspensió del pla.

Unir forces

L'altra cara de la moneda és per a alcaldes i diversos representants de l'àmbit econòmic, que ahir van expressar preocupació i van subratllar els 10.000 llocs de treball així com el revulsiu econòmic que, defensen, ha de suposar el projecte. Un dels que ha rebut més negativament la notícia ha estat l'alcalde de Salou, Pere Granados (independent dins les files de CiU), que ha anunciat que lluitarà “per tots els mitjans possibles” per tal d'evitar la paralització. “Ni Salou ni el territori poden renunciar a un projecte que milloraria la qualitat de vida”, va destacar.

Més tranquil es va mostrar el seu homòleg de Vila-seca, l'altre municipi directament afectat pel projecte. Tot i reconèixer que hi ha “elements d'incertesa”, el també president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va subratllar que l'oferta de Junts pel Sí és simplement la creació “d'un grup de treball” per “aprofundir en l'explicació del projecte”. Poblet, per tant, nega que el pla director en tramitació s'hagi de suspendre ni creu que hagi d'afectar negativament la confiança dels tres inversors precandidats a aconseguir una llicència de casino al macrocomplex: la catalana Grup Peralada, la xinesa Melco i la nord-americana Hard Rock Cafe.

Consultades per aquest diari, fonts del Grup Peralada van declinar fer valoracions i es van limitar a recordar que estan en espera que s'aprovi definitivament el pla director.

Enuig en el PSC

Un dels partits que ha rebut amb més amargor la notícia ha estat el PSC, formació que va possibilitar l'aprovació de la coneguda com a llei de BCN World. “És indignant que ens n'hàgim hagut d'assabentar per la premsa”, va denunciar el diputat al Parlament, Carles Castillo, que va lamentar
que s'utilitzi la demarcació “com a moneda de canvi”.

També del PSC, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, es mostrava “profundament emprenyat i decebut” per la situació i, igual que l'alcalde de Salou, es va mostrar disposat a fer pinya per aconseguir que el projecte tiri endavant.” “Aquesta situació no dóna precisament senyals de credibilitat als inversors estrangers”, hi va afegir.

Les patronals, en contra

La inquietud es va traslladar també als agents econòmics del territori. La Cambra de Comerç de Tarragona, una de les fermes defensores del projecte, va afirmar que la renúncia al projecte “no seria sensata” i va demanar “responsabilitat” als polítics i que evitin que, de nou, “a Tarragona li toqui el rebre”.

La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta) va lamentar que la decisió “deixi fora els interessos” de la demarcació, segons el seu president, Joan Antoni Belmonte. En la mateixa línia, Pimec Tarragona, es va oposar a la paralització i va reclamar una alternativa. El seu president, Quim Sendra, fins i tot considera que aturar-lo seria “desobeir” el mandat del Parlament de la legislatura passada.

Defensaré el projecte de BCN World per tots aquells mitjans que siguin possibles
Pere Granados
alcalde de salou (CiU)
Hi ha elements d'incertesa, però també l'opció d'aconseguir ampliar el consens
Josep Poblet
alcalde de vila-seca (CiU)
Estic decebut perquè Tarragona no s'hauria de fer servir com a moneda de canvi en cap procés
Josep Fèlix Ballesteros
alcalde de tarragona (PSC)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Col·lapse general a Rodalies que es pot allargar a demà dilluns

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot