Societat

L'essència de Mallorca crema a les places de Gràcia

Des de l'any 1993, el darrer dissabte de gener el barri barceloní s'omple d'olor de brases, balls i cants mallorquins amb els foguerons de sa Pobla

Cada darrer dissabte del mes de gener els foguerons de sa Pobla s'encenen també a la vila de Gràcia. Demà dissabte tindreu l'oportunitat de celebrar la revetlla de Sant Antoni tal com ho fan a la vila mallorquina sense moure-us de Barcelona. Foguerons, xeremiers de flabiols, simbombes, glossadors i cantadors són els protagonistes. L'encesa de les fogueres va acompanyada de tasts gastronòmics i música.

La festa començarà a les 19.30 h a la plaça de la Vila, amb una mostra de diversos elements de cultura popular. S'hi barrejaran agrupacions gracienques (gegants, els bastoners, els trabucaires i les colles de diables) amb d'altres que hauran vingut directament de la Pobla. Entre les mallorquines cal destacar els flabiolers, els xeremiers i els Dimonis d'Albopàs. Tots aquests elements faran una passada de lluïment i s'adreçaran en cercavila cap a la plaça de la Virreina. L'acte central de la festa és l'encesa de les fogueres que es fa en diverses places i carrers del barri. Aquest any se'n faran onze. En cadascuna es fa una revetlla, on la gent menja carn a la brasa, beu herbes de Mallorca i canta amb l'acompanyament d'una simbomba.

Foguerons

Dia 30, a les 21.30 h, encesa dels foguerons. Places del Diamant, de la Virreina, del Nord, placeta de Sant Miquel i carrers de Verdi del mig, Joan Blanques, Torres-plaça Gato Pérez, Llibertat, Tordera, travessia de Sant Antoni i Puigmartí.

El mallorquí que va portar la festa

mj.r.

Els foguerons de sa Pobla s'encenen a la vila de Gràcia gràcies a Antoni Torrens, el mallorquí que va portar la festa al barri barceloní. “L'any 1992 tenia dos fills que estudiaven a Barcelona. Sovint ells i els seus amics mallorquins, que es trobaven en la mateixa situació, parlaven de com enyoraven aquesta tradició de mar enllà. I jo vaig començar a moure'm, a parlar amb el regidor del districte, i fins avui dia.” Així recorda Antoni Torrens els inicis d'una festa que en la primera edició va aplegar 220 persones i que darrerament es reuneix més de 10.000, la majoria amb vincles a l'illa. La festa dels foguerons de sa Pobla a Gràcia ha servit com a lligam entre el Principat i les Illes i per deixar palès que “Mallorca no és només turisme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pia Seriñana Torrents
Alcaldessa de Cadaqués (Fem)

“El POUM serà una eina clau per avançar els propers anys”

Cadaqués
Figueres dona el tret de sortida al projecte per ser capital universitària
ADMINISTRACIONS

Figueres dona el tret de sortida al projecte per ser capital universitària

figueres
GIRONA

Deu entitats veïnals reclamen planificar millor l’aplicació del porta a porta

girona

Una seixantena d’‘influencers’ espanyols visiten la Costa Brava

roses
SUCCESSOS

Els estudiants tancaran els accessos a la UPF en suport a Gaza

Barcelona
societat

Presenten una guia per a famílies amb fills amb tartamudesa

BARCELONA
MEDI AMBIENT

Alliberen 28 tortugues marines al delta de l’Ebre

La Ràpita
SERVEIS

El Govern reforça el suport a les comarques que acullen temporers en situació vulnerable

Lleida

Les obres de millora a la C-65 provoquen quilòmetres de lentitud

quart