Societat

Mor mossèn Ballarín

El també escriptor, premi Ramon Llull el 1996, tenia 96 anys i va viure l'última part de la seva vida com a capellà a Gòsol, on serà enterrat

Col·laborador del diari Avui des del primer dia, va publicar el seu últim article a El Punt Avui el 27 de febrer

El popular capellà i escriptor Josep Maria Ballarín ha mort aquest divendres a la matinada a casa seva. a Berga. a l'edat de 96 anys. Popularment conegut, sobretot per la seva gran presència als mitjans de comunicació, i molt estimat pel model d'Església que practicava, molt proper a la gent, va tenir una gran trajectòria literària, amb més d'una trentena de llibres escrits, entre els quals la novel·la Mossèn Tronxo (1989), que es va convertir en tot un èxit de vendes, i Santa Maria, pa cada dia, que va rebre el premi Ramon Llull de novel·la el 1996. El 1995, va rebre la Creu de Sant Jordi el 1995. En les eleccions del 27 de setembre, Ballarín va tancar la llista de Junts pel Sí a Lleida.

La capella ardent s'ha obert a les 10h al tanatori de Berga, tot i que mossèn Ballarín serà enterrat a Gòsol, on va viure i va fer de capellà els seus últims anys.

Va col·laborar al diari Avui des del primer dia, el 1976, i després a El Punt Avui, on va publicar el seu últim article, Queralt el 27 de febrer passat. En el penúltim article, Sóc Vell , Ballarín assegura: “He trobat la pau, la companyia i l'amistat allà on el capellà l'ha de trobar”.

Ballarín va néixer a Barcelona el 8 de febrer de 1920. Durant la Guerra Civil espanyola, va se mobilitzat pel bàndol republicà per formar part de l'anomenada lleva del biberó, que va participar en la cruenta batalla de l'Ebre. Un cop acabada la guerra, va ser internat en un camp de concentració i posteriorment va continuar el servei militar a Zamora.

Un cop desmilitaritzat, a mitjans dels anys quaranta, va iniciar els estudis de teologia al Seminari de Solsona, d'on també va ser prefecte i professor durant sis anys. Des del 1953 fins el 1993, vas ser rector del santuari de Santa Maria de Queralt, des d'on va iniciar la seva trajectòria literària. Va viure els seus últims anys com a capellà a Gòsol. La seva obra es va caracteritzar per unir des de la ironia el missatge evangèlic amb la quotidianitat més actual.

Un cop va deixar Santa Maria de Queralt va ser destinat a Gòsol, on ha viscut els últims anys de la seva vida.

Ballarín va publicar novel·les i assajos i va ser col·laborador habitual de diversos mitjans com l'Avui, El Punt Avui, Serra d'Or, Saó, Qüestions de Vida Cristiana i a diversos programes de ràdio i televisió a TV3 i Catalunya Ràdio.

Altres novel·les de la seva trajectòria com a escriptor són Francesco (1966), Mossèn Tronxo (1989), Tronxo, m'hi torno (1994), Santa Maria, pa cada dia (1996, premi Ramon Llull), L'illa del Guacamai (2006) i Pluja neta, bassals bruts (2013), el recull de relats El bon Déu dels bolets (1999), i l'autobiografia Retrat d'una vida (1993). En totes elles, va intentar unir el missatge evangèlic amb la quotidianitat més actual sota el prisma d'un capella de poble irònic.

Recuperem algunes de les entrevistes a mossèn Ballarín publicades al diari a El Punt Avui:

-Ballarín: “ Espanya ens ha deixat trinxat ”. 17 de juliol de 2012

-“ El papa només veurà de reüll el president Montilla ”, abans de la visita que Benet XVI va fer a Barcelona. Publicada el 27 d'octubre de 2010.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses