Societat

Les campanes tornen a repicar a Os de Balaguer

La localitat alberga aquest cap de setmana la XXIX Trobada de Campaners de Catalunya, una festa i una reivindicació de l'ofici de fer parlar les campanes

Hi participen més de 70 campaners

Encara no fa tres mesos que es va ensorrar el campanar de l'església de Rosselló, al Segrià. Sembla ser que s'havia detectat una esquerda a l'estructura però no es va fer res. D'altra banda, a la catedral de Girona, l'Assumpta i la Beneta van emmudir per Reis, arran de les queixes d'un hotel, que no volia que toquessin de matinada. Gràcies a la insistència dels veïns del Barri Vell, aquestes van tornar a sonar a finals de febrer. Diumenge, a la XXIX Trobada de Campaners de Catalunya, a Os de Balaguer, se'ls retrà un toc d'homenatge. “El toc per les campanes emmudides (que ha compost el mestre campaner Ignasi Cortés) vol ser un toc al cel, un toc de justícia, d'ajuda, de donar-los la importància que tenen com a símbol d'identitat”, diu Jaume Leon, president de la confraria de campaners de Catalunya.

Els tocs portaran a Os de Balaguer entre 70 i 75 campaners de tot l'Estat: “Sobretot de Tarragona, Esparreguera, Cervera..., de localitats que tenen escoles de campaners”, diu Leon. I és que la XXIX Trobada de Campaners vol reclamar la necessitat d'ensenyar els tocs de campanes en les escoles “com un element cridaner i imaginatiu per explicar la importància que han tingut i tenen les campanes en la nostra història i cultura i evitar que siguin silenciades per altres interessos com ara econòmics o normatius”, continua León. A més, el dinar de diumenge, a base de mandongo, que les mestresses de casa hauran preparat durant tota la setmana, tindrà uns 800 comensals.

Durant la jornada es llegirà un manifest en favor de les campanes i el seu dret a viure. Enguany, a la trobada que tornen a organitzar l'Ajuntament i la Confraria de Campaners de Catalunya, es lliurarà una placa commemorativa al campaner de més edat, novament al veí de Montgai, Joan Tarragona Simó, de 93 anys. Per la seva banda, la XVIII Fira de la Campana, que tindrà lloc diumenge al matí, estatjarà una cinquantena de parades artesanals.

La trobada s'iniciarà demà dissabte al vespre amb un repic de campanes i un concert instrumental i gospel amb el grup Veus.kat. Per diumenge hi ha prevista la mostra de tocs, amb les campanes a la plaça per a qui no pugui pujar al campanar, el toc per les campanes emmudides i els àpats de germanor (matí i migdia). Durant el cap de setmana es podran visitar les exposicions Tragó de Noguera, No a l'oblit (a la sala Sant Antoni), Art, al castell, i una que s'hi ha incorporat a última hora sobre el campanar del Rosselló (a l'ajuntament).

Dades d'interès

Diumenge, a les 10:30 h, mostra de tocs; a les 12 h., un toc per a les campanes emmudides.A les 14.30 h., dinar popular a la pista poliesportiva.

Una campana gegant per celebrar el 30è aniversari

M.J.R.

L'any vinent, la trobada celebrarà el trentè aniversari i des de la confraria de campaners s'ha començat a treballar per tal que sigui un èxit. Una de les iniciatives que es vol dur a terme és la construcció d'una campana gegant, que podria pesar entre sis i set tones, i que s'ha encarregat al mestre artesà Abel Portilla, de Cantàbria. L'acte de creació de la campana a l'aire lliure, al forn ja existent a Os de Balaguer, i segons el sistema tradicional de la cera perduda, es podrà seguir durant la festa. La idea és que la campana porti les inicials de les famílies que, sota petició, han format part d'aquesta tradició. “Al poble, dels 428 habitants que som, la meitat participen directament en la festa”, valora Leon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona