Societat

Palau i Fills, d'Avià, tanca i acomiada unes 50 persones

Una presumpta apropiació indeguda de diners de l'empresa berguedana propicia el cessament de l'activitat

El negoci es troba en concurs de creditors, però veu complicat tornar a funcionar

Divendres va ser el darrer dia d'activitat a l'empresa d'Avià Palau i Fills (escorxador, sala d'especejament i sala d'elaborats de conill), que forma part del Grup Palau, el qual inclou un centre d'inseminació artificial i granges de mares i engreix. El tancament ha deixat gairebé 50 persones sense feina. Segons explica Albert Palau, responsable de desenvolupament de negoci i de personal de l'empresa, “s'ha cessat l'activitat després d'haver presentat concurs de creditors”. Ara estan pendents de la resposta de l'administrador concursal, tot i que Albert Palau admet que “és difícil que hi pugui haver opcions de continuar”. De moment, explica, s'han perdut els clients perquè han deixat de servir-los.

Va ser el 13 d'abril quan es va presentar una sol·licitud de concurs de creditors voluntari, motivat per una manca de liquiditat fruit d'una presumpta apropiació indeguda i falsificació de documents mercantils, entre altres suposats delictes, fet que ha portat l'empresa a interposar una querella criminal contra els presumptes responsables d'aquests fets, dos veïns de Berga extreballadors de l'empresa, Josep R.C. i Sílvia R.C., i els anteriors auditors oficials de comptes, Cortés y Asociados de Barcelona. “Quatre persones que des de l'any 2008 fins al 2013 presumptament van falsejar els comptes i les auditories de l'empresa”, diu Palau. Aquest fet ha representat un forat d'1,5 milions d'euros, aproximadament.

Aquesta situació va afectar de manera important els comptes de l'empresa i va fer que hi hagués retard en el pagament de les nòmines dels treballadors, fet que ha provocat que en els últims mesos entre un 15 i un 20% de la plantilla agafés baixes laborals “de dubtosa justificació”, assenyala Albert Palau. “El personal dedicat a l'escorxador no assistia al lloc de treball”, segons Palau. Baixes que han suposat un cost per a l'empresa, afegit a les suplències d'aquest personal. Un cúmul de circumstàncies que no els han permès de continuar subsistint. “I les entitats bancàries no han facilitat crèdit a l'empresa per poder sortir d'aquesta situació de manca de liquiditat.” Per això els empresaris han optat per tancar Palau i Fills.

Palau i Fills es va fundar l'any 1982, però els seus orígens es remunten a l'inici dels anys cinquanta, quan Virgili Palau va començar a vendre conills, i posteriorment també a sacrificar-los. El 1968 es va construir un petit escorxador amb dues càmeres de refrigeració i emmagatzematge i a mitjan anys setanta es va instaurar la producció en cadena. A final dels noranta es va fer la darrera ampliació important de les instal·lacions.

LA XIFRA

1,5
milions d'euros
és el forat que el falsejament dels comptes i les auditories ha deixat a l'empresa Palau i Fills.

“Difícilment hi podrem fer res”

Palau i Fills era la empresa més gran d'Avià pel que fa al seu volum. Des de l'Ajuntament del poble, l'alcaldessa, Patrocini Canal, lamenta el tancament, “no només pels treballadors afectats, sinó també pels propietaris, perquè segur que és un moment molt difícil per a ells”. Canal es posa a la pell dels acomiadats, que “probablement feia força que treballaven per Palau i Fills i ara hauran de cercar feina en un moment complicat”, diu.

Malgrat tot, l'alcaldessa d'Avià ha admès que “l'Ajuntament no ha rebut cap mena d'informació per part de l'empresa, de manera que tot el que se sap és el que circula entre la gent del poble”. En tot cas, l'Agència de Desenvolupament del Berguedà ja ha citat el consistori a una reunió. Serà aquest dijous i servirà per valorar com es pot actuar en el problema. Tot i això, Canal ja ha avisat que “difícilment es podrà fer res pel futur de l'empresa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Celler de Can Roca, un dels premiats en polítiques de recursos humans

girona
SERVEIS

Restablerta la circulació entre Tarragona i Torredembarra però amb limitacions

Tarragona
alemanya

Ja són cinc els morts en les inundacions de Baviera i Baden-Württemberg

barcelona
SOCIETAT

Protesten contra la fira de drons pels vincles amb la indústria armamentística

Barcelona

Nova campanya amb descomptes per esterilitzar animals de companyia

porqueres

Proposen les Aules Sènior de Mataró per rebre la Creu de Sant Jordi

Mataró
societat

Alerten d’un intent d’estafa simulant ser el compte oficial de la Casa Natal de Dalí

figueres
SERVEIS

Sabadell avança la temporada de piscines per la calor

Sabadell
societat

La Plaça del Vi acollirà la 8a edició de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil

girona