Territori

Un procés participatiu i un concurs d'idees definirà el futur del barri del Rec d'Igualada

Aquest dimecres s’ha presentat a l’Adoberia Bella d’Igualada la Consulta de Projectes pel barri del Rec d’Igualada, un ambiciós procés participatiu impulsat per l’Ajuntament d’Igualada juntament amb l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) i amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que té com a objectiu decidir el futur del barri.

 

Amb el títol “Repensant el barri del Rec” es proposa a la ciutadania que participi de l’exercici col·lectiu d’imaginar com hauria de ser el barri d’aquí a una dècada i més enllà. A partir de les conclusions que s’extreguin dels diversos debats ciutadans, arquitectes i urbanistes d’àmbit local, nacional i internacional podran fer arribar les seves idees i propostes, que en una darrera fase també seran escollides per un jurat format per experts i agents igualadins.

 

Es tracta del primer gran procés de participació ciutadana que viu la ciutat liderat per les institucions, i busca fer una reflexió estratègica de ciutat a llarg termini que sigui compartida per tothom i que incorpori el talent de professionals de l’arquitectura i l’urbanisme local, nacional i internacional, que generi noves idees i que connecti amb projectes similars de reconstrucció de barris industrials d’arreu del món. El resultat d’aquest procés, que haurà de tenir el màxim consens ciutadà possible, serà el punt de partida per al debat sobre la transformació urbanística de la ciutat que s’iniciarà aquest mandat.

 

Propostes urbanístiques a partir de la participació ciutadana

 

A diferència del que és habitual ens els concursos d’arquitectura, en aquest cas els equips participants hauran d’haver fet una immersió al barri del Rec d’Igualada abans d’elaborar les seves propostes i s’hauran de reunir amb els diferents agents socials de la ciutat, ja que els organitzadors de la consulta de projectes consideren que només coneixent l’opinió de la ciutadania poden elaborar una proposta que s’adeqüi al futur de ciutat.

 

El mes de juny es faran públiques les bases del procés, que hauran de ser aprovades pel ple municipal, i s’iniciarà la recepció de propostes que hauran d’acollir-se en tres àmbits: Urbanisme del Rec, Regeneració d’edificis, i Disseny de l’espai públic, sempre a partir d’una visió integral del barri. En totes tres categories es tindrà en compte l’impacte econòmic, social i ambiental, que són les bases del desenvolupament sostenible.

 

D'entre els equips candidats, se’n seleccionaran quatre per a cada un dels àmbits –dotze equips en total- que s’integraran en els diversos debats ciutadans que s’organitzaran sobre el futur del Rec. Un cop hauran escoltat l’opinió de la ciutadania, els professionals elaboraran les seves propostes, que es preveu que es puguin posar a exposició pública a principis de 2017 per tornar a ser debatudes pel conjunt dels igualadins i sotmetre’s a la decisió d’un jurat que estarà format per professionals del sector, representants municipals, i membres del Consell del Rec que haurà fet el seguiment de tot el procés. La primavera de 2017 el jurat escollirà tres propostes guanyadores, una per a cada un dels àmbits plantejats en la consulta de projectes. El procés, que durarà doncs un any aproximadament, té un cost aproximat de 60.000 euros.

 

Es crea el Consell del Rec per fer el seguiment del procés

 

Per acompanyar el procés de debat ciutadà i fer el seguiment de la consulta de projectes es constitueix un Consell del Rec obert i transversal que estarà format per una vintena d’agents sòcioeconòmics i institucionals de la conca d’Òdena. Es convidarà a formar-ne part com a membres fundadors representants del Gremi de Blanquers, els Amics del Rec, el Consell Municipal d’Accessibilitat, el Consell de Joves, Igualada Comerç, la Unió Empresarial de l’Anoia, el Museu de la Pell d’Igualada, el Campus Universitari, el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, representants dels grups municipals a l’Ajuntament d’Igualada i un representant de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui. El Consell del Rec es planteja com un ens obert en el qual s’hi aniran incorporant altres agents i entitats i tindrà un pes molt important dins el jurat que haurà d’escollir les propostes guanyadores en els tres àmbits del concurs: urbanisme, edificació i espai públic.

 

Un equip d’experts pilotaran la consulta

 

Per a organitzar la consulta de projectes l’Ajuntament d’Igualada compta amb l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), una institució internacional amb seu a Barcelona referent en el món de l’arquitectura. El responsable del projecte en la vessant tècnica i professional serà Vicente Guallart, fundador de l’IAAC, exarquitecte en cap de Barcelona i una figura de prestigi internacional. Guallart comptarà amb l’acompanyament de la igualadina experta en polítiques de participació ciutadana Laia Torras, que va dissenyar el procés participatiu de les Portes de Collserola i que serà l’encarregada de vetllar perquè el procés participatiu del barri del Rec sigui el més transversal, obert i útil possible.

 

En la presentació de la Consulta de Projectes, l’alcalde d’Igualada Marc Castells ha volgut subratllar que “el barri del Rec és de tots els igualadins” i per tant aquest procés “no l’ha de fer l’Ajuntament sinó tota la ciutat”. Castells també ha assegurat que “si aquesta consulta es fa bé, el POUM també acabarà bé”, ja que el Rec suposa el vuitanta per cent del repte urbanístic que té plantejat la ciutat.
 

Pas previ a un nou POUM

 

L'any 2006, amb l'Entesa per Igualada al govern municipal, es va iniciar la elaboració d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per substituir el vigent, de l'any 1986. Al barri del Rec, el pla preveia obrir nous vials i eixamplar d'altres, mantenint les edificacions protegides pel catàleg municipal. La crisi econòmica va fer inviable el trasllat de les adoberies i la pressió social per mantenir la personalitat del barri va fer la resta i l'any 2011 es va acabar retirant la proposta de nou POUM.

 

El govern de CiU portava la elaboració d'un nou pla al seu programa electoral, i ha anunciat aquest procés com un pas previ.

 

 

La notícia completa a Info Anoia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

El col·lapse general a Rodalies afecta també al metro de Barcelona

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona