Societat

SOCIETAT

Les dones tornen a agafar la dalla a la Fuliola

La Festa del Segar i el Batre incorpora segadores i treballa per obrir un centre

Tradicionalment, en la campanya de la sega treballava tota la família. Amb la falç a la mà, els homes segaven i, amb el pas dels segles, van emprar la dalla. Les dones i la canalla solien espigolar, situant-se darrere d'ells, per no deixar a terra ni una sola espiga d'una collita imprescindible per tirar endavant tot un any. Aquesta feina dura sota el sol de juliol continuava amb el batre, per separar el gra de la palla. Les dones, un cop més, tenien també un paper: lligar les espigues en garbes. Els tractors van posar fi a aquesta cadena productiva perpetuada durant segles als sembrats d'arreu d'Europa. A la Fuliola, fa 37 anys que la conserven ben viva a la memòria, en la Festa del Segar i el Batre.

Però les dones no sempre es limitaven a espigolar amb els lloms vinclats perpètuament darrere les colles de segadors. “Fa una dècada, vam començar a preguntar-nos si les dones no segaven. I sí que ho feien, si eren vídues o estaven soles. I vam proposar-nos introduir-les a la festa”, explica Oriol Farré, el nou president de l'associació que organitza la festa.

Diumenge passat, prop de dues mil persones van contemplar com una colla de vint homes i cinc dones segaven dos jornals de blat, sembrats per l'associació. Els orígens de la festa es remunten a la commemoració del 900 aniversari de la fundació de la Fuliola, un municipi on durant almenys 800 anys el conreu de blat i ordi era la principal activitat econòmica. L'aigua del canal d'Urgell va portar-ne la diversificació: moresc, alfals i fruita. Actualment, la festa té “una creixent vocació educativa, perquè els nostres fills valorin l'esforç i perquè conèixer és estimar”. La festa vol tancar el cicle productiu: del gra al pa, i enguany ha instal·lat un forn destinat a tallers infantils de fer pa.

El proper 17 de juliol celebraran la festa del batre, amb dos molins antics. El 2017, l'associació vol posar en funcionament una màquina de batre dels anys trenta –cedida fa anys per la família del president Companys– amb una màquina de vapor, procedent del Bages.

La nova junta també treballa perquè l'esperit pedagògic no es limiti a dos dies. Vol aconseguir tenir un centre d'interpretació permanent i obert tot l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona