Societat

Municipal

El TSJC anul·la la llicència del crematori de Sitges

L'Ajuntament va donar el permís a la funerària sense que l'empresa complís totes les exigències mediambientals que estableix la llei

La sentència és ferma i el consistori no hi pot recórrer

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat la llicència ambiental que el 2009 va concedir l'Ajuntament de Sitges a l'empresa funerària Nomber per a la gestió del crematori del cementiri de les Pruelles.

En la sentència –que és ferma i que, per tant, ja no admet al·legacions– el tribunal estima el recurs presentat per l'Associació de Veïns del Poble Sec i assegura que el consistori, en el moment de donar el permís, no va tenir en compte tots els requisits mediambientals que exigeix la Generalitat en aquests casos.

Concretament, segons el TSJC, l'Ajuntament només va demanar a la funerària un control anual sobre les partícules contaminants emeses, sense requerir límits de temperatura en el forn incinerador, ni limitar el contingut del crematori, ni restringir els materials que s'hi podien introduir, com taüts envernissats amb materials pesants o metàl·lics.

En el seu dia, l'Associació de Veïns del Poble Sec ja va impugnar aquesta llicència amb un recurs contenciós administratiu, en què argumentava que se sobrepassaven els límits de contaminació i que hi havia irregularitats en la concessió, ja que la incineració no estava prevista en el contracte de gestió del cementiri amb Nomber. La denúncia, però, va ser desestimada per un jutjat de Barcelona, que va considerar que existien informes tècnics i jurídics que avalaven la construcció i la posada en marxa del crematori. Malgrat això, sí que reconeixia que l'empresa potser s'havia “excedit” a l'hora d'utilitzar la llicència.

Segons l'ACN, el consistori ha sol·licitat al jutge un “aclariment” de la sentència abans d'ordenar a Nomber que aturi el servei de crematori.

LA XIFRA

2009
Any
en el qual l'Ajuntament va concedir la llicència per a la gestió del cementiri a l'empresa funerària Nomber.

Incompliment, també, del POUM

A banda de retirar la llicència ambiental, el TSJC també ha determinat que el tanatori i el crematori es van construir incomplint l'actual pla d'ordenació urbanística municipal (POUM). Segons el tribunal, hagués fet falta l'aprovació prèvia d'un pla de millora urbana per adequar la zona al nou ús que se li volia donar. Tot i això, de moment l'Ajuntament de Sitges no es veurà obligat a moure fitxa, ja que la sentència deixa clar que aquesta decisió no era objecte del recurs presentat per l'associació de veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia