Societat

Societat

Dues dècades d'empenta

L'entitat Dones amb Empenta va néixer el 1996 amb la voluntat de crear un espai lúdic

Moltes víctimes hi van veure un espai per trobar sortida a una situació sobre la qual hi havia poca conscienciació social

Un grup de dones anoienques van impulsar, a mitjans dels anys noranta, un espai amb què volien dinamitzar el paper de la dona creant una entitat “amb espais de caràcter lúdic”, com recorda avui la presidenta de Dones amb Empenta,
Nati Veraguas.

Ben aviat van fer un descobriment inesperat. “El 1996 –recorda Veraguas– no hi havia conscienciació social i la gent pensava que la violència masclista era una cosa molt residual.” Però es van trobar que, sense haver-ne fet difusió,
“arribaven dones de tot arreu en aquesta situació”.

La seva arrencada va ser més que modesta, ocupant unes hores alguns espais municipals de Santa Margarida de Montbui. Un dels primers va ser una de les antigues cases dels mestres, avui enderrocades, que compartien amb una agrupació fotogràfica. Nati Veraguas recorda: “Al començament era dur. Obries la porta, t'arribava una senyora, et començava a explicar i se't feien les dotze de la nit.”

Amb el temps, van veure que les dones que atenien necessitaven també suport jurídic i psicològic de caràcter més tècnic. El 1999 va néixer així l'Equip d'Atenció a la Dona, primer a Montbui i després a gairebé tota la comarca, en col·laboració amb les administracions locals abans que la llei catalana del dret de les dones a eradicar la violència, el 2008, imposés com a obligatori aquest servei. Dones amb Empenta –en aquest cas amb El Safareig– també es va adjudicar la gestió dels Serveis d'Intervenció Especialitzada en Violència Masclista de la Catalunya Central i Lleida.

Tot i que la violència masclista ha marcat el seu origen, “són molts anys escoltant les dones”, afegeix Veraguas, que explica que “a més de la violència hi havia un munt de necessitats que no estaven cobertes” Així, a més d'un programa d'acompanyament i suport psicològic en l'àmbit de la salut, l'any passat es va iniciar un projecte d'inserció laboral específic per a dones amb dificultats per tornar al mercat laboral. Es va aconseguir inserir el 21% de les 60 dones participants.

Les experiències d'usuàries dels serveis de l'entitat van fer veure que hi havia situacions que requerien també una intervenció en l'àmbit familiar, fet que les va impulsar a crear l'Equip d'Atenció Familiar el 2011. Prèviament s'havia posat en marxa un programa d'acompanyament a les famílies en els primers mesos amb fills.

Des de l'entitat han acabat completant els tallers preventius per a joves i infants amb el projecte Connecta't amb amor, que suma a les sessions grupals la possibilitat d'una atenció personalitzada d'una educadora a l'abast dels adolescents. En total, les 30 professionals que treballen a Dones amb Empenta van atendre l'any passat 6.989 persones a través dels diferents projectes que impulsen.

La mirada de la dona, que és la raó de ser de l'entitat, es materialitza de forma artística un cop l'any a través del concurs de fotografia que organitzen i que porta per lema “Com ens veiem les dones?”. I com veuen les Dones amb Empenta aquests 20 anys?: “El canvi és espectacular, però encara queda moltíssim per fer.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona