Urbanisme

Revitalitzar la Molina com a vila olímpica dels Jocs del 2030

La plataforma Salvem la Molina creu que és un revulsiu per recuperar el caràcter històric i alpí del poble

Aposta per rehabilitar edificis i millorar l’entorn urbà i natural, sense caure en l’especulació

Cal apostar per la rehabilitació perquè no hi hagi especulació

La plataforma veïnal Salvem la Molina ha proposat que el barri de l’Estació de la Molina, al municipi d’Alp, sigui la futura vila olímpica, en el cas que s’acabin celebrant els Jocs d’hivern del 2030 al Pirineu. Tot i que l’entitat no es vol pronunciar a favor ni en contra d’aquest esdeveniment esportiu mundial fins a saber els detalls de la candidatura, creu que seria el revulsiu que necessita aquest nucli per recuperar el seu caràcter d’estació d’esquí històrica del país i el seu caràcter alpí, que ha anat perdent per la degradació i l’especulació immobiliària i urbanística dels últims decennis.

Això sí, aquesta plataforma alerta que s’hauria d’optar per la rehabilitació d’immobles i no pas per la construcció de nous habitatges, per evitar, precisament, tornar a caure en l’error, sempre segons el seu parer, d’una nova especulació del totxo. Aquesta és una de les aportacions que l’entitat fa per recuperar la identitat d’aquest nucli en el marc de la renovació del pla d’ordenació urbanística municipal d’Alp.

I, per enfortir i consolidar el caràcter d’estació d’esquí i muntanya històrica, la plataforma fa la proposta de reforçar la personalitat del nucli amb mesures com ara dignificar l’entrada per carretera, definir una nova arquitectura pròpia i diferencial, catalogar les edificacions existents, harmonitzar la retolació urbana i enjardinar i camuflar els elements urbans dissonants.

Així mateix, aposta per treballar per aconseguir l’harmonia urbana en àmbits com la rehabilitació habitatges, la pacificació del tràfic amb la construcció d’una circumval·lació que eviti el pas de vehicles per l’interior i amb busos llançadora cap a les pistes, i reclama la millora dels serveis municipals existents.

Salvem la Molina remarca l’actiu que comporta la natura privilegiada que envolta el poble i, per això, creu que cal apostar-hi més decididament. Segons l’entitat, s’hi hauria de construir una oficina d’atenció turística, netejar i marcar la xarxa de senders, i mantenir els boscos i els rius i rieres nets. Un nou espai d’aparcament per a les autocaravanes i les caravanes, i la reducció de la contaminació lumínica són altres aspectes que reclama.

Finalment, la plataforma afirma que cal una oferta cultural, d’esports i oci molt més potent que l’actual, la promoció d’espais per a l’esport, la cultura i l’oci, i també potenciar el patrimoni històric creant elements de suport a un relat de la seva història.

Amb història

La plataforma Salvem la Molina, que té 300 socis i simpatitzants, es va constituir l’any 2009 per denunciar les múltiples irregularitats urbanístiques que s’estaven produint al nucli urbà de la Molina. La mobilització i denúncia ciutadana va fer que la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona deixés sense efecte el POUM que aleshores s’estava tramitant tot i estar en el tràmit final d’aprovació i publicació.

Totes les denúncies van arribar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on, després de tots els recursos, en tots els casos, la plataforma ha obtingut un resultat favorable, ja que s’ha condemnat els infractors per les irregularitats comeses. La tala d’arbres a la carretera de les Aigües i l’abocament de terres a la zona van ser algunes de les més polèmiques.

Nous veïns arrelats al territori

Que la Molina sigui un pol d’atracció de nous veïns i el foment del seu arrelament a aquest nucli de la Cerdanya és un altre eix central de les propostes de futur que promou la plataforma. Salvem la Molina creu que és fonamental per convertir el poble en un pol d’atracció de nous veïns facilitar les telecomunicacions, especialment el teletreball, en el context actual de creixement d’aquesta modalitat laboral, registrada des del confinament que es va produir per la pandèmia. Per això, la plataforma afirma que, per aconseguir d’interès per a nous veïns i la seva permanència al poble, cal una bona xarxa de fibra òptica i espais de wifi gratuïts. La rehabilitació, que volen que s’estimuli tant en l’àmbit públic com en col·laboració amb el privat, és també clau perquè hi hagi habitatge digne per als qui desenvolupin el seu projecte de vida a la Molina. Per altra banda, la millora de l’oferta d’oci, cultura i esports, i dels equipaments que hi estan relacionats, i la millora de l’entorn natural són altres complements rellevants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES