Urbanisme

Cataloguen l’estació de Caldes com a edifici singular malgrat l’oposició d’Adif

L’operadora va presentar al·legacions a la classificació com a BCIL amb l’argument que la protecció podia perjudicar el servei i no es justificava

L’Ajuntament de Caldes de Malavella ha validat la inscripció de l’edifici de l’estació ferroviària en l’inventari de patrimoni de la Generalitat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), rebutjant les al·legacions d’Adif, que s’hi oposava. L’operadora havia interposat un recurs de reposició i sol·licitava la supressió de l’estació de Caldes del catàleg d’edificis protegits. Els arguments d’Adif eren que aquest tipus de protecció podria suposar condicionants contraposats a les necessitats de funcionament i seguretat de les infraestructures ferroviàries i hi afegia que no es justifica el valor patrimonial ni cultural de l’immoble perquè no té cap valor artístic i hi ha estacions a la mateixa línia ferroviària de les mateixes característiques.

En l’últim ple de Caldes, però, tant l’equip de govern (JxCat i PSC), encapçalat per l’alcalde, Salvador Balliu, com els partits a l’oposició (ERC, Som Caldes, Ciutadans i Caldes en Comú) van votar unànimement per rebutjar aquestes al·legacions i protegir l’estació. “Estem convençuts que fem el que ens toca i que s’ha de protegir un edifici emblemàtic per al municipi i que cal destacar”, va dir Balliu.

L’oposició no només hi va estar d’acord, sinó que es va qüestionar el paper de l’operadora: ERC va criticar la “manca de respecte d’Adif vers el patrimoni i les necessitats de Caldes”, que considera “un menyspreu per al territori”; Caldes Amunt va lamentar l’actitud d’Adif precisament quan s’ha commemorat recentment els 160 anys d’aquesta línia ferroviària, “que va transformar Caldes”, i Cs va qualificar l’estació com “un edifici històric fet pels caldencs”.

Rebutjades les al·legacions, l’estació continuarà en el catàleg d’edificis protegits de Caldes, on, de fet, ja feia anys que constava. El POUM, que data del 2014, ja incorporava un catàleg de béns protegits amb cases d’arquitectura singular relacionades amb el desenvolupament del termalisme a principis del segle passat i també l’estació. L’última tramitació pendent era la inclusió d’aquest catàleg en l’inventari de la Generalitat, que ara també s’ha validat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Retards de més de mitja hora a la R11 per una avaria entre Girona i Sant Miquel de Fluvià

girona
salut

L’Hospital de Mataró canvia els uniformes quirúrgics per uns més sostenibles

mataró

Les fires del 1 de Maig omplen de gent els carrers de Figueres malgrat l'amenaça de pluja

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença a multar els cotxes que se saltin les restriccions a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia