Urbanisme

Sant Adrià de Besòs

El combat definitiu

Les entitats que s’oposen al PDU aprovat a la zona de les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, que inclou 1.783 pisos nous, confien en la batalla judicial per paralitzar l’actuació

La Generalitat manté els seus plans de construcció del nou barri al litoral i declina valorar el recurs contenciós administratiu, que està pendent de ser admès

La campanya Goteo 3X ja ha recollit uns 7.500 euros per lluitar per la via judicial contra el PDU

El projecte de remodelació del terreny de 32 hectàrees que envolta les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs entra en una fase clau. Les administracions asseguren que ha arribat l’hora de tirar endavant el pla director urbanístic (PDU) aprovat al mes de març per la Generalitat, i les entitats que s’hi oposen remen contra corrent per intentar frenar l’actuació i, molt especialment, la construcció prevista de 1.783 pisos (1.069, en règim lliure, i 714, de protecció oficial; la meitat, per vendre, i l’altra meitat, de lloguer).

Els detractors del PDU, organitzats ara al voltant d’Entesa per a un Gran Parc Litoral al Besòs, confien a saber en qüestió de dies si la batalla judicial que ara plantegen tindrà o no recorregut, segons confirma l’advocada d’Entesa, Elena Moreno. Serà quan el jutjat faci públic si admet a tràmit el recurs contenciós administratiu presentat per aquest col·lectiu, que inicialment estava integrat per 29 entitats i després n’ha incorporat 27 més, a banda dels suports de particulars. A grans trets, el recurs qüestiona la viabilitat d’edificar en una zona qualificada per la mateixa Generalitat d’inundable i posa en dubte que l’administració catalana sigui la competent per desplegar el projecte. La via judicial és la darrera gran esperança dels activistes per aturar el PDU tal com està dissenyat actualment i convertir la zona en un gran parc metropolità, dotat amb equipaments però lliure de pisos. En cas que el jutjat admeti a tràmit el recurs, la plataforma no demanarà mesures cautelars per evitar que arrenquin les obres mentre no es resol la denúncia, atès que a canvi haurien de pagar un aval d’una quantitat tan elevada que l’advocada ja qualifica d’“inassumible”.

L’Entesa no arribarà a abonar cap aval, però sí que s’està preparant econòmicament per afrontar el procés judicial, amb el convenciment que tirarà endavant. La campanya de micromecenatge batejada com a Goteo 3X ja ha recaptat uns 7.500 euros, que són la meitat dels 15.000 euros fixats com a objectiu. Es tanca d’aquí a deu dies.

“La via judicial és l’única que tenen per aturar el projecte actual, després d’haver esgotat totes les vies administratives i polítiques: hem pres part sense èxit en tots els processos participatius i hem vist com ens han anat rebutjant totes les al·legacions que s’han anat presentant”, afirma el portaveu d’Entesa per a un Gran Parc Litoral al Besòs, Roger Hoyos, líder de la Plataforma de Conservació de les Tres Xemeneies des dels inicis. Justifica així el trasllat de la lluita al terreny judicial, que confien que posi fre a una actuació que veuen “desproporcionada” i pensada per respondre als “interessos especulatius” dels principals propietaris del terreny, que són Endesa i Metrovacesa (una immobiliària que té el Santander com a accionista principal). El tercer propietari és l’AMB.

Pel que fa al hub digital de l’audiovisual i el videojoc projectat a les Tres Xemeneies, que inclourà investigació, innovació i producció, Roger Hoyos explica que les entitats contràries al PDU veuen amb bons ulls el projecte, però se’l miren amb desconfiança perquè, al seu parer, “és el caramel que es posa damunt la taula perquè no parlem de la resta del pla i ens mengem el barri que no volem”. El portaveu d’Entesa explica que, en breu, la Generalitat obtindrà la propietat de la nau de turbines de les Tres Xemeneies i dels terrenys que l’envolten. Segons informació d’El Periódico, la Generalitat idea espais de rodatge i sales de cine per a la nau de turbines. Els veïns sospiten que, tard o d’hora, les Tres Xemeneies reservaran una part per a ús hoteler.

La Generalitat ha evitat valorar la nova estratègia de les entitats contràries al PDU i s’ha limitat a reiterar la viabilitat del projecte. Pel que fa a la possible inundabilitat de la zona, recorda que tant l’ACA com Protecció Civil han elaborat informes que descarten el perill.

10 ha de parc
L’actual projecte que les administracions tenen sobre la taula incorpora un parc de deu hectàrees, una tercera part de la superfície del PDU. Les entitats que s’hi oposen ho veuen insuficient i consideren que, atès el context de canvi climàtic, l’àrea verda ha de ser molt més extensa. Pel que fa al sostre previst, el 65% és habitatge i la resta és comercial. El pla també obliga els propietaris a invertir 80 milions d’euros en la reurbanització de la zona i 2,5 milions en el trasllat de l’actual subestació elèctrica d’Endesa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins