Urbanisme

URBANISME

Paralitzen el procés d’edificació a tota la franja de terrenys de la urbanització Montcal a Begur

SOS Costa Brava es felicita que les nou noves parcel·les del sector Montcal 2 de Begur no es puguin edificar mentre no hi hagi resolució judicial

La federació SOS Costa Brava, Ecologistes en Acció de Catalunya Salvem Begur celebren la paralització del procés d’edificació a tota la franja de terrenys de la urbanització Montcal de Begur, que “posava en perill” la reserva natural del massís del municipi. Es tracta de la suspensió de la tramitació i de l’atorgament de llicències a les nou parcel·les previstes a la modificació puntual del Pla Parcial Montcal 2 per adaptar-lo al Pla Director. A l’espera de si el Jutjat acorda la prova de reconeixement judicial, la suspensió ha estat finalment presa per l’Ajuntament de Begur per l’existència d’una qüestió prejudicial penal.

El consistori begurenc ha acordat, doncs, no atorgar cap més llicència d’obres en la zona en conflicte per la prejudicialitat penal, quedant a l’espera que la Jurisdicció Penal resolgui la qüestió.

El fet que les entitats acudissin a la Fiscalia de Medi Ambient, denunciant la possible afectació a sòl dotat d’especial protecció, inclòs a la Xarxa Europea Natura 2000, a l’Espai d’Interès Natural Muntanyes de Begur i per l’afectació a un hàbitat d’interès comunitari prioritari com les dunes en pineda mediterrània; i que la Fiscalia enviés l’assumpte al Jutjat d’Instrucció de La Bisbal per investigar si els fets podien ésser constitutius d’un delicte contra l’ordenació del territori i de prevaricació urbanística, ha estat el detonant per acordar la paralització del procés edificatori.

Cinc anys d’actuacions

La notícia arriba després de cinc anys d’actuacions administratives, de presentacions de recursos, denúncies i peticions de nul·litat”, apunten des de Sos Costa Brava. Era el 2019 quan les entitats van iniciar la denúncia de les possibles irregularitats urbanístiques des de l’any 2019 davant de l’Ajuntament de Begur, amb una petició de nul·litat de ple dret del Pla Parcial i del Projecte d’Urbanització del sector Montcal per afectar terrenys forestals, amb grans pendents i dotats de protecció pel Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya, per la Xarxa Natura 2000 de la Directiva Hàbitats i pel Pla Territorial Parcial de les comarques gironines.

Un any més tard, el 2020, es va presentar una denúncia urbanística davant l’Ajuntament de Begur i un recurs de reposició contra la primera llicència d’obres atorgada en aquest sector malgrat la suspensió de tràmits arran de l’emergència sanitària derivada del COVID 19. Així, es va acabar acudint als Jutjats Contenciosos Administratius de Girona per impugnar la llicència d’obres atorgada l’Abril de 2020 davant la denegació del recurs per part de l’Ajuntament.

L’inici de les obres del primer habitatge va ser objecte de mesures cautelars i de paralització ordenada pel Jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona per Interlocutòria de data 14 d’Abril de 2021. Posteriorment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va revocar la mesura en considerar que la suspensió de les obres era prematura en la fase inicial del procés.

L’any següent, el 8 de novembre de 2022, l’Ajuntament de Begur va aprovar una modificació puntual del Pla Parcial permetent edificar nou noves parcel·les a Montcal, aprovació definitiva que ha estat objecte d’impugnació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya atesos els nombrosos Informes que confirmen els valors naturals dels terrenys.

Les declaracions i ratificacions dels pèrits en aquell procés van tenir lloc el passat 14 de setembre davant del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Girona. Paral·lelament, segueix el procediment judicial contra la primera llicència d’obres, en el que diverses proves pericials emeses per diversos tècnics, i un Informe emès pel Consell de Protecció de la Natura –òrgan assessor del Govern de la Generalitat en matèria d’espais protegits-, sostenen que s’afecta sòl d’especial protecció i hàbitat dunar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona