Urbanisme

La protecció de Peratallada i Vulpellac, a la recta final

El tràmit dels documents per regular les intervencions als dos nuclis d'interès patrimonial nacional s'enllestirà a l'hivern

Han avaluat els conjunts per evitar que Patrimoni s'hagi de pronunciar cas per cas

“S'ha aconseguit relligar patrimoni i urbanisme”, destaca l'alcalde

Els plans especials dels conjunts històrics de Peratallada i Vulpellac enfilen la recta final de la seva tramitació, després de més de quatre anys de feina. Qualsevol intervenció urbanística o arquitectònica dins dels dos béns culturals d'interès nacional (BCIN) depèn ara mateix de l'informe favorable de la comissió territorial de cultura i patrimoni. Però, un cop aprovats els dos planejaments, se simplificaran molt els tràmits per rehabilitar o, per exemple, poder canviar d'ús algunes finques.

Els dos documents van ser encarregats al col·lectiu Amonites. Hi participa l'estudi de l'arquitecte Josep Maria Fortià, que explica que el pla més avançat és el de Peratallada, pendent ara de les darreres al·legacions i dels informes finals de la comissió de Patrimoni i altres ens de la Generalitat. Fortià destacada la metodologia tan exhaustiva com innovadora que es va fer servir en la diagnosi, amb la visita a l'interior de la major part d'immobles.

El perímetre de protecció de Peratallada abasta tot el recinte medieval emmurallat, la plaça del Castell, la de les Voltes i els dos ravals construïts posteriorment extramurs. I el pla proposa tres tipologies de protecció. La clau A, la integral i més estricta, afecta al castell, les torres i altres tres finques. La B engloba la resta d'edificis destacats, com ara el continu del carrer Major i diverses peces de la plaça de les Voltes, on s'exigeix la protecció del volum. I la C, que prescriu la conservació d'elements com ara finestres, portes, voltes o cornises. Hi ha dues tipologies més que fan referència als edificis més recents (D), sense valor patrimonial però que encaixen dins del conjunt. I les peces dissonants (E), molt escasses però on s'haurà d'actuar per adequar-les ambientalment.

Retocs al pla de Vulpellac

L'alcalde, Josep Sala, està satisfet amb l'evolució dels dos documents perquè creu que “s'ha aconseguit relligar patrimoni i urbanisme, que són dues disciplines que costa que casin”. Sala hi afegeix que en el cas de Vulpellac la tramitació del pla especial ha requerit introduir alguns canvis en el pla general, per desclassificar uns terrenys urbanitzables que hi ha entre l'ajuntament i la carretera C-66.

L'objectiu de l'operació, pendent d'un darrer conveni amb l'Incasol, és preservar una perspectiva panoràmica del nucli antic que es perdria si els terrenys s'edifiquessin. Tot i això, Sala espera poder enfilar la recta final de la tramitació del pla especial de Vulpellac “entre el setembre i l'octubre”.

Respecte al calendari del pla de Peratallada, l'alcalde espera que entre final d'any i principis de 2014 ja sigui una realitat. Per la seva banda, Fortià avança que aleshores començarà la veritable “prova de foc” que, un cop superat el llarg procés de redacció, suposaran els tres primers anys de gestió del document i les primeres obres i actuacions que se'n derivin.

5
tipologies
de protecció inclou el document: integral, tipològica, d'elements, ambiental i d'adequació.
107
fitxes
patrimonials integren el document del pla de Peratallada, aprovat inicialment pel consistori.
4
anys
fa que es va iniciar el procés de redacció dels plans especials de Peratallada i Vulpellac.

Finalista d'un premi europeu d'arquitectura

El pla especial urbanístic del conjunt històric de Peratallada ha estat finalista del primer premi europeu AADIPA d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, dins de la categoria de planejament. Els departaments de Territori i Cultura de la Generalitat també l'han escollit com un exemple de la col·laboració entre administracions, l'equip redactor i els mateixos veïns del nucli per posar en valor els diferents elements arquitectònics. La direcció de Patrimoni ha seguit molt de prop l'avenç del pla de Peratallada, ja que consideren que la metodologia es podria aplicar a altres conjunts en nuclis petits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
infraestructura

Renfe s’espolsa en els Mossos la responsabilitat pels robatoris de coure

barcelona

Alumnes de Cabrera de Mar recullen 300 quilos de brossa dels boscos de Burriac

cabrera de Mar
VILOBÍ D’ONYAR

L’aeroport de Girona supera els 170.000 passatgers el mes d’abril

VILOBÍ D’ONYAR
infraestructures

El nou desastre a Rodalies col·lapsa punts del metro i busos regionals

barcelona

Avança 2,6 milions per fer el projecte i l’edifici de l’escola Mar Nova

premià de mar
societat

Allau d’usuaris al metro per les incidències a Rodalies

BARCELONA
GIRONA

La línia R11 entre Barcelona i Portbou recupera la normalitat

GIRONA
societat

Barcelona parlarà de pau i recorda Arcadi Oliveres

Barcelona
comerç

Sis mesos de bon comerç

Barcelona