Salut

Bisturí, artroscopi i Google Glass

Una clínica utilitza el prototip d'ulleres per transmetre una operació a tot el món

S'exploren les seves possibilitats en telemedicina i formació

Pedro Guillén, doctor de la clínica Cemtro de Madrid, va oferir ahir una classe mestra que es va poder seguir als cinc continents sobre l'ús en una intervenció quirúrgica de dues noves tècniques per guarir lesions al genoll: l'artroscopi sense cables i l'implant de condròcits autòlegs (cèl·lules de cartílag cultivades del mateix malalt). Ho va fer utilitzant un altre element de tecnologia punta, les Google Glass, que van transmetre en directe l'operació a uns 280 hospitals i universitats de tot el món, on va ser seguida per centenars d'especialistes.

La classe mestra es va fer combinant en una sola pantalla les imatges d'alta definició de tres fonts diferents: l'artroscopi, una càmera present a la sala i les ulleres que duia Guillén, que permetien tenir una visió subjectiva del que estava fent exactament el cirurgià. A més, mitjançant el sistema de videotrucades de Google (Hangout), el doctor va poder conversar durant la intervenció amb un col·lega seu que tenia experiència en una intervenció similar.

Aquesta iniciativa volia posar a prova les possibilitats de les ulleres de Google com a eina per practicar la telemedicina o la formació a distància, i els participants en l'experiment d'ahir en van acabar força satisfets. “En un futur, aquesta tecnologia permetrà operar en llocs remots, com ara la primera línia de guerra, gràcies a l'assistència de professionals més qualificats”, explicava el doctor Guillén poc després de la intervenció.

Perquè això passi, però, haurà de passar un cert temps, perquè ahir hi va haver alguns problemes tècnics que van impedir que tot rutllés perfectament. En alguns moments les ulleres van perdre la connexió, la càmera que incorporen va mostrar les seves limitacions davant dels contrastos de llum de la quiròfan i el fet que el doctor portés també ulleres correctores de visió li va dificultar sentir-hi bé amb el sistema de ressonància cranial. “Ara mateix, les ulleres per si soles encara no són útils per a la telemedicina, però tenen un grandíssim potencial i per això seguirem investigant en aquest camp”, explicava ahir el doctor Íñigo Espert, que va ser present en la intervenció. De fet, la clínica Cemtro farà una enquesta als centenars d'especialistes que van seguir la intervenció per valorar-ne la utilitat i rebre suggeriments per millorar la telemedicina del futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Denuncien tocaments a un alumne per part d’un docent de la UdG

girona
GIRONA

Intervenen un miler d’ocells i quatre tortugues que es venien per internet

GIRONA
BLANES

Rescaten un motorista alemany que va caure per un barranc fent enduro

BLANES
infraestructures

Finalitzada la nova via verda al marge de la riera de Calonge

calonge i sant antoni
canvi climàtic

L’abril, l’onzè mes consecutiu amb temperatures extremes

barcelona

Nou pas endavant per a la millora de la carretera de la Ràpita a Poblenou del Delta

Amposta
RIPOLL

El Casal La Metxa denuncia que l’Ajuntament prohibeix la Festa Major Alternativa

RIPOLL
societat

Absolen l’alcalde per haver-se encarat a uns ocupes amb una destral

caldes de malavella
Pau Bosch
Nou president d’Amics de la Rambla

“Ara el nostre objectiu és obrir la Rambla al mar”

Barcelona