Investidura espanyola

Sánchez és investit i frena pel foc creuat

Sánchez ajorna fer govern després de superar la investidura entre l’avís dels socis i una dreta que el veu il·legítim

ERC s’absté i li posa pressió amb la veu apassionada de Bassa sobre el dolor de la presó

La taula de governs, pendent

La tercera és la bona, fins i tot per a l’autor d’un manual de resistència. Després de ser una raresa a La Moncloa com a únic president estigmatitzat per dues investidures fallides –març del 2016 i juliol del 2019– i sorgit d’una moció de censura, Pedro Sánchez va conquistar ahir a l’edat de 47 anys la primera investidura en coalició amb Podem i amb el marge més estret que ha vist el Congrés en una elecció: 167 vots a favor i 165 en contra, amb 18 abstencions vitals d’ERC i EH Bildu. Atrapat entre la veu de Montse Bassa que lliurava l’abstenció d’ERC amb un discurs ple de dolor per la presó de la germana Dolors i una dreta que el troba il·legítim, Sánchez va fer un gir sobtat: ajorna fer govern enmig del foc creuat i de passada ajorna la taula entre governs. Prefereix guanyar temps.

El fantasma socialista del tamayazo es va esvair aviat, els 120 diputats del PSOE van votar per Sánchez com un sol home –al costat de Podem, el PNB, Més País, Terol Existeix, Nova Canàries i el BNG– i el ja investit president jurarà avui a les onze hores del matí el seu càrrec davant Felip VI, després d’un ple en què Pablo Iglesias va acabar plorant amb Pablo Echenique. Les llàgrimes d’Iglesias eren el baptisme del primer govern de coalició que veu Madrid des de la Segona República, un canvi cultural que eleva a partit de govern els sorgits del 15-M i del “sí que es pot!”

Per a Sánchez, el dilema era clar: “O coalició progressista o més blocatge per Espanya.” Va agrair a ERC l’abstenció i va situar JxCat en el club dels “nacionalismes intransigents d’un o altre signe” junt amb el PP, Vox i Cs. “Tenen dues opcions: o continuar amb l’enrabiada o acceptar el resultat. I no els compensa continuar amb l’enrabiada perquè danya la convivència”, va oferir a les tres dretes. Sánchez va exigir “no traslladar més divisió al carrer” i “esvair el clima tòxic” viscut des de dissabte al Congrés. “Ningú té dret de monopolitzar el protagonisme”, va sentenciar Sánchez amb una citació de Manuel Azaña. Al seu nou president, el futur vicepresident Iglesias li va fer un doble prec: “Primer: que davant els intolerants i els provocadors i els que volen portar Espanya al passat tinguis el millor to. I segon: que tinguis també la major fermesa democràtica.”

“Un cavall de Troia”

En el seu torn, el primer que va fer el president del PP va ser enarborar una “reivindicació” pública de “la nostra Constitució i el nostre rei, don Felip VI”. Per Casado, Sánchez actua com “el cavall de Troia dels enemics d’Espanya que ja s’han conjurat per destruir-la”. “El terrible és que ha apostat per mantenir-se al govern al preu de canviar el règim i desbordar el règim del 78”, li va reprotxar el líder de l’oposició. “Formar el govern més radical de la història, l’ultra és vostè”, va reblar.

Per part de Ciutadans, Inés Arrimadas va esgotar fins al final les opcions de fer triomfar la croada en favor del transfuguisme: “No hi ha un vot valent entre tot el banc del PSOE?” “Sánchez vol cavar trinxeres i el pitjor de tot és que ho farà des del govern”, hi va afegir.

Ressuscitant ETA

Més decibels va tenir la intervenció de Santiago Abascal, l’ultradretà líder de Vox, que va ressuscitar una organització terrorista que va posar fi a la lluita armada el 2011 i que es va dissoldre el maig del 2018. “La companyia asseguradora de la investidura de Sánchez i del seu cop institucional és ETA”, va arribar a dir. Segons Abascal, el de Sánchez “és un govern il·legítim perquè neix de la mentida”. Els diputats de Vox van fer el ritual de sortir de l’hemicicle quan intervenia Oskar Matute, d’EH Bildu, però la coreografia es prestava a equívoc quan van entrar en el moment en què era cridada Mireia Vehí (CUP), com si desitgessin escoltar l’antisistema. El que més va escandalitzar d’Abascal, però, no va ser que fes reviure ETA, sinó l’esment a la darrera víctima de la violència masclista a Esplugues –algun diputat del PSOE va arribar a aplaudir pensant que això era tot– només com a pas previ per criminalitzar magribins i afganesos per casos de violacions. “Sap que els uneix a tots? Que són masclistes”, va rebatre posteriorment la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, que va evocar que els espanyols lideren les estadístiques.

De Rufián a Bassa

El que Sánchez no sospitava quan va planificar la investidura per Reis és que es trobaria una republicana que li donaria una abstenció imprescindible per a ell i que ho faria amb el dolor de qui abans celebrava un dia familiar i que ara veu la germana Dolors Bassa a través d’un vidre. “Personalment vostè creu que m’importa la governabilitat d’una Espanya que té la meva germana i el meu govern presos? M’importa un rave!”, va etzibar Bassa. ERC va voler que el fil de veu de la presó arribés amb Montse Bassa, que portava una samarreta amb la cara de Dolors i de Carme Forcadell, però el missatge elegit el dia de votar abstenció semblava precedir un no frontal i no l’abstenció exigent però en to més suau que havia desplegat Gabriel Rufián dissabte. Sánchez no tenia rèplica i el clam de Bassa –“no només els jutges, vostès també són botxins”– no va tenir resposta. Però al PSOE no sabien on mirar.

Inamovible en el no a Sánchez, la portaveu de JxCat, Laura Borràs, va equiparar l’aspirant a un Groucho Marx que canvia de principis. “No podem votar contra Catalunya i favor de la repressió”, va afermar. Al final de la seva intervenció, Borràs es va acostar a Sánchez i li va lliurar la nota del Parlament Europeu en què el president de la cambra, David Sassoli, fa constar els noms d’Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comin com a eurodiputats. Sánchez la va recollir i va col·locar el document al fons de tot de la seva carpeta. Pel que fa a la CUP, Mireia Vehí va oferir els antisistema per “articular una aliança antifeixista”. “Ens posem a disposició”, va dir. Un dels més aplaudits va ser el portaveu del PNB, Aitor Esteban, que va dir al PP: “Si votem la candidatura de Sánchez és perquè el rei proposa el suposat felló.” Però també Joan Baldoví (Compromís) va encendre la cambra amb el seu reconeixement a la dreta: “Em vaig equivocar amb la til·la. Vostès no necessiten til·la, vostès necessiten educació.” Més vehement va ser el portaveu d’EH Bildu, Oskar Matute, amb un cant a tots els pobles. “Unim la nostra veu als que criden Galiza Ceive, als milers de catalans que van sortir l’1 d’octubre a defensar les urnes i la democràcia...”, va recitar. Per a Iñigo Errejón, “aquest govern hauria d’haver nascut fa quatre anys”.

Un dels més aplaudits va ser Tomás Guitarte, de Terol Existeix, que va resistir l’assetjament a través del correu, del mòbil i de pintades al seu poble, Cutanda. La canària Ana Oramas va convidar a fer una reflexió a tots els que etiqueten enemics en funció del que desitgen: “Els que ara m’aplaudeixen em deien de tot fa dies si votava sí. Ni jo soc una fatxa, ni els del PSOE i Podem van amb terroristes.”

La gestió dels temps per part de Sánchez va tornar a viure ahir un ensurt que desafia la urgència del “com més aviat millor”. En funcions des del 28 d’abril, va forçar una repetició de les eleccions estatals el 10 de novembre i ha forçat un ple d’investidura el cap de setmana de Reis seguint un guió d’urgència que no respectava ni el Cap d’Any ni la cavalcada.

Frenar l’ànsia de Podem

Assolida la investidura que tant se li resistia i amb Iglesias cantant l’alineació de qui s’endú al govern com a ministre o alt càrrec, el que va fer Sánchez a la tarda va ser congelar el temps: no dirà el nom dels ministres socialistes ni formarà el nou govern fins a la setmana que ve.

El desconcert dels socis de coalició, de Podem, àgils en la filtració de ministres i secretaris d’Estat, com ara Juan Carlos Monedero, era total. “Intuíem que seria aquesta setmana”, va admetre sense dissimular la sorpresa Pablo Echenique, negociador de la coalició per part de Podem. Per Catalunya, la demora té un efecte directe: la taula de governs Estat-Generalitat pactada entre el PSOE i ERC s’ha de constituir en els quinze dies següents a la formació de govern. I si no hi ha govern, la taula no té termini i els dies no corren. El futur de Quim Torra per culpa de la inhabilitació de la JEC i l’esperat pronunciament del Tribunal Suprem sobre la immunitat d’Oriol Junqueras són part del paisatge de fons d’aquesta decisió de Sánchez d’aturar ara el temps i refugiar-se al racó de pensar. El contradictori és que ho fa després de contaminar el dia de Reis als implicats i de fer dormir els diputats del PSOE a Madrid.

LES FRASES

O coalició progressista o més blocatge a Espanya dels nacionalistes intransigents
Pedro Sánchez
president del govern espanyol
El terrible és que aposta per mantenir-se al preu de canviar el règim i desbordar el del 78
Pablo Casado
PP
Més enllà de la investidura cal articular una aliança antifeixista. Ens posem a disposició
Mireia Vehí
cup
Els que m’ovacionen ara em deien de tot si votava sí. Ni soc fatxa, ni el PSOE ni Podem van amb terroristes
Ana Oramas
coalició canària
La companyia asseguradora de la investidura de Sánchez i del seu cop institucional és ETA
Santiago Abascal
vox
Davant intolerants i provocadors, tingues, president, el millor to i la major fermesa democràtica
Pablo Iglesias
up
Creu que m’importa la governabilitat d’una Espanya que té la meva germana i el meu govern pres?
Montse Bassa
erc
Sánchez vol cavar trinxeres i el pitjor de tot és que ho farà en el govern. No hi ha cap valent al PSOE?
Inés Arrimadas
cs
No podem votar contra Catalunya i a favor de la repressió
Laura Borràs
jxcat
Si avui votem per la candidatura de Sánchez és perquè el rei ha proposat el suposat felló
Aitor Esteban
pnb
Unim la nostra veu als que criden ’Galiza Ceive’, als milers de catalans que sortien a defensar urnes l’1-O
Oskar Matute
EH bildu
Aquest govern hauria d’haver nascut fa quatre anys
Iñigo Errejón
más país

Azaña contra Azaña

Sánchez cita el president republicà i Casado li torna la cita i ‘afilia’ Felip VI al PP

La diputada dels comuns Aina Vidal desafia el dolor per donar el sí i tots l’ovacionen, menys Vox

Esteban creu que el PP irrita La Zarzuela

Les cites són agraïdes perquè sí. Regalen una autoritat a qui les diu, no és obligatori haver llegit l’autor de la cita i poden ser descontextualitzades per avalar una posició i també la contrària, sobretot si l’autor és mort, perquè aleshores el dret a protesta de l’al·ludit es veu reduït i no acostuma a presentar querelles per drets d’autor. En un moment en què els lectors de la premsa de dretes creuen que el rei Felip VI –el mateix que ells han biografiat amb epítets com “el rei millor preparat”– va ser enganyat amb candidesa i enviat de viatge oficial a Cuba per poder presentar el govern de coalició del PSOE i Podem sense el cap d’estat de cos present a Madrid, Pedro Sánchez va citar Azaña i el Congrés es va agitar. “Com va dir un compatriota de bé, el president de la República, Manuel Azaña...”, va arrencar, i la dreta va viatjar als anys trenta amb una esbroncada d’època i coral del PP, Vox i Cs abans d’escoltar quina era la cita. “Sí, el president de la República d’Espanya...”, va recalcar Sánchez. I els diputats d’UP van saltar de l’escó amb Pablo Iglesias a ovacionar-lo durant mig minut. “Es comprovarà una vegada més el que mai hauria d’haver estat desconegut. Que tots som fills del mateix sol i tributaris del mateix rierol”, va dir Sánchez citant Azaña. “Vivalrey!”, va cridar un diputat del PP sincopant el que en castellà normatiu de la RAE es pronuncia com a “Viva el rey!”.

La cita d’Azaña –del seu discurs Pau, pietat i perdó, pronunciat el 18 el juliol del 1938 al Saló de Cent de l’ajuntament de Barcelona– que Sánchez va esgrimir en la seva primera investidura triomfant era tan innòcua per al PP que Mariano Rajoy va utilitzar la mateixa cita el 2017 per llançar una apel·lació al president Carles Puigdemont. I quan va arribar el torn de rèplica, el president del PP, Pablo Casado, va voler demostrar que si hi ha dues Espanyes també hi pot haver un Azaña que sigui arma llancívola contra Azaña. “Ara que ens cita Azaña, jo recordo una altra frase: «Els tolero que ataquin la república, però mai els toleraré que ataquin Espanya»”, va etzibar el líder del PP. I aleshores va irrompre a la tribuna el líder de Vox, l’ultradretà Santiago Abascal, per demostrar que, si un dia ja va citar Unamuno desafiant Millán Astray –sí, en aquest ordre i no a la inversa– ara es pot fer seva una cita d’Azaña sense protector estomacal. “Hem pensat el mateix, Casado i jo, que ambdós hem llegit millor Azaña que vostè, senyor Sánchez. I Azaña va dir el 18 d’octubre del 1936 per animar els seus que no volien fer front a la insurrecció: «Us tolero, us permeto i us admeto que no us importi la República, però no us tolero, no us permeto i no us admeto que no us importi Espanya». I a vostès no els importa Espanya!”, va exclamar Abascal. Al tancament d’aquesta edició, La Zarzuela no confirmava si Felip VI estava seguint el debat per la televisió i si un funcionari gentil com ara Jaime Alfonsín va fingir que saltaven els ploms per evitar-li veure que Sánchez, Casado i Abascal competien en fidelitat a Azaña. Casado, però, va entonar una oda al rei com si l’afiliés al PP. “Mal favor li fa. Intueixo que no deuen estar gaire contents a La Zarzuela”, va dir el portaveu del PNB, Aitor Esteban. “És curiós! Perquè si estem en una investidura de Sánchez és perquè el rei ho ha volgut! Resulta que podia haver proposat Casado, Abascal o Arrimadas i ha proposat el felón de Sánchez! Quina irresponsabilitat del rei, oi, segons vostès?”, va etzibar Esteban. Iglesias va evocar que Joan Carles I ja intuïa que la continuïtat de la corona passava per defugir la dreta.

Després de llançar-se Azaña pel cap, el Congrés es va recordar a si mateix que està format per dones i homes amb les seves circumstàncies com ara Aina Vidal, diputada barcelonina d’En Comú Podem que la nit de Reis va commoure amb l’anunci que la malaltia que justificava la seva absència és un càncer del qual es tracta i que tot i així ahir va ocupar l’escó amb un rostre que desafiava el dolor fins i tot per seure. El primer a citar-la va ser Sánchez, que li va agrair la presència i el seu sí clau. I els diputats de tots els partits es van posar dempeus i van ovacionar Vidal, des de Casado a Vehí passant per Rufián, amb l’única excepció de Vox. Quan una diputada del PP va informar Iván Espinosa de los Monteros del cas i del càncer, fins i tot ell i només ell entre els escons de Vox va aplaudir quan va ser citada per Íñigo Errejón, per Iglesias i per Inés Arrimadas. Al final del ple, Iglesias li va fer arribar un ram de flors. Passava el torn de batallar a cop de cita en favor de respectar les batalles importants.

ERC endureix el seu discurs per la situació dels presos

Montse Bassa enfervoreix la investidura amb una proclama: “M’importa un rave la governabilitat de l’Estat”

La germana de l’exconsellera de Treball no se n’està de qualificar el PSOE de “botxí”

Durant la jornada final del debat d’investidura, on almenys d’entrada les intervencions dels grups semblaven condemnades a quedar en un segon pla enfront d’una votació que es preveia ajustada i on ningú les tenia totes, ERC va voler alterar el guió. Montse Bassa, germana de l’exconsellera de Treball Dolors Bassa, condemnada a 12 anys de reclusió, va ser qui va prendre ahir la paraula amb un discurs dur, que en absolut va passar inadvertit, i que va estar lluny de mostrar-se contemporitzador amb l’acord amb el PSOE o el que s’espera de la legislatura que comença a caminar. “M’importa un rave la governabilitat de l’Estat”, va arribar a dir, en la que va ser una de les frases que quedaran enregistrades en la memòria col·lectiva de la jornada, i que va provocar la fúria d’alguns diputats de les bancades del Congrés dels Diputats ocupades per les dretes, i que van replicar amb crits com ara el de colpista.

L’al·locució de Bassa tenia com a objectiu primer i central posar els presos i els represaliats en el centre del relat. Des d’un enfocament molt vivencial, i per tant personal, la diputada republicana va admetre que la seva consciència li dictava votar que no a la investidura de Sánchez –en aquest context és quan va confessar que la governabilitat d’un estat “que manté la meva germana i el meu govern a la presó” li importa més aviat poc, o gens–, però que acatava l’abstenció final “des la gestió de la ràbia i la impotència i des d’un gran escepticisme” per donar una “oportunitat al diàleg” per resoldre el conflicte català.

Després de presentar-se com “una familiar d’una presa política” a qui “han robat un tros de vida”, Montse Bassa va ser especialment punyent amb el PSOE, al qual va qualificar de “botxí”. “Si són a la presó és perquè vostès volen que hi siguin”, va continuar referint-se als socialistes, ja que “és a la seva mà fer i canviar les lleis” que puguin revertir aquesta situació. En aquest mateix to, va censurar que hi hagi diputats i partits que s’alegrin de la situació dels presos i el seu entorn i, sobre això, va tornar a ser molt explícita en el seu missatge cap als escons que ocupava Pedro Sánchez i els seus: “On és el PSOE? S’alegra del nostre dolor? Se sent satisfet que hagin condemnat la meva germana i els seus companys a 12 i 13 anys?, va reblar.

LA FRASE

On és el PSOE? Està satisfet que hagin condemnat la meva germana a 12 anys de presó?
Montse Bassa
diputada d’ERC

JxCat obre una porta al diàleg si l’Estat s’avé a “rectificar”

Borràs demana al PSOE propostes concretes sobre Catalunya

La CUP fa un al·legat antifeixista adreçat a Vox

La repressió en el seu conjunt, i episodis recents i més específics com la inhabilitació decretada per la Junta Electoral Central (JEC) contra el president Quim Torra, va ser un dels arguments que la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va esgrimir ahir per justificar el vot contrari de la formació a la reelecció de Pedro Sánchez. Era l’esperat. Malgrat això, Borràs va obrir una porta –molt tímida, això sí– a la possibilitat d’encetar un diàleg amb el govern de l’Estat, si aquest “rectifica” tant en les seves polítiques com en les maneres de fer. “Rectifiquin, perquè són vostès els que circulen en sentit contrari a la ruta del dret”, va exposar la representant de JxCat, que va afegir que el judicial és un dels àmbits on s’ha de fer més patent aquest propòsit d’esmena amb mesures, o decisions, com ara declarar nul “un judici construït des de la vulneració de drets fonamentals”. Pel que fa als àmbits d’actuació estrictes de l’executiu, Borràs va indicar que si Sánchez vol trobar la complicitat de l’independentisme català de centredreta haurà de formular propostes concretes, i no únicament “cosmètiques”, per desencallar el conflicte català.

La CUP, al seu torn, va ser un dels altres grups que es va decantar pel no al PSOE. Davant les veus que els acusen d’haver-se alineat amb la mateixa presa de posició que el PP o Vox, la diputada anticapitalista Mireia Vehí va fer un al·legat antifeixista: “No suporten ni la pluralitat ni la intel·ligència ni la dissidència. Per això insulten”, els va censurar.

LES FRASES

Rectifiquin, perquè són vostès qui circulen en sentit contrari a la ruta del dret
Laura Borràs
Portaveu del grup de jxcat
Cal una aliança antifeixista a carrers i institucions davant la dreta i la ultradreta
Mireia Vehí
diputada de la cup

Felip VI signa el nomenament de Sánchez

El president del govern espanyol prometrà el càrrec aquest dimecres a les onze del matí a la Zarzuela

El líder del PSOE preveu donar a conèixer la composició del seu govern la setmana vinent

Felip VI ha signat aquesta tarda el reial decret amb el nomenament de Pedro Sánchez com a cap de l’executiu espanyol, una cop que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, li ha comunicat formalment la investidura del líder socialista en aconseguir la majoria requerida al Congrés. Sánchez prometrà el càrrec demà dimecres a les onze del matí davant el rei.

Tres hores després de la votació en la qual Sánchez ha obtingut el suport d’una majoria simple cambra baixa –més vots a favor que no en contra–, Batet s’ha desplaçat al Palau de la Zarzuela, on ha estat rebuda pel rei al saló d’audiències.

Batet ha acudit amb una carpeta grana i, després d’intercanviar unes paraules amb el cap de l’Estat, tots dos han posat somrients per als mitjans gràfics abans d’accedir al despatx del monarca.

A l’audiència, la presidenta del Congrés ha informat al monarca del resultat de la votació definitiva, en la qual Sánchez ha obtingut 167 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions.

En virtut de l’article 62 de la Constitució, que defineix les competències del rei per proposar i nomenar el president del govern, el monarca ha signat el reial decret, amb la ratificació de Batet.

Presa de possessió

Un cop publicat el decret al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), Sánchez prometrà el seu càrrec davant el cap d’Estat davant el rei demà dimecres, a les onze del matí, a la Zarzuela, segons ha comunicat la Casa Reial.

La cerimònia tindrà lloc al saló d’audiències, on Sánchez acatarà la Constitució per exercir el seu càrrec al capdavant el govern del PSOE i Unides Podem, el primer de coalició de la democràcia espanyola.

A banda del rei i Sánchez, estaran presents a la cerimònia la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; la del Senat, Pilar Llop; el del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, i el del Tribunal Suprem i del Poder Judicial, Carlos Lesmes. Actuarà com a notària major del Regne, la ministra de Justicía en funcions, Dolores Delgado.

El líder socialista prometrà el càrrec davant un exemplar de la Constitució i, previsiblement, sense presència de la Bíblia i el crucifix, tal com ja va fer el 2 de juny de 2018, quan va prendre la possessió de la presidència per primera vegada després de guanyar la moció de censura contra Mariano Rajoy. Va ser la primera vegada en democràcia que tirava endavant una moció de censura i que un president del govern no era diputat.

En un acte sobri, el president espanyol va prendre possessió amb la fórmula de prometre –i no jurar– el càrrec per la seva “consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec de president del govern amb lleialtat al rei i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del Consell de Ministres”.

Sánchez hi va a la segona enmig d’una esbroncada i sense marge

Desafia “l’apocalipsi de la dreta” i confia a ser investit per 167 vots a favor contra 165

El Congrés viu una sessió tumultuària i crits d’“assassins” i “more’t!” de Vox i el PP a Bildu

L’al·lusió al discurs de Felip VI el 3-O ho desferma tot

Al Congrés dels Diputats hi han intervingut diputats com ara Jon Idigoras d’Herri Batasuna el 1989, any en què ETA cometia 18 assassinats. Al Congrés dels Diputats s’ha escoltat Mariano Rajoy el 2005 acusant l’aleshores president José Luis Rodríguez Zapatero de “trair els morts i revigoritzar una ETA moribunda”. Rajoy, ja de president, debatria amb els abertzales Iñaki Antigüedad i Iker Urbina el 2012. Tot això i més ha viscut el Congrés, però ahir, a la dreta del PP, Vox i Cs, que Pedro Sánchez debatés amb la portaveu d’EH Bildu Mertxe Aizpurua –amb ETA dissolta– i que ella cités el discurs del 3-O de Felip VI com a cas de “recepta autoritària” que l’Estat aplica als conflictes els va semblar motiu d’esclat tumultuari. Després de no ser investit ahir per majoria absoluta, Sánchez hi torna demà a la segona i sense marge.

Si bé Joan Baldoví (Compromís) avisava que “hi ha gent a qui agrada l’olor de napalm al matí”, l’oposició de les tres dretes a un govern de coalició que no ha nascut encara va fer seva la cita d’Apocalypse Now, i no cinèfilament, sinó literalment. Espanya viu l’apocalipsi des d’ara que Sánchez es presenta per ser investit en coalició amb Pablo Iglesias de vicepresident i gràcies a ERC i d’EH Bildu. “Moderació i progrés”, va receptar Sánchez als seus aliats davant el que retrata com “la coalició de l’apocalipsi” que fa anys que “anuncia la fi d’Espanya i la fi del mon”.

Investit en any de traspàs

L’únic president espanyol sorgit de l’article 115 de la Constitució –el de la moció de censura– té el repte de viure per fi, en un 2020 de traspàs com ho era el 2016 en què va debutar en les sessions fallides, una investidura convencional. Superats els entrebancs judicials i les mines que els ha posat la Junta Electoral Central en el camí, a ell i a ERC, Sánchez confia que el marcador ajustadíssim d’ahir per un sol vot sigui demà –quan ja només necessita més sís que nos – ampliat a un marge de dos vots i que el marcador del 167 a 165 sigui el final sense ensurts inesperats.

“Receptes autoritàries”

Tot i que ETA va posar fi a la lluita armada el 2011 i es va dissoldre el maig del 2018 després d’anys de terror –93 morts el 1980 i 15 el 2001, per posar només dos exemples–, l’arribada de Vox i la competència amb el PP pel vot dretà van revigoritzar el debat sobre ETA. I la frase que ho va desfermar tot va ser una censura d’Aizpurua a les paraules de Felip VI el 3-O. “El discurs del monarca el 3 d’octubre és l’exemple d’un Estat en el qual existeix una cultura molt arrelada d’aplicar receptes autoritàries als problemes polítics”, va dir Aizpurua en un Congrés en el qual s’ha escoltat de tot.

Malgrat que el popular Adolfo Suárez Illana ja va rebre l’ascens a la tribuna de la portaveu d’EH Bildu girant-se d’esquena en una teatralitzada postura de rebuig a ella abans que obrís la boca, l’al·lusió al rei i més tard a Arnaldo Otegi –“sempre els ha dit Otegi que si sorgia una oportunitat històrica perquè l’Estat espanyol es democratitzés, estaríem disposats a col·laborar”– va desfermar una tempesta d’insults i crits. “Ens matàveu! Ens matàveu a nosaltres!”, va etzibar el líder del PP, Pablo Casado, des de l’escó abans de posar-se la mà al cor i desafiar Sánchez amb la mirada. “Escolta! Quina vergonya!”, li deia a distància.“More’t!”, va cridar el diputat del PP Mario Garcés a la portaveu d’EH Bildu. “I els morts, què?”, deia Marcos de Quinto (Ciutadans).

“Mans tacades de sang”

Enmig d’un concert de crits com ara “Assassins!” i “Terroristes!”, des de Vox Iván Espinosa de los Monteros i Macarena Olona alçaven les mans amb un crit adreçat a Sánchez: “Mans tacades de sang! Mans tacades de sang!” Prèviament, Santiago Abascal i l’expresident de l’AVT i ara diputat de Vox Francisco José Alcaraz havien sortit de l’hemicicle per no escoltar una veu abertzale com la que Rajoy sí que escoltava des del 2012, i prenent apunts del que li deia en els debats.

L’esclat d’ira del PP, Vox i Cs va posar a prova els nervis de Batet en un aperitiu del clima que pot haver de viure a partir d’ara, en què l’ofensa i el crit ofeguen la paraula. “Senyories, en aquesta cambra preservarem la llibertat d’expressió”, va dir en el primer arbitratge. “Demano respecte a l’orador”, hi afegia Batet. “Però respecte a què? Que ella respecti el rei d’Espanya!”, rebatia Casado, enutjat. Tot i que per menys hi ha hagut expulsions de diputats de l’hemicicle, la presidenta del Congrés va optar per renyar de paraula sense creuar la línia de la targeta vermella.

Iglesias hi posa calma

Amb un Congrés dividit en dos, Pablo Iglesias i Irene Montero –futur vicepresident i futura ministra d’Igualtat– es van alçar per frenar els seus i fer una crida a la calma perquè no entressin en l’intercanvi.

Al final de l’episodi, era Suárez Illana qui exposava la raó de donar l’esquena a un electe. “Tan assassí és el que dona cobertura logística, jurídica o política com aquell que buida l’arma sobre el clatell”, va dir el secretari quart de la mesa del Congrés pel PP.

Ni Escòcia ni el Quebec

Quan Sánchez pujava a la tribuna per rebatre Aizpurua, el diputat de Vox Victor Sánchez va trencar el silenci iniciant el càntic de “¡Viva el rey! ¡Viva España!” i tots els escons de PP, Vox i Cs el van seguir, com si la banda dreta del Congrés fos la graderia d’un estadi. Sánchez va arrencar amb la lectura d’un missatge emotiu: el de María Jáuregui, la filla de Juan Mari Jáuregui, exgovernador civil de Guipúscoa assassinat per ETA el 2000. “El meu aita avui seria feliç, perquè ETA no existeix, perquè tindrem un govern d’esquerres i perquè ell era un ferm defensor del diàleg.” Però ni això ni parlar en nom del PSOE que perdia Ernest Lluch o Fernando Buesa va frenar la ira de la dreta. Sánchez va entrar en el dret a decidir i va defensar que “Catalunya i Euskadi tenen infinitament més autogovern que Escòcia” i va instar l’independentisme a no mirar ni al Quebec ni al Regne Unit, que “s’està negant a autoritzar un segon referèndum a Escòcia” tot i el Brexit. Enmig de l’ovació d’ERC, la portaveu d’EH Bildu va posar en alerta Sánchez: “Vostè i el seu govern són l’última oportunitat de l’Estat per demostrar que és possible resoldre democràticament la qüestió nacional basca, catalana i gallega.” “El que el rei va fer el 3 d’octubre del 2017 és pronunciar un discurs autoritari”, reblava la debutant Mireia Vehí (CUP), calcant la veu abertzale.

Aizpurua va defensar no haver insultat ningú, però tot un exadvocat de l’Estat com Edmundo Bal (Cs) va dir: “Aizpurua ha dit feixista al rei.” I no era cert.

Tant fonts del govern com de l’independentisme estan preocupades per aquest clima de discurs guerracivilista del PP, Vox i Cs, i ahir Laura Borràs ja va haver de ser escortada fins a un taxi en sortir del Congrés perquè era increpada per un grup d’exaltats. Quan ja era al taxi, un home gran es va acostar a la finestra. “Molts ànims, soc madrileny i estic indignat”, li va dir l’home gran, a Borràs.

LES FRASES

Cap lliçó al PSOE de compromís amb les llibertats i la pau a Euskadi. Som els que van derrotar ETA
Pedro Sánchez
president espanyol
El candidat a presidir el govern no ha defensat el rei, ni la Constitució, ni les víctimes d’ETA
Pablo Casado
president del pp
El discurs del 3-O és l’exemple d’un Estat en què existeix una cultura molt arrelada d’aplicar receptes autoritàries
Mertxe Aizpurua
portaveu d’eh bildu
Tan assassí és qui fa cobertura logística, jurídica o política com qui buida l’arma sobre el clatell
Adolfo Suárez Illana
secretari quart de la mesa del congrés
El rei Felip VI, el que va fer el 3 d’octubre del 2017 va ser pronunciar un discurs autoritari
Mireia Vehí
diputada de la cup al congrés
En aquesta cambra preservarem la llibertat d’expressió. Demano respecte a l’orador
Meritxell Batet
presidenta del congrés

PSOE, Podem i Terol Existeix denuncien una campanya d’assetjament per sabotejar la investidura

Els socialistes denunciaran les amenaces que rep un dels seus militants a Segovia

El portaveu de Terol Existeix, Manuel Gimeno, titlla la situació de “lamentable” i garanteix que mantindran el compromís per votar sí a Pedro Sánchez

Representants del PSOE, Unides Podem i Teruel Existeix han denunciat aquest dilluns l’existència d’una campanya d’assetjament des de la dreta per la sessió d’investidura de demà, en la qual Pedro Sánchez necessita tots els vots que té compromesos per a ser nomenat president del govern espanyol.

Els missatges, que ja van ser denunciats ahir per diversos dirigents polítics després de l’ajustat marge de la primera votació (166 vots a favor de Sánchez i 165 en contra), han continuat al llarg de la jornada.

El diputat socialista per Segòvia, José Luis Aceves, ha avançat a Efe que interposarà una denúncia davant la Policia per les “amenaces” que pateix un company de la seva formació en aquesta província. “Algú deu haver passat aquest telèfon en un fòrum pensant que era el meu i ara l’estan fregint a amenaces i insults, amb desenes de trucades de números ocults”, ha explicat.

Aceves ha denunciat a les xarxes un dels missatges que ha rebut el seu company. “Tu ets diputat del PSOE José Luis Aceves?”, escriu una d’aquestes persones anònimes en una aplicació de missatgeria. I encara que el destinatari del text respon que “no”, se succeeixen els insults: “No. Els meus ous”, “sociates de merda”, “no sabeu el que fareu, ens matareu. Us hauria de fer vergonya” .

La secretària d’Organització del PSOE de Castella i Lleó, Ana Sánchez, ha garantit que defensaran “tots els diputats i socialistes” que reben pressions i “barbaritats”. Ha assegurat que des del partit treballaran perquè caigui “tot el pes de la llei” sobre els qui els llancen “amenaces”. “Hi ha molt de fatxa, sens dubte. Però els demòcrates som més i més forts”, ha assegurat també a les xarxes socials .

La vice-secretària general Adriana Lastra s’ha fet ressò de la denúncia de Aceves i també ha difós un missatge del diputat per Càceres César Ramos, que assenyala que estan rebut “insults, pressions i assetjament” per canviar de vot demà. Ramos, però, ha afegit que també rep missatges de taxistes que s’ofereixen “a ajudar a qui tingui qualsevol contratemps per a garantir que puguem arribar a votar”. “Aquest país vol un govern d’esquerres”, ha dit .

El secretari d’Acció de Govern de Podemos, Pablo Echenique, ha acusat la ultradreta de promoure una campanya d’assetjament contra els parlamentaris del PSOE i el diputat de Terol Existeix per tal de “dinamitar” el govern de coalició progressista. “Tot el meu suport a aquestes persones i les seves famílies. A Podem tenim 5 anys d’experiència en assetjament fatxa”, ha manifestat .

Terol Existeix ja va condemnar ahir diumenge “les pressions antidemocràtiques” al seu diputat en el Congrés, Tomás Guitarte, per la seva intenció de votar sí a la investidura de Sánchez. L’assetjament ha continuat avui a través de les xarxes socials i de correus electrònics i telèfons particulars.

Entrevistat per la Cadena Ser, el portaveu de Terol Existeix, Manuel Gimeno, ha titllat de “lamentable” l’assetjament “tremend” que pateix el diputat que en la primera votació va fer costat a Sánchez. Gimeno ha garantit que mantindran el compromís adquirit i demà Guitarte tornarà votar sí.

Coalició Canària veu “molt greu” discrepància d’Oramas però posposa prendre mesures

La formació avisa que “no es deixarà influir per ingerències interessades”

El partit hauria enviat una carta a la diputada per demanar-li que reconsideri el seu no a Sánchez, que va en contra del mandat d’abstenir-se en la investidura

El Comitè Permanent de Coalició Canària - Partit Nacionalista Canari (CC-PNC) ha qualificat de “molt greu” la situació creada per “la discrepància” de vot de la seva diputada al Congrés dels Diputats, Ana Oramas. La formació, però, descarta prendre mesures immediates.

Tot i que el Consell Polític Nacional de CC havia decidit abstenir-se en la investidura de Pedro Sánchez, Oramas va desobeir el mandat del partit i va votar en contra del candidat socialista. El Comitè Permanent Nacional de CC-PNC ha celebrat aquest dilluns una reunió per abordar la les conseqüències de la decisió d’Oramas, que han qualificat de “molt grues”. No obstant això, la formació ha defensat que aquest és un assumpte que afecta “l’àmbit intern de CC” i ha avisat que “no es deixarà influir per ingerències interessades”.

En aquest sentit, ha avançat que el partit “decidirà, a través dels seus òrgans, els passos a fer i els comunicarà com i quan procedeixi”, explica el secretari general de CC-PNC, José Miguel Barragán, en un comunicat remès als mitjans de comunicació després del comitè. Barragán afegeix que “el partit no permetrà que siguin altres agents els qui marquin com i quan ha d’actuar com a organització”.

La formació reivindica la seva “llarga història” com a organització i assegura que compten “amb la força i les eines per afrontar la situació des de la unitat d’acció”. En aquest sentit, deixa clar que només deuen explicacions als militants i les persones que han confiat en el seu projecte polític, a les quals assegura que informaran “amb total transparència” quan hagi finalitzat el procés d’anàlisi intern.

Segons ha avançat eñ diari El País una de les decisions del comitè ha estat enviar una carta a la diputada per demanar-li que reconsideri el seu vot. Segons el mateix mitjà, fonts properes a Oramas asseguren que en la votació de dimarts repetirà el seu no a Sánchez.

Autodeterminació i amnistia marquen el debut de la CUP

JxCat justifica el seu “no” a Sánchez per la falta de garanties i l’absència de judicialització del conflicte polític

ERC manté la seva abstenció i confia que Sánchez serà investit dimarts que ve

Samarreta rosa amb el siluetatge d’una figura –la de Pepa Flores com a Marisol– amb el lema “soy una obrera de la cultura” (sic) però ni un mot en català. La portaveu de la CUP al Congrés dels Diputats, Mireia Vehí, va mantenir l’amnistia dels presos polítics i exiliats i el dret a l’autodeterminació com a úniques vies per desencallar el conflicte polític d’Espanya amb Catalunya, segons va dir en la segona sessió del ple d’investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. “El dret de l’autodeterminació no és una quimera dels independentistes, és un dret que ja reconeixia la carta de les Nacions Unides el 1950”, va etzibar Vehí durant la seva intervenció, que va suposar el debut de la formació a Madrid. La diputada va denunciar la “violència contra el moviment independentista i contra la dissidència política” tot assegurant que Catalunya viu sota la doctrina del xoc: “Aquella que pretén resoldre per vies autoritàries i repressives allò que no es pot resoldre a les urnes.”

Per Vehí, el pacte entre el PSOE i ERC té “poc recorregut” perquè el diàleg no és viable “sense qüestionar el règim del 78” i, en aquest sentit, es va mostrar desconfiada. A més, es va referir a “la monarquia corrupta espanyola” i va corroborar les paraules de la diputada d’EH Bildu Mertxe Aizpurua, quan va qualificar el discurs del rei d’Espanya del 3 d’octubre del 2017 “d’autoritari i no propi d’una democràcia”.

Amb tot, la diputada va desitjar sort i encerts i va demanar als socialistes que “sàpiguen ser coherents amb el que un dia va ser el seu partit”.

La portaveu de la formació independentista també es va referir a la proposta de govern presentada pel PSOE i Unides Podem i en va destacar que “l’estabilitat pressupostària europea no permet la majoria de les propostes presentades.” En aquest sentit, es va referir al fet que la promesa de derogar la reforma laboral del 2012 “es limita només a tres articles i no tota la reforma laboral; tota la resta es manté en una tònica que manté la precarietat laboral”. Tampoc en habitatge i lloguer, segons la CUP, es força una regulació dels preus tenint en compte la possibilitat d’accedir de les persones i no pas des de l’òptica del mercat, “que ens expulsa”.

Vehí va denunciar: “El sou del rei i el sou dels militars estan establerts en el pressupost però el sou dels nostres avis depèn de l’IPC i de la seva sort depenent de la vida laboral que hagin tingut. I això ja sabem que vol dir que sobretot les dones que no han cotitzat per tasques de cura i de la llar seguiran tenint les pensions més baixes.”

“Coherència” de Borràs

De la seva banda, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va justificar el seu vot contrari a la falta de garanties per no judicialitzar el conflicte entre Espanya i Catalunya. Durant una roda de premsa posterior a la votació fallida, Borràs va assegurar haver trobat el candidat a la presidència “diferent” respecte a l’anterior legislatura però va confessar desconèixer quina “continuïtat” tindrà l’oferta de diàleg. Per Borràs, el no també és en “coherència” amb el mandat de l’1-O, per l’existència de “presos polítics, exiliats i represaliats” i en defensa de les institucions catalanes. La diputada catalana va criticar ahir que el respecte institucional a la cambra espanyola s’estigui “degradant”, davant els crits d’“assassina” i “terroristes” a la portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua Arzallus.

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, formació que va abstenir-se en la votació tal com havia anunciat, es va mostrar confiat que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, serà investit com a president del govern espanyol dimarts, segons l’ACN. Rufián va assegurar que Pedro Sánchez aconseguirà els suports necessaris “si no hi ha cap tamayazo” (amb referència a un episodi de transfuguisme viscut en el PSOE a l’Assemblea de Madrid), malgrat que hi va afegir que “de la dreta es pot esperar tot”, amb relació a les pressions del PP, Cs i Vox als diputats socialistes perquè canviïn el sentit del seu vot i impedeixin la investidura.

El pacte té poc recorregut perquè el diàleg no és viable sense qüestionar el règim del 78
Mireia Vehí
PORTAVEU DE LA CUP
Catalunya viu sota la doctrina del xoc, que pretén resoldre problemes per vies autoritàries
Mireia Vehí
portaveu de LA CUP
Sánchez està diferent a l’anterior legislatura però no sé la continuïtat de l’oferta de diàleg
Laura Borràs
portaveu de juntsxcat
El no a Sánchez és en coherència amb el mandat de l’1-O; pels presos polítics i pels exiliats
Laura Borràs
portaveu de juntsxcat
Pedro Sánchez serà investit dimarts si no hi ha cap ‘tamayazo’ però de la dreta es pot esperar de tot
Gabriel Rufián
PORTAVEU D’ERC
O s’atura institucionalment l’ambient guerracivilista o arribarà al carrer
Gabriel Rufián
PORTAVEU D’ERC