Administracions

consell comarcal

aiguats

Sis municipis ja han fet la llista de danys pels aiguats

El Consell Comarcal lidera la gestió dels ajuts que arribin des de la Generalitat i la Diputació i vol més col·laboració del territori

L'ACA promet 700.000 euros del fons d'emergències

Els ajuntaments de Cabrera, Cabrils, Vilassar de Mar, Premià de Mar –que han demanat la qualificació de zona catastròfica–, Caldes d'Estrac i Òrrius han fet els deures. Tots han entregat ja al Consell Comarcal del Maresme (CCM) els informes que recullen els desperfectes ocasionats al seu terme municipal pels aiguats que van sacsejar la comarca el 12 d'octubre passat i que van deixar les pitjors seqüeles al Baix Maresme, on es va haver de lamentar una víctima mortal. Els documents han de servir per justificar els ajuts econòmics a què s'han compromès la Generalitat i la Diputació i que, en el cas d'aquesta última, ja ha xifrat en quatre milions d'euros. El president del CCM, Miquel Àngel Martínez (PDECat), va reunir ahir alcaldes i regidors de les poblacions més afectades del sud de la comarca en un gest que vol mostrar el lideratge de l'administració pel que fa a la gestió dels diners que arribin. “En el cas de la Diputació, on ja s'ha concretat la partida que s'hi destinarà, en un primer moment només anava destinada a les emergències immediates, però també s'hi podran incloure inversions”, comenta el president.

En el cas de la Generalitat, tant el Departament de Territori i Sostenibilitat com el de Governació “s'han mostrat molt predisposats a col·laborar”, però de moment només s'ha obtingut el compromís de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de destinar-hi 700.000 euros que anirien directament a la neteja i consolidació de les rieres i els torrents que van quedar més malmesos per la pluja. “Els tècnics del Consell estan treballant sobre el terreny per determinar l'abast de les destrosses, però serà directament l'ACA qui establirà la valoració econòmica de cada actuació i qui haurà d'assumir el cost”, va dir Martínez.

Corretja de transmissió

Pel president, “és de vital importància” que els municipis s'adrecin al Consell Comarcal per garantir una gestió conjunta “i més eficaç” dels ajuts per pal·liar les conseqüències del temporal. “Hem de ser la corretja de transmissió entre els municipis i les administracions supramunicipals”, va afirmar, i va recordar que als informes cal adjuntar-hi el certificat meteorològic que facilita l'ens des del primer dia. Miquel Àngel Martínez ha reclamat celeritat als municipis que encara no han presentat els informes.

“Demanarem que els futurs plans d'ocupació de la Diputació incloguin places per a la neteja de rieres i boscos, i a l'ACA que assumeixi el condicionament i la posada al punt de les rieres que fa anys que han d'assumir els ajuntaments”, va comentar. El president del Consell Comarcal va reconèixer la gravetat dels desperfectes ocasionats pels aiguats, però va remarcar que la comarca “ha sabut recuperar-se i tornar a la normalitat amb més celeritat que en el passat”.

LES XIFRES

700.000
euros
provinents dels fons d'emergències és la quantitat que l'ACA s'ha compromès a destinar a la neteja de rieres.
6
poblacions
del Maresme ja han fet arribar al Consell Comarcal l'informe dels desperfectes ocasionats pels aiguats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona