Administracions

Investiguen el concurs de la residència de Sant Fruitós

Antifrau obre un expedient i l'oposició demana explicacions

L'alcalde diu que s'enviarà la documentació requerida i nega que s'hagi anul·lat cap tràmit

L'Oficina Antifrau de Catalunya ha obert una investigació per esbrinar si els 250.000 euros que l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages va pagar en concepte de diferencial de tarifes a l'empresa que va guanyar el concurs públic per gestionar la residència (L'Onada) s'ajusta o no al plec de clàusules inicial. CDC i ERC, a l'oposició, ja han demanat explicacions a l'equip de govern, integrat per Gent fent Poble i el PSC.

Abans de ser ampliada, la residència era 100% municipal. Segons ha explicat l'alcalde, Joan Carles Batanés, els avis pagaven “unes tarifes per sota dels preus mínims que marca la Generalitat”. Quan l'empresa que va guanyar el concurs –que es va fer càrrec de l'obra– va agafar la gestió, va apujar les tarifes fins a aquests mínims. L'Ajuntament va cobrir el diferencial atenent-se a un acord que ja havia establert amb les famílies dels interns i que concretava que el consistori se'n faria càrrec mentre la residència no estigués ampliada. Va ser entre el març del 2014 i el maig del 2016, quan el centre va ser inaugurat per la consellera Dolors Bassa. Per Batanés, els acords van quedar reflectits en el plec de clàusules. Antifrau, però, no ho veu així i creu que la decisió –que va ser aprovada en una junta de govern posterior a l'adjudicació del contracte– podria representar un greuge per a les possibles empreses que, d'haver-ho sabut, podrien haver concorregut al concurs. Segons ha informat Antifrau, la investigació s'ha obert arran de la denúncia d'un particular.

L'alcalde ha explicat que, després de rebre “els requeriments d'informació” d'Antifrau, van enviar els informes demanats on es verifica la versió que manté el consistori. Antifrau, però, “ens ha dit que continuen sense veure-ho, i ara tenim dret a una segona rèplica” que ja estan preparant. En un to seriós, ha remarcat que Antifrau “no ha anul·lat res”, tal com apunta el comunicat de CDC. “Si hi veiés frau, en tot cas, ho hauria d'enviar al fiscal, que després hauria de decidir si ho admet a tràmit, però Antifrau no té potestat”.

CDC ho va “advertir”

CDC demanarà explicacions al ple de demà. Ha recordat que “ja vam denunciar que la decisió no s'ajustava ni al plec ni al contracte” i que “la compensació es va fer de manera poc transparent”. També ha reaccionat ERC, que ha demanat que es convoqui de manera urgent el consell municipal de la residència “per esclarir el que ha succeït”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia