Administracions

Municipal

Correctiu a Colau per l’habitatge i la crisi del Raval

L’alcaldessa encaixa un envit de l’oposició en el ple de l’estat de Barcelona

La unió del tramvia rep un altre clatellot

A poc més d’un any per a les municipals, l’increment dels preus de lloguer i, sobretot, la situació de conflictivitat en augment que es viu al barri del Raval, són dues de les problemàtiques més enutjoses que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, té en perspectiva. Conscient d’això, l’oposició a l’Ajuntament de la capital va aprofitar el ple anual per debatre l’estat de la ciutat, que es va fer ahir, per furgar en aquestes dues qüestions. Retrets, crítiques encreuades i arremeses dialèctiques van presidir un debat on es van emfatitzar més les diferències que les possibilitats potencials d’acord. I es que, qui més qui menys, ja té el maig del 2019, data de les eleccions, al cap.

La de l’habitatge, va ser la discussió central en el primer tram de la sessió. Al marge dels atacs genèrics a la seva gestió –“han perdut el rumb” (Jaume Collboni, PSC) o “en tres anys Barcelona se li ha escapat de les mans” (Alberto Fernández Díaz, PP)– les censures contra Colau es van centrar en el fet que no hagi desplegat una política per corregir preus a través, per exemple, d’engreixar substancialment el parc de pisos protegits a l’urbs. “En allò que vostès havien convertit en bandera, no estan complint”, va etzibar el republicà Alfred Bosch, que va recordar que el compromís de BComú de construir 4.000 nous habitatges i assolir la titularitat de 4.000 més a través, per exemple, de cessions de bancs, no es complirà. En el seu torn de rèplica es va veure a la Colau més activista, que sap molt bé quin terra trepitja, ja que aquesta és la seva matèria. Va recordar al PSC, el PP i el PDeCAT el seu suport a les polítiques per desregularitzar el lloguer “mentre algunes posàvem el cos per aturar desnonaments” i va garantir que, abans que acabi el mandat, hi haurà 4.400 pisos nous públics o acabats, o iniciats.

El del Raval va ser un debat més encès que va ocupar l’última part de la sessió. Aquí van ser especialment incisives Mercè Homs (PDeCAT) –“han perdut el barri, i això ho han fet solets”— i Marilén Barceló (Cs), que va fer un acurat repàs, carrer per carrer, del conflicte sobre els narcopisos que assota la zona. “És el moment de reaccionar i passar a l’acció” va apel·lar al govern que, com a resposta, va assegurar que s’han incrementat els patrullatges de la Guàrdia Urbana en mil hores. Malgrat que formacions com la CUP apel·len “a no simplificar” l’anàlisi sobre el que està passant, ara mateix, al nucli antic de Barcelona, plens com el d’ahir revelen que la controvèrsia està agafant volada. Tant és així, que en una de les tres proposicions al respecte que es van aprovar, s’insta a convocar una sessió extraordinària per tractar específicament el tema. Hi ha pocs dubtes que es farà. Només falta fixar quan.

Quan falta un mes perquè es faci un altre ple on, a priori, s’haurà de portar a votació la connexió dels tramvies per la Diagonal, aquest projecte va rebre ahir una reprimenda política de manera, però, no explícita. Amb un ampli suport –només BComú i el regidor Gerard Ardanuy s’hi van oposar–, el PDeCAT va aconseguir aprovar un text que convida el govern municipal a implantar ja la línia D30 a través d’un bus elèctric. Això no tindria cap secret, si no fos perquè aquesta és l’alternativa explícita que la formació ha defensat a la unió per la cèntrica avinguda del Trambesòs i Trambaix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona