Administracions

Girona proposa una exempció en la taxa d’enterrament

Es beneficiarien de l’exoneració les famílies amb manca de mitjans econòmics

L’Ajuntament ho planteja en les ordenances municipals, que preveu congelar de nou

L’Ajuntament de Girona planteja una exempció en la taxa d’enterrament. Es tracta d’una de les propostes que ha inclòs en el document de treball de taxes i impostos del 2019, que el govern planteja congelar de nou. Concretament, s’eximirà d’haver de pagar la taxa d’enterrament aquelles persones amb manca de mitjans econòmics, d’acord amb les indicacions dels serveis socials municipals o en casos acordats per les autoritats; a més, s’exonerarà de la taxa de tinença d’animals durant el primer any totes aquelles persones propietàries que adoptin un gos a la gossera municipal, i s’alliberarà del pagament de la taxa de plusvàlua en els casos de transmissió de béns quan s’acrediti la inexistència d’increment del seu valor.

Les ordenances fiscals per al 2019 també preveuen millores per al teixit social de la ciutat, ja que s’abaratirà el preu de la taxa d’ocupació del sòl en el cas de les festes majors dels barris, fet que repercutirà positivament en les associacions de veïns i veïnes, i s’ampliaran els supòsits d’exempcions de taxa per l’ús dels pavellons, piscines cobertes, piscines d’estiu i camps de futbol en el cas d’entitats, federacions esportives i empreses.

“Un any més, i ja en són set, hem fet un esforç pensant en els veïns i les veïnes i les entitats de Girona i no apujarem ni les taxes ni els impostos de cara a l’any vinent”, assegura la regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Girona, Maria Àngels Planas. L’única taxa que presenta un increment és la relativa als mercats, concretament al mercat d’abastaments, que puja una mitjana del 4,4% per l’augment del cost dels subministraments, i a Mercagirona, que puja un 12,30% a causa de l’increment de la recollida de residus.

Deutes municipals

“Any rere any estudiem i apliquem les fórmules per introduir millores que afectin de manera directa i positiva la butxaca del contribuent”, assegura la regidora. En aquest sentit, pel que fa a les millores introduïdes aquest any per a les famílies gironines, Planas destaca la modificació dels trams del límit d’ingressos a l’hora de calcular les bonificacions per a l’impost sobre béns immobles (IBI) i l’augment de les facilitats per ajornar i fraccionar els deutes municipals. Concretament, per exemple, baixa de 300 euros a 100 euros la quantitat mínima necessària per poder demanar un fraccionament o ajornament i puja de 6.000 euros a 12.000 euros la quantitat de deute amb possibilitat d’ajornar o fraccionar. “Aquestes són unes ordenances fiscals pensades per als veïns i veïnes de Girona”, sosté la regidora d’Hisenda.

LES FRASES

Estudiem i apliquem les fórmules per introduir millores que afectin de manera positiva la butxaca del contribuent
Un any més, i ja en són set, hem fet un esforç pensant en els veïns i les entitats i no apujarem les taxes
Maria Àngels Planas
regidora d’Hisenda

Ara per ara, el govern no té suport

La proposta de taxes i impostos es portarà al ple extraordinari de divendres que ve, dia 26 d’octubre, i concretament dues hores abans que es faci el pregó i amb ell arrenquin les Fires de Sant Narcís de Girona. Llavors se sabrà si s’aprovaran o no. De moment, el govern municipal no té el suport necessari per tirar endavant aquestes ordenances. Públicament, ja ho han dit formacions com ara la CUP-Crida per Girona, que les defineix com “les més liberals i conservadores dels últims anys”. “Arribaran al ple amb una proposta tancada, i això ens fa pensar en dos escenaris possibles: o volen arribar, una vegada més, a un acord amb les forces conservadores espanyolistes o volen intentar responsabilitzar l’oposició que no s’aprovin”, diu Lluc Salellas, regidor de la CUP-Crida per Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona