Administracions

La Diputació de Girona insta l’Estat a anul·lar el control econòmic

Front comú en una moció en què es demana que es deroguin les mesures vigents als ajuntaments des de la crisi del 2008

Es demana mobilitzar el superàvit sense restriccions en comptes d’eixugar deute

Resposta unitària de la Diputació de Girona per poder fer front a la crisi actual i a les seves conseqüències amb més recursos. La Diputació va aprovar ahir per unanimitat una moció conjunta, presentada amb la col·laboració de tots els grups, en què demana a l’Estat espanyol que anul·li les mesures imposades per la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL), que limitava l’autonomia dels consistoris. El president, Miquel Noguer, va recordar que les administracions locals ja no tenen els nivells de deute que tenien abans i per això demanen “aportar a la societat tot allò que hem estat generant” a través del superàvit del 2019. Fins ara, els diners sobrants s’havien de destinar a eixugar el deute. “La crisi del 2008 ens va portar la LRSAL, i aquesta ens ha de portar a sortir-ne”, va resumir Noguer . El portaveu de Tots per l’Empordà, Carles Motas, va recordar que amb aquesta llei els ajuntaments s’havien convertit en la “ventafocs” perquè es transformaven “en simples gestors de les polítiques d’altres administracions”. Motas va subratllar que la manera de fer municipalisme és reclamar la nul·litat d’aquests límits econòmics, “que obliguen a amortitzar deute, quan no en tenim, en comptes de disposar d’aquests recursos per al carrer”.

La Diputació crearà una taula de treball per elaborar un pla econòmic i social de recuperació en els diferents sectors. La diputada socialista, Sílvia Paneque, va destacar que ara és una oportunitat per “posar els pilars d’un nou model econòmic i social”. Des de la CUP, Laia Pèlach va assenyalar també que ha de servir per fomentar un canvi en el sector turístic i reduir la seva dependència econòmica.

LA FRASE

Aquesta crisi ha de servir per sortir de la LRSAL –que limitava l’autonomia local–, en què la crisi del 2008 ens va fer entrar
Miquel Noguer
president de la diputació de girona

Xaloc avançarà 20 milions d’euros

A més, la Diputació, a través del seu organisme autònom Xaloc, injectarà prop de 20 milions d’euros per reforçar la tresoreria dels ajuntaments que hi tenen delegada la gestió i la recaptació de tributs. Es tracta d’una bestreta de la part proporcional de la recaptació prevista amb l’IBI o l’impost de circulació. L’avançament es fa perquè tinguin liquiditat tot i endarrerir el calendari fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona