Administracions

Generalitat, diputacions i entitats municipalistes creen un grup de treball per coordinar la desescalada

Es posarà a treballar immediatament en el disseny d’un pla de desconfinament adaptat al món local

La Generalitat vol superar el marc provincial de l’Estat i prepararà un document que cada ajuntament podrà adaptar

La Generalitat vol superar el marc provincial de l’Estat a l’hora de gestionar el desconfinament. El govern ha anunciat que crearà de manera “immediata” un Grup de Treball Tècnic per dissenyar un Pla d’Acció al món local.

El president, Quim Torra, s’ha reunit per videoconferència aquest dimecres a la tarda amb representants del món local per analitzar l’evolució del coronavirus. En la trobada virtual s’ha acordat que els departaments de Presidència, Salut, Interior, a més de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i les Diputacions creïn un document de referència per a la desescalada, que aprovarà el Procicat, perquè cada ajuntament l’adapti.

Aquest Grup de Treball, que es constituirà la setmana que ve i donarà instruccions de caràcter tècnic per ajudar els ajuntaments a dissenyar el seu propi pla de desconfinament, en funció de les seves característiques. Cada consistori podrà adaptar aquest document marc d’acord amb la seva realitat. La Generalitat vol superar així el nivell territorial de la província que exigeix la Moncloa, i donar més autonomia al món local.

El departament de Presidència impulsa aquest equip, l’objectiu del qual és “donar seguretat, generar sinèrgies i evitar duplicitats entre les administracions” per tal de gestionar de la manera més eficient possible els recursos disponibles.

La reunió d’aquesta tarda ha estat presidida per Torra, que ha estat acompanyat per la consellera de presidència, Meritxell Budó, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el titular d’Interior, Miquel Buch. Per part del món local, hi han assistit la presidenta de la diputació de Barcelona, Núria Marín; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; el president de l’ACM, Lluís Soler; la presidenta de la FMC, Olga Arnau, i el president de Micropobles, Mario Urrea. També hi ha participat el secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar, i els delegats territorials del Govern a Barcelona, Tarragona, Terres de l’Ebre, Catalunya Central, el Penedès, Girona, Lleida, i l’Alt Pirineu i Aran, entre d’altres autoritats.

Recursos i criteris homogenis

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha subratllat que aquest marc dels municipis s’ajusta al pla de desconfinament de l’Estat. En declaracions a l’ACN, Budó ha explicat que el grup establirà uns “criteris generals i homogenis” que donin “seguretat” als municipis a l’hora d’establir les claus del seu desconfinament, i garantir la igualtat d’oportunitats de la ciutadania, “visquin on visquin”. La consellera ha insistit que cal evitar que es generin “ciutadans de primera o de segona” en funció del seu lloc de residència.

La portaveu del govern ha constatat que el pla de desconfinament de l’Estat no determina, per exemple, com i quan es podran obrir piscines municipals, o si es podran realitzar festes majors. Aquestes decisions, segons Budó, les han de prendre els municipis i aquest Grup de Treball Tècnic hi ha de poder ajudar. “Intentem establir un criteri marc perquè tot estigui argumentat i els alcaldes puguin tenir un suport documentat per prendre les decisions”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona